Vzpomínky na znárodnění, poezie i skautská píseň. Poslechněte si unikátní nahrávky Karla Kryla

V pátek 12. dubna 2019 by se písničkář a básník Karel Kryl dožil pětasedmdesáti let. Toto výročí připomíná Český rozhlas řadou méně dostupných i zcela unikátních rozhlasových nahrávek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Kryl

Karel Kryl | Foto: Václav Jirsa | Zdroj: Právo / Profimedia
Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý Archiv Plus (repríza)

Karel Kryl pocházel z tiskařské rodiny a v tiskárně jeho dědečka a později otce se tiskly ceněné krásné bibliofilie. V archivní nahrávce Českého rozhlasu z roku 1992 vzpomíná, jak komunisté krátce po roce 1948 rodinnou tiskárnu zničili.

Z téhož rozhovoru jsou i další dvě vybrané ukázky: v první Kryl mluví o své hře na kytaru, ve druhé pak o odchodu do exilu v roce 1969. V nedatované nahrávce Rádia Svobodná Evropa připomíná nedlouhé skautské období svého dětství (také Skaut byl komunisty zlikvidován) a své vyprávění ilustruje krátkou „vlčecí“ písní.

Pegasiáda, tak se jmenoval literárně-hudební politický kabaret Svobodné Evropy. V archivu jsme našli dvě nedatované nahrávky, na kterých se Karel Kryl spolu s kolegy ze Svobodné Evropy podílel. Jednu z nich jsme zařadili celou, z druhé pak podstatnou část. Tyto nahrávky jsou prakticky neznámé.

Silvestry s Krylem

Karel Kryl se autorsky i interpretačně podílel také na tvorbě silvestrovských pořadů Svobodné Evropy, a to nejenom písněmi, ale také svou poezií a interpretací anekdot. Z poezie jsme vybrali alespoň dvě kratičké ukázky, dále pak krátký fragment z Havlovy hry Vernisáž, v jejíž rozhlasové nahrávce natočené Svobodnou Evropou Kryl účinkoval.

Součástí jednoho ze silvestrovských pořadů byl i záznam Krylova koncertu, ze kterého jsme vybrali premiéru jedné z jeho málo známých písní.

V pořadu zní také vzpomínka herečky Vlasty Chramostové natočená rok po Krylově smrti a část politického raně normalizačního komentáře věnovaného Karlu Krylovi a jeho odchodu do exilu. Komentář byl natočen a odvysílán několik dnů po tom, co Kryl v tehdejším západním Německu požádal o politický azyl.   

Pavel Hlavatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme