Jak upozornil pořad 168 hodin, od roku 2010 do roku 2013 měla v Plzni na starosti vymáhání pohledávek za jízdu načerno advokátní kancelář Daniela Volopicha AKVT. Její právníci od plzeňského dopravního podniku odkupovali tisícikorunovou pokutu udělovanou každému černému pasažérovi, který do té doby sankci nezaplatil. Následně je přeprodali firmě Marsa Limited na Britských Panenských ostrovech.

V jejím zastoupení pak údajně Volopichovi lidé pohledávky vymáhali, samozřejmě s patřičnou přirážkou. „Cena je srovnatelná s podmínkami, za nichž pohledávky prodává pražský dopravní podnik,“ řekl v únoru 2012 regionálnímu Deníku Volopich.

Po dětech prý nešli

Dnes – po pouhých pěti letech – už si ale na spolupráci s Marsa Limited Volopich nějak nevzpomíná, ani název firmy mu prý nic neříká. „Nevím o tom. To bych se musel zeptat kolegů u nás v kanceláři,“ řekl advokát ČT. Vzpomněl si jen, že dluhy prý tehdy po dětech nevymáhal.

„Naopak od nás všechna doporučení byla, aby se to po těch mladistvých nevymáhalo. A ani bychom to nedělali. Neměli jsme takové pohledávky, které by šly proti nezletilým dětem,“ dušoval se advokát reportérovi pořadu 168 hodin. Ve zmíněném rozhovoru v Deníku mluvil i o tom, že obesíláni jsou „zákonní zástupci dětí do 15 let a nově to mají být i nezletilí do osmnáctého roku věku.“ Ale ne v souvislosti s prací jeho advokátní kanceláře, šlo o popis toho, jak postupoval dopravní podnik.

Našli příběh

Jako jeden z příkladů praktik s vymáháním dluhů ukázala ČT příběh dnes 23leté Soni Červeňákové, která ještě jako školačka párkrát jela načerno a prý to doma kvůli složité situaci nechtěla říkat. Roky se jí ani jejím rodičům nikdo neozval. Jenže... „V 18 letech mi přišli prostě domů dva chlapi. Že budou vymáhat dluhy. To byli asi exekutoři. No, a že prostě chtějí 60 tisíc, jinak všechno mámě zabaví,“ řekla ČT. Její dluh za čtyři pokuty se vyšplhal na 72 tisíc. Splácela jej čtyři roky a chudé dívce pořádně zkomplikoval start v začátcích plnoletosti.

Odmítají to

„Klienty, již vymáhají pohledávky za dětmi a nezletilými, naše advokátní kancelář nezastupuje. Pokud to v minulosti někteří klienti požadovali, bylo jim z naší strany vždy doporučováno, aby od této praxe upustili. Pokud klienti na vymáhání pohledávek trvali, neuplatňovali jsme náklady právního zastupování, případně jsme se jich dodatečně vzdávali. Ve spolupráci s orgánem sociálně-právní ochrany dětí jsme v Plzni pomáhali vytvářet model, který minimalizoval vznik pohledávek vůči dětem do 15 let a postupně vedl k úplnému upouštění od vymáhání takových pohledávek,“ napsal Blesku JUDr. Tomáš Tomšíček z AKVT s tím, že toto vyjádření dostala i ČT, ale neuvedla je.

Fotogalerie
48 fotografií