Nikdy jsme proti dětským dlužníkům nešli! To tvrdí plzeňský advokát a manžel missky a modelky Verešové Daniel Volopich. Jde o případy, o kterých ve svém pořadu 168 hodin informovala minulou neděli Česká televize.

Podle reportáže měl Volopich a jeho advokátní partner Tomáš Tomšíček v letech 2010 až 2014 odkupovat pohledávky, které plzeňský dopravní podnik vedl i proti nezletilým »černým pasažérům«. Pohledávky pak advokátní firma přeprodala společnosti Marsa Limited na Panenských ostrovech, a v jejím zastoupení následně dluhy začala vymáhat.

Také Volopichův společník Tomšíček Blesku popřel, že by firma tehdy šla i po dětských dlužnících. „Pokud to v minulosti někteří klienti požadovali, bylo jim z naší strany vždy doporučováno, aby od této praxe upustili. Pokud klienti na vymáhání pohledávek trvali, neuplatňovali jsme náklady právního zastupování, případně jsme se jich dodatečně vzdávali,“ sdělil v úterý advokát. Jenže se zvedla vlna nevole a právníci z oboru označili tato slova za lež! Blesk získal materiály, které dokládají, že advokáti se za zájmy svých klientů rvali jako buldoci. A to bez ohledu na věk protistrany.

Na případy poukázala organizace Člověk v tísni, od níž Blesk soudní rozsudky i platební příkazy získal. Třeba případ tehdy třináctileté, nyní teprve patnáctileté Lýdie z Plzně, která cestovala před lety v MHD bez jízdenky se svou s matkou a byla při tom chycena revizorem, dohnali advokáti až k Ústavnímu soudu. Nelíbilo se jim totiž, jak v jejím případě rozhodl předchozí plzeňský okresní soud.

Volopich v ústavní stížnosti tvrdí, že rozsudkem „…byla založena výlučná odpovědnost zákonného zástupce nezletilé osoby za splnění podmínek smlouvy o přepravě, cestuje-li nezletilý v doprovodu svého právního zástupce.“ Tedy v překladu mu vadí, že by vznikl precedens, podle něhož už by od nezletilého nešlo nikdy vybrat ani korunu. Ať už pokuty, anebo pozdější exekuce. Soudce se podle něj prý „nechal strhnout lidsky nešťastným případem“. Ústavní soud Volopichovi vyhověl a verdikt zrušil…

Expert z Člověka v tísni Jan Černý: Jeli jako přes kopírák

*Máte přehled o nezletilých dlužnících, po nichž Volopich a spol. šli? Kolik jich mohlo být?
„My známe jen celkové číslo lidí v exekucích, kterých je pro Plzeň něco přes šest set.“

*Ty všechny ale asi nemá na svědomí tato advokátní kancelář…
„To asi ne. Ale oni jsou konstruktéři toho mechanismu, který se v Plzni používal. Modus operandi byl, že dopravní podnik dostane soudní rozhodnutí. Ve chvíli, kdy ho má, jej obratem prodá za nominální cenu Volopichovi a Tomšíčkovi. Ti to obratem prodají Marse Limited a pak tomuto subjektu v daňovém ráji poskytují právní služby a vymáhají pro ně. Těm dlužníkům to samozřejmě naskáče. Ono je to jako přes kopírák i v některých jiných velkých městech, ale nikdy to u těch dětí nedospělo do takové míry jako v Plzni. Takže určitě ne všechno vymáhali oni, ale tehdejší dopravní podniky a Volopich byli jedno.“

VIDEO: Manžel Verešové vydělával na dluzích dětí! A Miluše Bittnerová čeká miminko

Video
Video se připravuje ...

Manžel Verešové vydělával na dluzích dětí! A Miluše Bittnerová čeká miminko Martin Balcar, Lukáš Červený

Fotogalerie
25 fotografií