Rakouský ministr vnitra Herbert Kickl

Rakouská kontrarozvědka ztrácí partnery kvůli Rusku. Česká BIS omezovat spolupráci nechce

Napsal/a Vojtěch Berger 12. dubna 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Rakouská kontrarozvědka přichází o partnery v zahraničí. Podle zpráv rakouských médií nedávno přerušily výměnu zpravodajských informací s Rakouskem tajné služby Nizozemska a Velké Británie. Důvodem je blízkost ministra vnitra Herberta Kickla, respektive jeho strany Svobodných k Rusku. Západ se bojí, že by Kreml mohl tajným zprávám pro Rakousko „naslouchat“.

„Londýn a Amsterdam nám nezvedají telefony,“ potvrdily deníku Der Standard zdroje zevnitř rakouské kontrarozvědky BvT.

Hlavním důvodem je podle novin blízkost pravicově-populistické strany Svobodných k Rusku. Právě Svobodní mají v rakouské vládě post ministra vnitra a strana má s Kremlem podepsanou i formální dohodu o spolupráci.

Rakouským agentům hrozí, že bez zpráv od zahraničních kolegů zůstanou „slepí a hluší“. Česká kontrarozvědka BIS se ale kontakty s Rakouskem rušit nechystá.

Příliš důležitý soused

„Pro nás jsou služby sousedních států klíčové a zatím nemáme žádný důvod spolupráci nějak omezovat,“ potvrdil na dotaz HlídacíPes.org mluvčí BIS Ladislav Šticha. Připouští ale, že „některé služby partnerských zemí mají skutečně tendenci tzv. nechávat BvT za dveřmi“.

To nedávno znovu potvrdil i šéf BvT Peter Gridling, podle nějž se rakouská kontrarozvědka stále neúčastní jednání pracovních skupin v rámci takzvaného Bernského klubu, kde evropské tajné služby spolupracují.


MAPA ČESKÉ JUSTICE od HlídacíPes.org

ZEMAN útočí na nezávislost soudů. Je justice připravená na podobné ataky?


BvT se podle Gridlinga v rámci Bernského klubu stáhla do pozadí dobrovolně, aby pomohla obnovit důvěru ze strany partnerů.

Problémy a postupná ztráta důvěry provázejí BvT celý poslední rok. Už v únoru 2018 provedla rakouská policie v sídle kontrarozvědky razii. Bylo to krátce poté, co se ministrem vnitra, pod kterého tajná služba i policisté spadají, stal zmiňovaný Herbert Kickl ze strany Svobodných.

Tajná služba proti extremistům

Před razií se kolem BvT vznášela podezření na porušování interních předpisů a možná i nelegální činnost uvnitř služby, například poskytování vzorů pro severokorejské pasy třetím partnerům či neoprávněné uchovávání citlivých dat, která měla být správně smazána.

Opozice ale obvinila stranu Svobodných, že se razií snaží zkomplikovat vyšetřování případů pravicového extremismu v Rakousku, ke kterému mají Svobodní dlouhodobě blízko. (Kontakty Svobodných na extremisty a radikální hnutí jako buršáci nebo identitáři zmapoval HlídacíPes.org například ZDE či ZDE).

BvT vznikla v roce 2002 a je jednou ze tří rakouských zpravodajských služeb. Analyzuje mimo jiné rizika plynoucí z extremistických směrů jako je radikální islamismus a krajní pravice.

„BIS považuje celou situaci kolem rakouské zpravodajské služby BvT za velmi nešťastnou. Jedná se přitom o reakci na problém, který teoreticky může potkat jakoukoliv službu na světě,“ dodává mluvčí české kontrarozvědky Ladislav Šticha.

Rakouské soudy mezitím loňské razie v sídle BvT i v bytech některých jejích zaměstnanců prohlásily z velké části za protiprávní, kauzou se stále zabývá vyšetřovací výbor rakouského parlamentu.

Že BvT nemá kvůli kauzám z poslední doby od zahraničních partnerů všechny aktuální a potřebné informace, ukázalo i nedávné vyšetřování atentátu na mešity na Novém Zélandu.

Pachatel Brenton Tarrant před útokem pobýval i v Rakousku, tamní ministerstvo vnitra ale čtyři dny po atentátu tvrdilo, že nemá „žádné důkazy“ o jeho pobytu na rakouském území. O několik hodin později přinesla ale média zprávy o Tarrantových fotkách, které při své cestě po Rakousku pořídil.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)