Doposud plzeňští advokáti tvrdili, že pokud jejich klient trval na tom, že zaplatit musí všichni dlužníci včetně těch nezletilých, snažili se jej od toho odradit. Anebo se v případech exekucí vůči dětským černým pasažérům vzdávali odměn za právní zastoupení. V letech 2010 až 2013 advokátní kancelář Volopich, Tomšíček & spol. skupovala pohledávky (tj. pokuty za jízdu načerno od plzeňských dopravních podniků), které obratem prodala společnosti Marsa Limited v daňovém ráji na Panenských ostrovech. Jejím jménem pak dluhy vymáhala, a to i s pomocí exekutorů.

A že je dlužník nezletilý? „Klient určoval, kdo bude žalován, a tedy jaké pohledávky budou později exekučně vymáhány,“ sdělil Tomšíček Blesku v tiskovém prohlášení. Z komunikace však není zcela jasné, kdo oním klientem byl – zda plzeňský dopravce, či Marsa Limited. Když prý advokáti zjistili, že mezi hříšníky jsou v nemalé míře také děti, rozhodli se změnit smlouvu. „Podařilo se to dotáhnout v únoru 2012. Změnilo se to tak, že pohledávky za dětmi do 15 let od té doby nebyly naší advokátní kanceláři předávány,“ doplnil Tomšíček.

Podle dřívějšího zjištění deníku Právo měli advokáti skoupit od dopravních podniků přes tři tisíce pohledávek za necelých 3,7 milionu korun. Zatímco v případě úspěchu od nich dopravní podnik získal dlužné jízdné plus tisícikorunu za každého pasažéra, částka za náklady na řízení ve výši 8 tisíc už byla za právníky. V únoru 2012 si ale Volopich v regionálním Deníku posteskl, že úspěšnost vymáhání je asi jen 20procentní. „Výtěžnost není dobrá, takže část pohledávek skutečně prodáváme další firmě. Je to standardní operace, nic se tím pro dlužníka neprodražuje,“ tvrdil tehdy Volopich.

Ten také teď rozporuje, že by exekuce na 671 dětí z Plzeňska, která je v současnosti uvalena, byla jejich dílem. „Naše advokátní kancelář do těch čísel od roku 2012 nijak nepřispívá, takže v té skupině aktuálně exekuovaných dětí do 15 let se rovná nule,“ dodal v čerstvém prohlášení manžel Verešové. Jenže jeho někdejší tvrzení o tom, že přeprodejem pohledávek do daňového ráje se dlužníkům nic neprodražuje, dnes neobstojí. Blesk totiž dostal od organizace Člověk v tísni k dispozici dva exekuční příkazy z roku 2011 a 2012 vedené proti nezletilým. V jednom případě částka z dlužných 1006 korun »vystřelila« na více než 24 tisíc korun, v druhém na 17 tisíc.

Nejvyšší položka je za právní zastoupení. „Když vymohou polovinu z té pohledávky, tak také z toho něco mají. Nevíme ale přesně, kolik toho bylo,“ řekl Blesku Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni, jenž se věnuje případům dětských exekucí. V obou případech exekucí byl právním zástupcem Marsy Limited Tomšíček. Jeho partner Volopich si stěžuje, že jeho kancelář je informováním o kauze poškozována. A že by si mohl mýt ruce a svalovat to na kolegu? Ne tak docela. „V advokátních zásadách je, že se partneři musí vzájemně informovat o svých klientech, kvůli tomu, aby se nedostali do střetu,“ upozorňuje Jan Černý, Hůleho kolega z Člověka v tísni.

Exekuční příkaz z roku 2011 aneb Jak si rozdělili »kořist«?

"Pokud klienti na vymáhání pohledávek trvali, neuplatňovali jsme náklady právního zastupování, případně jsme se jich dodatečně vzdávali,“ tvrdil ve středu Blesku Tomšíček. Jenže exekuční příkaz, který máme k dispozici a který se má týkat 11letého pasažéra, naznačuje něco odlišného. Provedením exekuce vůči nezletilcům byl v červenci 2011 pověřen exekutor Dalimil Mika, ten měl vymoci pohledávky pro společnost Marsa Limited zastoupenou Tomášem Tomšíčkem z AK Volopich, Tomšíček & spol.

Fotogalerie
34 fotografií