17. listopadu bude Fany při tom. Nový animovaný film odvypráví pád železné opony

Animovaný film Fany byla při tom sleduje pád železné opony (zdroj: ČT24)

Ve studiu České televize na Kavčích horách dokončili hudbu k animovanému filmu Fany byla při tom. Popisuje události roku 1989 v Lipsku pohledem desetileté dívky a jeho cílem je přiblížit dětem pád železné opony. Snímek vzniká v koprodukci Německa, Belgie, Lucemburska a České republiky k 30. výročí konce rozdělení Evropy.

Snímek se odehrává na podzim roku 1989. Desetiletá Fany z východoněmeckého Lipska hledá kamarádku, která se po prázdninách nevrátila do školy, protože s rodiči emigrovala. Fany je ale svědkem i skutečných událostí, například lipské demonstrace, která vedla k pádu Berlínské zdi.

Klíčové animace pro film vznikaly v České republice. Pracoval na nich Marek Pokorný. Když se hroutil komunistický režim, bylo mu šest. „V době sametové revoluce jsem se učil číst, byl jsem v první třídě a pamatuju si, že Občanské fórum byl jedním z prvních textů, které jsem přečetl. Udělal jsem radost svým rodičům,“ vybavil si animátor.

Vzpomínky na pád železné opony má i skladatel filmové hudby André Dziezuk. Události sledoval v lucemburské televizi. „Pro mě to byl výjimečný moment. Pořád před sebou vidím obraz Rostropoviče, jak v roce 1989 hraje na violoncello pod Berlínskou zdí. Tak rád jsem tehdy sledoval, jak ta zeď padá,“ vzpomněl si komponista.

Český producent by rád spolupracoval se školami. Animovaný film podle něj může doplnit učebnice dějepisu. Snímek by měl jít do kin 17. listopadu, v den 30. výročí sametové revoluce.