Novým senátorem je Smoljak. Porazil kandidáta ODS

VOLBY DO SENÁTU

Novým senátorem je Smoljak. Porazil kandidáta ODSAKTUALIZUJEME
David Smoljak Foto:

Foto: Sdružení pro Vinoř

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Scenárista a zastupitel Vinoře David Smoljak (za STAN) je novým senátorem. V doplňovacích senátních volbách jasně porazil ziskem 59,5 % hlasů kandidáta ODS a starostu Prahy 9 Jana Jarolíma (40,49 % hlasů). Největším senátním klubem se tak stanou Starostové a nezávislí. Křeslo se uvolnilo po Zuzaně Baudyšové (za ANO), která v lednu rezignovala ze zdravotních důvodů.

První kolo voleb před týdnem vyhrál Jarolím (24,25 %) těsně před Smoljakem (23,53 %). Rozdíl činil pouhých 137 hlasů. Druhé kolo přineslo jednoznačnější výsledek, rozdíl mezi kandidáty byl 2259 hlasů. Výsledky zde.

K volbám v druhém kole dorazilo necelých 12 procent voličů. Minulý týden v prvním kole přišlo volit 18,5 procent voličů.

Finále doplňovacích voleb v Praze 9 složení horní komory příliš neovlivní. Rozhodlo ale o tom, že se nejpočetnější frakcí v Senátu stanou Starostové a nezávislí. Dosud měly oba kluby po loňských senátních volbách shodně 18 členů.

Baudyšová byla zvolena v roce 2014. Její nástupce bude zvolen jen na zbytek jejího funkčního období, tedy do října příštího roku.

Šedesátiletý David Smoljak je synem režiséra, herce a scenáristy Ladislava Smoljaka, který zemřel v roce 2010. V předvolební kampani jeho nejstaršího syna podpořil i druhý ze zakladatelů známého Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák.

Volební obvod Praha 9, který je volebním obvodem číslo 24, zahrnuje devátou městskou část bez Hrdlořez, Hloubětína a části Malešic. Dále v tomto obvodu volí občané Prahy 14, Prahy 19, Prahy 20, Prahy 21, Běchovic, Dolních Počernic, Klánovic, Kolodějí, Satalic a Vinoře.


Čtěte dále: Režisér Filip Renč chtěl zatraktivnit scénář, ČT teď zaplatí přes milion pokuty

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články