Je tak trochu zvláštní říkat o něčem, co vypadá jako dokonalý prototyp hodinek, že nejde o chytré hodinky. Jenže Honor Watch Magic, klame tělem a definici chytrých hodinek úplně nenaplní. většině zájemců o první "chytré hodinky" ale nejspíše nebude vadit, že se v těle hodinek skrývá "jen" povedený fitness náramek.

Já sama mám ráda, když hodinky pro sportovce vypadají jako skutečné hodinky, ne jako pásek s gumovou cihlou nebo zdobný náramek na elegantní nošení. Honor Watch Magic mají kulatý třícentimetrový ciferník, náramek, který jde díky dírkám s malými rozestupy optimálně utáhnout, i neutrální černý vzhled, který neruší. V nabídce je také varianta s přirozenou barvou oceli, ale už se k nám nedováží typicky ženská růžová ani spíše klučičí modrá verze. Vlastní tvář lze hodinkám dodat použitím vlastních pásků. Honor použil standardní 22mm řemínky.

Honor Watch Magic vypadají jako hodinky, ale nejsou to úplně chytré hodinky

Chválu si zaslouží samotné provedení hodinek. Honor Watch jsou dostatečně kompaktní, aby vypadaly docela dobře i na ženské ruce, a přitom nejsou tak "ženské", aby je nemohli nosit muži. Jsou i nečekaně tenké, nad zápěstí vystupují pouze o necelý centimetr, a pocitově vypadají ještě tenčí. Přitom díky zvednutému okraji pouzdra spolehlivě chrání displej před poškrábáním. A to by byla škoda, Honor Watch mají jeden z nejjemnějších displejů mezi hodinkami. Na průměru tři centimetry je 390 bodů.

Na boku ocelového pouzdra jsou jen dvě malá tlačítka a téměř nic na první pohled neprozrazuje, co všechno tahle věcička umí. Jakmile však displej probudíte pohybem ruky k očím nebo stiskem jednoho z tlačítek a váš prst se proběhne po dokonale citlivém displeji, začne to být zajímavé.

Nejprve asi většinu lidí zajímá, jak si nastavit vzhled ciferníku. Nabídka není tak velká jako u hodinek od Samsungu nebo Applu či zařízení se systémem Wear OS od Googlu, ale jde to. Hodinky se ale v současném stavu netrefí do vkusu každému, já jsem úplně nadšená nebyla, ale výrobce postupně přidává nové ciferníky, třeba nabídne i možnost použít ciferníky vytvořené samotnými uživateli, jako to jde na jiných platformách. Nastavit nelze ani neustálé zobrazení času jako třeba u Galaxy Watch Active od Samsungu.

Honor Watch Magic vypadají jako hodinky, ale nejsou to úplně chytré hodinky

Základ pro amatérské sportovce

Jakmile si vyberete nejhezčí, nebo alespoň nejméně ošklivý, ciferník, můžete vyzkoušet funkce jako kompas, budík, baterka, stopky, najít telefon, nebo záznam sportu. Sama jsem se zaměřila hlavně na oblast sportu. Tep hodinky měří, aniž by bylo nutné cokoliv nastavovat. Dobrý začátek.

Mezi podporované sporty pak patří běh (venkovní i na pásu), chůze, treking (i s měřením nastoupených metrů), plavání (venku i uvnitř), jízda na kole (také uvnitř i venku) a volné cvičení. Vše je automaticky připravené, stačí jen zapnout. To se mi líbí více než složitě nastavovat takto běžné sporty skrz aplikaci v telefonu. Podpora snímání plaveckých temp pak znamená, že jsou hodinky odolné vůči vodě, a to do tlaku pěti atmosfér. V praxi to ale znamená právě ono plavání v bazénu, maximálně šnorchlování, žádné velké ponory.

Hodinky umí zaznamenávat i trasu při chůzi či běhání. Mají vlastní GPS čip, takže lze vyrazit na běh jen s hodinkami a neskladný telefon nechat doma. Vlastně nejen GPS, umí sledovat i ruský Glonass a evropské Galileo. Uživatelům, kteří s během začínají, pak pomohou i s orientací v novém sportu. Hodinky Honor Watch Magic mají funkci řízeného běhání, která nabízí začátečníkům indiánský běh a lidem, kteří chtějí hubnout, zase běh s hlídáním optimální tepové frekvence pro spalování tuků.

Co se týče všech zmíněných sportů, hodinky měří spolehlivě a zaznamenávají údaje z celého cvičení. Nejen to, přímo na hodinkách, stále ještě bez telefonu, je hned po dokončení tréninku možné na ciferníku hodinek zkontrolovat informace o nedávných aktivitách. Grafům a číslům přímo na ciferníku budiž sláva. Data z hodinek už bohužel nelze propojit se specializovanými aplikacemi, jako je Strava.

Honor Watch Magic vypadají jako hodinky, ale nejsou to úplně chytré hodinky

Společník na dlouhou dobu

Hodinky od Honoru obstojí jako zařízení pro sportovce, kteří chtějí mít přehled o svých výkonech, ale obejdou se třeba bez možnosti poslouchat přímo z hodinek hudbu do bezdrátových sluchátek. Mimo sportovní vyžití jako hodinky s funkcemi navíc fungují také dobře, i když s jednou velkou výhradou, kvůli které nelze Honor Watch ani přes jejich magii označit za chytré hodinky. Jejich slabinou je práce s notifikacemi.

V mobilní aplikaci Huawei Health si lze nastavit, jaká upozornění mají hodinky zobrazit, tím to ale končí. Na notifikace nelze reagovat, z hodinek nelze ani smazat e-mail, dokonce se neukáže ani plné znění zprávy. Výjimkou je odmítnutí příchozího hovoru a také možnost vypnout budík.

Honor Watch Magic vypadají jako hodinky, ale nejsou to úplně chytré hodinky

Pokud ale notifikace tak nutně nepotřebujete, je tu k dispozici i funkce Nerušit, která všechna oznámení vypne, třeba v noci, kdy hodinky měří spánek. Vibrace příchozích SMS v noci dokážou snadno probudit. Ostatně hodinky mají i funkci budíku založenou právě na vibracích, a to funguje bezvadně. Příjemnou drobností je také připomenutí, že dlouho sedíte a měli byste se raději trochu protáhnout.

Někomu pak může vadit i to, že hodinky mají uživatelské prostředí v angličtině. Nabídka je ale přehledná, jednoduchá a obrázková, takže by to nikomu nemělo dělat problém.

Výrobce u kompaktních hodinek slibuje dlouhou výdrž baterie, konkrétně až týden běžného používání. To je bohužel věc, kterou nemohu úplně potvrdit. Během měsíce používání mi nevydržely déle než tři celé dny. Při sportování se zapnutou GPS mizí baterie rychlostí 20 procent za hodinu, jenže to je normální, jak dobře vědí majitelé Apple Watch nebo Galaxy Watch Active.

Ve výsledku mi hodinky vyhovují více, než by se mohlo zdát z výčtu jejich nedostatků. Díky přesnému měření a snadnému dobíjení bych jim klidně dala šanci, ale asi až ve chvíli, kdy by stávající cena 4699 korun ještě trochu klesla.