Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Čtyřnohá velryba se pohybovala v moři i po souši. Vědci objevili její pozůstatky

Věda

  9:15
Washington - Kosterní pozůstatky čtyřnohého předchůdce dnešních velryb objevili američtí vědci v peruánské poušti. Zvíře měřící na délku čtyři metry, které se bylo schopné bez obtíží pohybovat v moři a o něco hůře po souši, podle paleontologů zásadně přispěje k objasnění raného vývoje kytovců.

Čtyřnohá velryba Peregocetus pacificus, jejíž pozůstatky objevili vědci v peruánské poušti. foto: Reprofoto YouTube

Savec s krátkýma nohama a dlouhým ocasem žil podle vědců před zhruba 43 miliony let, tedy přibližně 20 milionů let po vyhynutí dinosaurů. 

Čtyřnohá velryba Peregocetus pacificus, jejíž pozůstatky objevili vědci v...
Čtyřnohá velryba Peregocetus pacificus, jejíž pozůstatky objevili vědci v...

„Myslíme si, že se živil ve vodě, a že se snadněji pohyboval pod hladinou než na souši,“ řekl agentuře Reuters paleontolog Olivier Lambert, který vedl výzkum týmu, jenž pozůstatky druhu nazvaného Peregocetus pacificus objevil.

Že se zvíře pohybovalo velmi obratně ve vodě, dokládá podle něj podobnost jeho obratlové struktury ocasu například s vydrami. Dlouhé prsty a subtilní končetiny na druhou stranu činily pohyb na souši relativně složitým, což mohl být podle vědců předstupeň vývoje směrem ke kytovcům. Na souši pravděpodobně zvíře pouze odpočívalo, nanejvýš rodilo, odhadují vědci.

Vývoj velryb byl pro vědce ještě koncem minulého století velkou záhadou. Poté vědci z některých nálezů usoudili, že se kytovci před několika desítkami milionů let vyvinuli ze suchozemských savců patrně v oblasti dnešní jižní Asie.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč