Hlavní obsah

Velikonoční týden bude zalitý sluncem

V nadcházejícím týdnu bude počasí v Česku ovlivňovat tlaková výše nad Skandinávií. Ještě do středy je potřeba počítat s mrazivými rány, postupně se ale přidá teplé jihovýchodní až jižní proudění a odpolední teploty budou stoupat k 20 stupňům, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Záznam: Sněhové zpravodajství 15.4. 2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ráno bylo v pondělí mrazivé nejen v horských oblastech, kdy například Horská Kvilda hlásí –5 stupňů, ale i ve městech. Například v Opavě nebo v Liberci naměřili –2 stupně. Odpoledne se už ale bude ve srovnání s předchozími chladnými dny oteplovat, maxima vystoupí na 11 až 15 a bude polojasno nebo skoro jasno.

Úterní ráno ovšem přinese největší teplotní propad. Mrznout bude i v nížinách, kde teploty klesnou na 0 až –4 stupně, na horách se ochladí dokonce až na –8 stupňů. Přes den bude jasno nebo skoro jasno. Odpolední maxima vystoupí na 12 až 16 stupňů.

Ve středu bude opět jasno nebo skoro jasno. Ranní teploty spadnou k 1 až –3 stupňům, odpolední vyšplhají na 14 až 18.

Ve čtvrtek bude obloha jasná nebo polojasná. Ráno už bude „teplejší“ s hodnotami mezi 4 stupni až 0. Denní maxima budou opět o něco výše, a to mezi 16 až 20 stupni.

V pátek předpověď hlásí jasno nebo polojasno. Ranní teploty mezi 5 až 1 stupněm, odpolední mezi 18 až 22.

Stejné počasí bude panovat i v sobotu, tedy jasno nebo polojasno s ranním ochlazením k 5 až 1 stupni, odpoledne bude stále 18 až 22.

V neděli bude tlaková výše slábnout, takže na obloze bude spíš polojasno, během dne přechodně až oblačno, dešťové přeháňky ale budou jen ojedinělé. Ranní teploty mezi 5 až 1 stupněm, odpolední mezi 16 až 20 stupni.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ilustrační foto

Velikonoční pondělí bude podobné, převážně slunečné, při ojediněle zvětšené oblačnosti se mohou objevit přeháňky. Ráno teploměry ukážou 6 až 2 stupně, odpoledne pak 16 až 20.

„Bohužel bude nadále sucho, což mimo jiné odnesou alergici, neboť množství pylových částic v ovzduší bude narůstat,“ upozornila Honsová. Varovala také před intenzitou jarních slunečních paprsků. „Jsou zrádné, na přímém poledním záření je vhodné se namazat,“ doporučila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám