Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

První meteorit s rodokmenem byl Příbram z roku 1959

Věda

  5:19
PRAHA - Na dvou astronomických stanicích (v Ondřejově a Prčicích) byly před 60 lety, 7. dubna 1959, získány snímky velmi jasného meteoritu - bolidu. Po jejich vyhodnocení byly nejen nalezeny meteority (u Příbrami), ale i určeny všechny nejdůležitější parametry průletu tělesa atmosférou Země a především poprvé určena spolehlivá dráha ve sluneční soustavě pro tělesa nalezená na zemském povrchu - poprvé v historii byl vyfotografován bolid předcházející pádu meteoritů, první tzv. meteorit s rodokmenem.
Meteorit - ilustrační foto.

Meteorit - ilustrační foto. foto: Reprofoto

Velmi jasný bolid Příbram proletěl nad územím Československa v 20:13.20 místního času. Podle vzpomínek předního astronoma Zdeňka Ceplechy, který propočítal jeho dráhu, byl „jasný asi jako stowattová žárovka, svítící ze vzdálenosti jednoho metru“. Jeho let zachytily bolidové kamery na Ondřejově a v Prčicích.

Zeptali jsme se vědců: Opravdu za vymírání na konci druhohor může dopad meteoritu?

Hmotnost meteoritu při vstupu do zemské atmosféry vědci podle pozorování odhadli na 1300 kilogramů, hmotnost před rozštěpením na 53 kilogramy. Do ovzduší vletěl rychlostí 21 kilometrů za sekundu. Objekt pohasl a na poslední úlomky se rozpadl ve výšce zhruba 12 kilometrů (ve výšce 22 kilometrů, kde končilo fotografování, jich bylo 17).

Z meteoritu se na předpověděném místě dopadu východně od Příbrami našly čtyři kusy, nazvané podle vesnic poblíž nálezu. Největší z nich vážil asi 4,5 kilogramu (Luhy), ty menší 800 a 500 gramů (Velká a Hojšín). Nejmenší kámen, který tehdy našel třináctiletý pasáček krav, měl jen 100 gramů (Dražkov). Podle složení šlo o chondrit typu H5 se zvýšeným obsahem železa a menšími chondrulemi (kulovité granule složené především z olivínu a pyroxenu). Radioaktivní datování ukázalo stáří kolem 20 milionů let.

Ceplecha pak v roce 1963 založil Evropskou bolidovou síť stanovišť, které mají bolidy zaznamenávat. Významným denním bolidem byla například v roce 2000 Morávka, u které se podařilo určit dráhu a na severní Moravě nalézt meteority. Tým Pavla Spurného z Astronomického ústavu se také zasloužil o výpočet dráhy a nález meteoritů Neuschwanstein na pomezí Německa a Rakouska (2002), Jesenice ve Slovinsku, Košice na Slovensku, Bunburra Rockhole a Mason Gully v Austrálii či Benešov v ČR. Největší zaznamenaný bolid světa je tzv. čeljabinský z února 2013.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!