Hlavní obsah

Exposlanec Šnajdr s Horáčkem neúspěšně rozjížděli byznys

Právo, jam, aje

Již zhruba před dvěma měsíci Právo informovalo o tom, že se obviněný ústecký podnikatel Tomáš Horáček loni snažil koupit zadluženou Nemocnici svaté Alžběty na pražském Albertově.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr

Článek

Až nyní se však redakci podařilo získat důkazy, které dokládají, že v pokusu o koupi nemocnice se angažoval bývalý poslanec, člen ODS, někdejší předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a první náměstek ministra zdravotnictví z let 2006 až 2010 Marek Šnajdr.

Celý proces plánovaného odkupu řídili a účastnili se jej na něj napojení lidé, sám Šnajdr nikde oficiálně nevystupoval ani nefiguroval.

Foto: Mapy.cz

Nemocnice sv. Alžběty na pražském Albertově

Jak redaktoři Práva zjistili, Šnajdr investoval polovinu z celkové částky na odkup zdravotnického zařízení, tedy 14,5 milionu korun. Ty Horáček spolu se svým polovičním dílem (celkem tedy 29 milionů) složil do notářské úschovy jako doklad o schopnosti za nemocnici zaplatit.

Potom, co Horáčka policisté v červnu minulého roku poslali kvůli údajné korupci v pražských nemocnicích do vazby, jejich společný byznys padl. Od té doby se bývalí parťáci soudí o miliony.

Horáčkova firma – Šnajdrův právník

Firma Nemocnice sv. Alžběty, která ústav provozuje, skončila po smrti předchozího vlastníka Jana Zívala kvůli dluhům v insolvenci. Z insolvenčního rejstříku lze vyčíst, že oficiálně Horáčkova společnost Svět zdraví projevila o nemocnici zájem v červnu roku 2017.

Věřitelům zadlužené nemocnice firma nabídla částku 29 milionů. V začátku insolvenčního procesu, v roce 2016, se věřitelé přihlásili s pohledávkami ve výši 75 milionů.

Svět zdraví touto nabídkou přebil návrh dalších zájemců, společností Medireco a Laiten Group, které dohromady za odkup nemocnice nabídly zhruba dvacet milionů

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček na jednání o vazbě.

Od začátku Horáčkovu společnost zastupoval ostravský advokát Petr Svatoš. Jde zároveň o člověka, který je podle informací redakce úzkým spolupracovníkem Šnajdra.

V minulosti s ním například působil ve Šnajdrově společnosti Beskydy Investment Group, která se podle údajů v obchodním rejstříku měla zaměřovat na správu a prodej nemovitostí.

Podle zdrojů Práva se Šnajdr na jednáních ohledně odkupu nikdy neobjevil.

„Šnajdr nikdy nevystupuje oficiálně. Všichni prostředníci, kteří na jednáních byli, ale říkali, že jednají za pana ‚Š‘,“ řekl Právu člověk, který se jednání účastnil.

Sporná směnka

Jenže krátce poté, co nemocnice spadla do insolvence, se s pohledávkou ve výši 137 milionů přihlásila kyperská společnost CEE Commerz Limited. Na ni převedl směnku v této výši vystavenou údajně Zívalem brněnský podnikatel Miroslav Lekeš.

Jak lze dohledat v zahraničních zdrojích, beneficientem, tedy konečným uživatelem výhod zmíněné kyperské společnosti, která směnku převzala, je opět Lekeš, což je mimo jiné další Šnajdrův známý.

Kyperskou společnost, která peníze dodnes vymáhá, nezastupuje nikdo jiný než právník Horáčkova Světa zdraví a Šnajdrův advokát Svatoš. I když insolvenční správce směnku odmítl uznat, společnost se o ni dodnes soudí.

Svět zdraví ve svých návrzích věřitelům sliboval, že v případě, že věřitelé umožní Horáčkovi nemocnici převzít, zařídí stažení dané žaloby. „Tímto krokem by bylo dosaženo uspokojení přihlášených věřitelů výrazně rychleji, než by tomu bylo v případě, kdyby výše uvedený spor dále probíhal,“ upozorňoval Svět zdraví.

Síť známých ředitelů

Aby na věřitele Svět zdraví ještě víc zapůsobil, sehnal si „memorandum“ tří ředitelů významných pražských nemocnic zaručující budoucí spolupráci s plánovanou nemocnicí.

Za Horáčkovu-Šnajdrovu nemocnici se v první řadě zaručovala exředitelka Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Dana Jurásková. Ta se dle očitých svědků účastnila i osobních jednání na straně Světa zdraví.

Jurásková byla rovněž ministryní zdravotnictví ve Fischerově úřednické vládě v letech 2009 a 2010.

Jejím prvním náměstkem byl Šnajdr. Celé její ministrovaní se hovořilo o tom, že resort ve skutečnosti řídí právě Šnajdr, nikoli Jurásková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková

Tu současný ministr Vojtěch odvolal na konci listopadu z VFN kvůli „závažným pochybením“, která souvisela s veřejnými zakázkami, jež až nápadně často končily v rukou Horáčkových firem.

Další dobrozdání přišlo z Nemocnice Na Bulovce – od nyní bývalé ředitelky Andrey Vrbovské, která je v kauze nemocniční korupce stíhaná spolu s Horáčkem.

Třetím, kdo se za Horáčka přimlouval, byl ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Robert Grill. Ten byl resortem zdravotnictví kritizován za to, že zadává zakázky bez soutěže.

Minulý rok v dubnu od něj významný kontrakt „z ruky“ získala například firma ViaPharma Hospital, kterou ovládá zmiňovaný podnikatel a známý Šnajdra Lekeš.

Vyhrály řádové sestry

Obchod byl na spadnutí a koncem roku 2017 Svět zdraví uložil požadovanou částku, tedy 29 milionů do notářské úschovy. Dvanáct milionů z celkové částky pocházelo přímo od Šnajdra, 2,5 milionu od jeho společnosti Beskydy Investment Group.

Šnajdr má trvalé bydliště na obecním úřadě v Mělníku a téměř všechny jeho nemovitosti jsou od října minulého roku v exekuci.

Vypadalo to, že Šnajdr s Horáčkem nemocnici skutečně získají, jenže pak vstoupil do hry Konvent sester alžbětinek v Praze, který vlastní budovu nemocnice a se Světem zdraví spolupracovat za žádnou cenu nechtěl. Sestry nakonec nabídku Světa zdraví převýšily a rozhodly se nemocnici provozovat samy.

Když nadějný plán obou partnerů padl, začal mezi nimi spor o peníze. Horáček se Šnajdrem se dohodli, že spolu sepíšou smlouvu o 14,5 milionu, které Šnajdr přes Svět zdraví do nemocnice investuje, oficiálně za něj ale bude vystupovat společnost CABD.

Tu vlastní Jan Morava, exposlanec za ODS, který na svůj post rezignoval v roce 2008 krátce poté, co na něj prasklo, že sháněl „kompro“ na další politiky. Moravova společnost teď Horáčkův Svět zdraví žaluje kvůli tomu, že Horáček údajně Šnajdrovi ze zástavy vrátil jen sedm milionů a zbytek si nechal.

Epilog

„Nemáte úplně přesné informace. Společnost CABD se domáhá svých majetkových práv širším spektrem právních kroků, nepovažuji za možné je nyní veřejně komentovat,“ napsal Právu Morava. Na další dotazy už nereagoval.

Svět zdraví ani Šnajdrova společnost Beskydy Investment Group neodevzdávají finanční závěrky, druhá jmenovaná firma je nyní dokonce v likvidaci. Sám Šnajdr má trvalé bydliště na obecním úřadě v Mělníku a téměř všechny jeho nemovitosti jsou od října minulého roku v exekuci.

Reklama

Výběr článků

Načítám