Největší volby na světě. Téměř miliarda Indů vybírá nový parlament

Téměř miliarda Indů vybírá nový parlament (zdroj: ČT24)

V Indii ve čtvrtek začínají největší demokratické volby na světě. Až 900 milionů voličů vybírá zástupce do dolní komory parlamentu a samotné hlasování potrvá 39 dní. Hlavním favoritem je současný premiér a vůdce nacionalistické Indické lidové strany (BJP) Naréndra Módí. O křeslo v čele vlády však usiluje také Ráhul Gándhí, vůdce opozičního Indického národního kongresu (INK).

Módí stojí v čele vlády od roku 2014. K nečekanému vítězství mu před pěti lety pomohl například slib vytvořit nová pracovní místa pro mladé Indy, které však v současnosti stále trápí rostoucí nezaměstnanost. Přesáhla šest procent a nejvíce se dotýká právě mladých: zhruba každý pátý Ind ve věku 15 až 29 let je bez práce.

„Více než 20 milionů lidí se v minulém roce ucházelo o 63 tisíc pracovních pozic u státních drah, jednoho z největších zaměstnavatelů v Indii,“ uvedl server BBC. Módího kritici proto tvrdí, že navzdory silnému mandátu nedostál svým závazkům z prvního volebního období. Stagnující ekonomika, kontroverzní měnová reforma a sílící nepokoje v Kašmíru tak budou mít vliv na volbu nového lídra.

Právě nepokoje v indicko-pákistánském Kašmíru, o nějž země už po desetiletí válčí, mají nyní klíčový dopad na kolísající popularitu současného premiéra. Módí v reakci na sebevražedný útok, který v únoru na území zabil čtyřicet příslušníků indické policie, podnikl v Pákistánu nálet. Zajistil si tak rychlý růst preferencí, jimiž nyní doufá upevnit svou volební pozici.

Rozmanitost Indie brání nacionalismu

Experti se nicméně shodují, že Módího deklarovaný patriotismus a sjednocující národní tendence tentokrát na vítězství stačit nebudou. Veliká rozmanitost všech 29 států Indie podle komentátora deníku The Guardian Ruchira Sharmy brání silnějšímu rozmachu nacionalistických hnutí.

Indické parlamentní volby v číslech
Zdroj: BBC/The Hindu/ČTK

„Indie je více kontinent než země. V příměru například k Evropské unii odpovídá spíše celé Unii než jedinému státu uvnitř. Dělí ji četné komunity, kultury a jazyky, takže jakékoli celonárodní volby se mění v sérii regionálních soutěží a političtí představitelé jednotlivých států jsou v ní důležitými hráči,“ upozornil Sharma.

Sedm z 29 hlavních ministrů navíc stojí v čele států, které mají více než 68 milionů obyvatel. Jedním z nejdůležitějších regionů pro výsledek voleb je v tomto ohledu severoindický Uttarpradéš, nejlidnatější stát země, jehož populace se počtem vyrovná například celé Brazílii.

Podle Sharmy má Módí největší šanci na úspěch právě v severních regionech Indie. Na jihu a západě země, kde bývá kulturní identita silnější, se mu mimo jiné kvůli jazykovým rozdílům nedaří obyvatelstvo přesvědčit.

Hlasování začalo mimo jiné v Západním Bengálsku, před volebními místnostmi se tvořily fronty
Zdroj: Rupak De Chowdhuri/Reuters

Expert: Módí nemá v Indii konkurenci

„Hindština je úředním jazykem Indie, používá ji ale pouze 40 procent lidí,“ uvedl Sharma. Podle jeho slov se tak místní vnímají spíše jako Bengálci, Tamilové či Maráthové, a až v druhé řadě jako Indové. Toho využívá právě Módího opoziční kandidát Gándhí, který se snaží spojit s regionálními lídry, a získat tak většinu pro utvoření koalice. Volební průzkumy ale Gándhímu příliš nadějí na úspěch nedávají.

„Není otázkou, zda Módí vyhraje, či ne, ale s jak velkou většinou vyhraje a zda bude schopen sestavit vládu. Je to podmíněno do určité míry tím, že v Indii není dostatečná konkurence. Rahúl Gándhí není zdaleka tak charismatickou osobností a není tak dobrý řečník. Program INK také nepřináší nic nového a od BJP se liší spíš na ideologické rovině,“ vysvětlil Pavel Hons z Orientálního ústavu Akademie věd ČR.

Podle bývalého ministra a představitele opozičního INK Ashoka Chavana je doba Módího slávy pryč a vystřídala ji ideologická válka. „Situace z roku 2014 se neopakuje. Jediné, co zůstalo, je boj mezi BJP a INK. My věříme v rozvoj a v to, že se politika zbaví náboženství. Módí jasnou představu nemá, jeho agenda se skládá pouze z anti-Gándhí a anti-opozičních témat,“ uvedl Chavan v rozhovoru pro list The Hindu.

Kasty mohou ovlivnit výsledek

Ráhul Gándhí je šestým členem dynastie Néhrú-Gándhí v čele Indického národního kongresu. Jeho otec Rádžív Gándhí, babička Indira Gándhíová a pradědeček Džaváharlál Néhrú působili všichni jako premiéři poté, co Indie v roce 1947 získala nezávislost na Británii. V očích veřejnosti je tak symbolem elit, od nichž se Módí naopak snaží distancovat. Hons ale dodává, že právě nejsilnější strana BJP je historicky spojována s vysokými kastami v Indii.

Kastovní systém v Indii (zdroj: ČT24)

Indické kasty jsou dalším faktorem, který by mohl s výsledky voleb zamíchat. Podle odborníka ale neplatí, že by daná kasta volila pouze jednu stranu.

„Politické strany v Indii jsou přímo etablovány na kastovním základu. Na druhou stranu se toto nedá přeceňovat a nemůžeme říci, že by příslušníci dané kasty vždy volili tutéž stranu. To znamená, že se politici musí soustředit i na ostatní kasty anebo vstupovat do koalic,“ popsal expert.

Indické parlamentní volby budou vzhledem ke svému rozsahu rozděleny do sedmi fází a výsledky budou oznámeny po sečtení hlasů ze všech regionů 23. května. Dohlížet na ně bude jedenáct milionů úředníků. Vítězná strana či koalice musí pro sestavení vlády získat alespoň 272 z 543 křesel. K urnám mohou přijít všichni Indové starší 18 let. V roce 2014 mohlo volit 830 milionů Indů a využilo toho přes 550 milionů z nich.