Celým světem – burzu na Wall Street nevyjímaje – sice cloumá téma společensky odpovědného investování, ale ani to nezbrzdilo hordy investorů prahnoucích po tom, uloupnout si kousek ze Saudi Aramca. Instituce ze všech koutů světa se stavějí do fronty, aby si mohly koupit dluhopisy, které saúdskoarabský ropný gigant vydal na začátku dubna. A bankám a velkým fondům najednou nevadí ani to, že největší ropná společnost světa je v rukách státu známého tím, že vězní politické oponenty, potlačuje práva žen a údajně taky vraždí novináře.

Na dluhopisy v hodnotě 10 miliard dolarů obdrželo Saudi Aramco během dvou týdnů objednávky za víc než 100 miliard dolarů. Poptávka, která desetinásobně převyšuje nabídku, ukazuje, že zájem investorů o Saudi Aramco je ohromný a každý si chce urvat alespoň kousek ze společnosti, která za loňský rok reportovala astronomický zisk 224 miliard dolarů (to je víc, než vydělaly Amazon, Google a Apple dohromady).

Saudi Aramco dluhopisy vydává, aby s jejich pomocí financovalo nákup 70procentního podílu v SABIC, národní petrochemické společnosti, kterou za 70 miliard dolarů v hotovosti kupuje od saúdskoarabského státního investičního fondu. Aramco proto vydalo bondy se splatností od tří do třiceti let, jejichž výnosy se pohybují o 0,75 až 1,75 procentního bodu výš než výnosy amerických státních dluhopisů.

Podle aktuálních sazeb tedy výnos dluhopisů Aramca vychází na 2,77 procenta při splatnosti 10 let a 4,68 procenta při splatnosti 30 let. Očekává se přitom, že korporátní bondy saúdskoarabské těžařské společnosti budou níž než výnos saúdskoarabských státních bondů, ale navzdory tomu je o ně ohromný zájem mezi institucemi jako banka Citi, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley nebo NCB Capital.


Saudi Aramco není jen ropa, mezi dunami naleziště Shaybah uprostřed pouště Rub al-Chálí se těží taky zemní plyn.

Proč se investoři tak hrnou do nákupu saúdskoarabských dluhů? Proč je Saudi Aramco takový trhák?

Zjednodušeně řečeno, tyhle bondy jsou jasná volba pro všechny investory, kteří si chtějí vsadit na saúdskoarabský režim, ale nechtějí na svých bedrech zároveň nést i politické riziko. V tom jsou dluhopisy státní ropné společnosti bezpečnější než saúdskoarabské státní dluhopisy.

Podle Ellen R. Wald, prezidentky Transversal Consulting a autorky knihy Saudi, Inc.: Honba arabského království za ziskem a mocí, je tahle nabídka bondů mnohem bezpečnějším způsobem, jak vydělat na saúdskoarabském ekonomickém drajvu, než třeba otevírat v Rijádu pobočku banky anebo obchodní zastoupení. „Lidi saúdskoarabský trh zajímá, jsou na něj zvědaví,“ říká Wald, „a tohle je nízkorizikový způsob, jak do něj investovat.“

Tyhle bondy jsou jasná volba pro investory, kteří si chtějí vsadit na saúdskoarabský režim, ale nechtějí zároveň nést politické riziko.

Je potřeba říct, že manažeři fondů podle všeho objednávají tyhle dluhopisy ve větším objemu, než jaký opravdu chtějí nakoupit. A z toho vyplývá i 90miliardový převis poptávky. Investoři totiž operují s předpokladem, že skutečný prodej dluhopisů bude na příděl. Jinými slovy – bondy nakonec budete moct koupit podle toho, jak velkou jste dali nabídku: kdo víc objednal, dostane větší podíl vydaných dluhopisů. Alespoň v to manažeři fondů doufají, říká Jake Leiby, seniorní analytik CreditSights.

Ale zájem o Saudi Aramco i tak stojí na silných základech. Agentura Moody’s dala společnosti rating A1 a zdůraznila její stabilitu, dobré dlouhodobé vyhlídky, nízkonákladovou strukturu a skvělé výsledky hospodaření.

„Saudi Aramco má minimální zadlužení vůči cash flow, vévodí celému ropnému trhu, má rozsáhlé výrobní kapacity a taky přístup k jednomu z největších světových nalezišť ropy a zemního plynu,“ píše ve svém vyjádření viceprezident Moody’s Rehan Akbar. „Díky tomu má Aramco silnou pozici oproti ostatním ropným společnostem, které Moody’s hodnotí.“

Tohle všechno dává dohromady kombo, které investoři vnímají jako sázku na jistotu s hodně přitažlivou cenou. „Pokud vám nevadí spojení Saudi Aramca s tamním režimem a riziko, které to s sebou nese, mají korporátní bondy Aramca ve srovnání s jeho konkurencí hodně atraktivní cenovku,“ vysvětluje analytik Leiby. Třeba Exxonem vydané desetileté dluhopisy se splatností v roce 2026 mají mít výnos okolo 0,4 procentního bodu nad americkými státními dluhopisy. Bondy Aramca by za stejné období měly přinést výnos trojnásobný.

Vstup na burzu, který Saudi Aramco původně plánovalo už loni, se zatím odkládá na rok 2021 a podle expertů je dost pravděpodobné, že do té doby ropný gigant ještě nějaké dluhopisy vydá. Přerod Aramca z téměř vyvrhele ve ctěného hosta v portfoliu zatím slouží jako další příklad toho, že na Wall Street se máloco postaví mezi investora a dobrý deal.