Letošní rok přeje dotacím

Zdroj: Pražská energetika, a.s.

Ceny energií stále rostou a není tedy divu, že se čím dál víc domácností především v rodinných domech začíná zajímat o snižování nákladů. Ať již výrobou vlastní elektřiny pomocí fotovoltaických panelů, nebo změnou způsobu vytápění. Společnost PREměření tyto služby nabízí již přes deset let a reaguje na neustálý vývoj technologií. Snahou této společnosti je každému zájemci nabídnout řešení na míru včetně využití aktuálních dotačních programů zaměřených na úspory a rychlou instalaci zařízení na klíč.

Pojďme se na některých příkladech podívat konkrétněji, jak s využitím dotací vychází instalace fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla v případě rodinných domů s ohledem na návratnost investice do zařízení a montáže.

Instalace fotovoltaické elektrárny - dotace až 150 000 Kč

Kromě výrazné finanční úspory v platbách za elektřinu a zajištění energetické soběstačnosti nabízí toto řešení další praktické výhody: snadnou a rychlou instalaci, dlouhodobou životnost zařízení, minimální náklady na údržbu, modulové rozšiřování kapacity baterie nebo nenáročnou obsluhu.

Pražská energetika, a.s.

Příklad FVE - akumulace do baterie

- rodinný dům s roční spotřebou elektřiny 7 MWh

- instalované panely o výkonu 4,8 kWp

- plocha střech pro panely 33 m3

- dotace Nová zelená úsporám 150 000 Kč

- konečná pořizovací cena po odečtení dotace 239 939 Kč včetně DPH

- spotřeba elektřiny po instalaci 3,5 MWh = 50% úspora

- návratnost investice do 10 let

Instalace tepelného čerpadla - dotace až 120 000 Kč

Moderní, ekonomický a ekologický způsob vytápění představuje nejvýraznější úsporu nákladů na vytápění a ohřev vody a tím pádem rychlou návratnost investice. Stejně jako u fotovoltaiky mají kvalitní tepelná čerpadla dlouhodobou životnost, nejsou náročná na náklady na údržbu, mají automatický provoz a dají se ovládat dálkově přes mobilní aplikaci.  

Příklad tepelného čerpadla - topení a ohřev vody

- rodinný dům (100 m2 vytápěné plochy teplovodními radiátory)

- roční náklady na elektrické vytápění 47 774 Kč

- instalované tepelné čerpadlo o výkonu 8 kW

- Kotlíková dotace 60 000 Kč

- konečná pořizovací cena po odečtení dotace 227 845 Kč

- roční náklady na vytápění a ohřev vody 10 597 Kč = 77% úspora

- návratnost investice cca 6 let  

Kombinace fotovoltaické elektrárny a tepelného čerpadla - dotace 150 000 Kč

Novinkou v dotacích pro letošní rok je možnost získat dotaci na instalaci solárního systému společně s tepelným čerpadlem. Tato kombinace maximálně šetří životní prostředí, minimalizuje provozní náklady a rychlou návratnost vložených finančních prostředků. Propojením s tepelným čerpadlem získáte dotaci 150 000 Kč a nemusí se již pořizovat baterie k FVE. Domácnost získává větší množství energie pro vlastní spotřebu a v letních měsících, kdy je solární energie dostatek, se může tepelné čerpadlo snadno postarat také o energeticky efektivní chlazení interiéru.