Kremlík slíbil rychlejší výstavbu dálnic. Havlíček levnější data

  • 227
Prioritou nového ministra dopravy Vladimíra Kremlíka bude zrychlení výstavby klíčových dálnic, řekl po setkání s prezidentem Milošem Zemanem, kterým přijal i budoucího šéfa resortu průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. „Je naprosto nepřípustné, aby Česká republika byla v situaci, kdy u nás platíme za data jedny z nejvyšších cen v Evropě,“ řekl Havlíček.

Kremlíka i Havlíčka prezident Zeman jmenuje členy vlády Andreje Babiše po návratu z Číny 30. dubna. Babiš to oznámil již minulý týden a v pondělí to oběma budoucím ministrům potvrdil osobně Zeman.

„Pokud jde o moje priority v oblasti silniční dopravy, především bych chtěl usilovat o zjednodušení a zefektivnění legislativy v oblasti povolování liniových staveb. To je základní věc. Další prioritou je zrychlení výstavby a přípravy klíčových dopravních staveb. Z mého pohledu se jedná o stavby D3, D6, D35, D 52 a samozřejmě silniční okruh kolem Prahy,“ řekl Kremlík.

„Chtěl bych se zasadit o bezodkladné řešení rekonstrukcí a oprav významných drážních budov a prázdné budovy nabídnout veřejnosti, především orgánům státní správy,“ plánuje budoucí ministr dopravy, který chce také posunout dále železniční spojení Praha - Kladno s odbočkou na Letiště Václava Havla. V oblasti vysokorychlostních železničních tratí se chce zasadit o to, aby do konce volebního období byly některé trasy minimálně vytyčeny.

Na to si budete muset zvykat, řekl Zeman Kremlíkovi

Kremlík již na ministerstvu dopravy působil a to za ministra Aleše Řebíčka z ODS. Pondělní Hospodářské noviny napsaly, že v listopadu 2007 Kremlík jako vrchní ředitel s odpovědností za právní odbor a IT podepsal spornou rámcovou smlouvu s několika advokátními kancelářemi v hodnotě 450 milionů korun.

Právní kanceláři Weil, Gotshal & Manges garantovala podle HN hodinovou odměnu 4500 korun, dalším třem 3500 korun. Kremlík tvrdí, že jen plnil vůli tehdejšího vedení ministerstva. Po odchodu z ministerstva dopravy přitom nastoupil do jedné z dotyčných kanceláří - Volopich a Tomšíček.

„Pokud jde o ty útoky, které jsou vůči mé osobě, které se objevily v médiích, tak pan prezident mi na to řekl: Na to si, nový budoucí pane ministře, budete muset zvykat,“ řekl mu podle Kremlíka prezident Zeman. Věcnou stránku dotazu budoucí ministr dopravy nekomentoval.

15.dubna 2019 v 13:01, příspěvek archivován: 15.dubna 2019 v 14:04

Pan prezident přijal na zámku v Lánech kandidáta na funkci ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. https://t.co/3IjbkSCeJ4

Kremlík, jenž povede dopravu, je nyní náměstkem v Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Má prověrku NBÚ na stupeň tajné,“ uvedl premiér Andrej Babiš. „Je to profesionál, je to pracovitý člověk,“ řekl o muži, kterého si vybral pro řízení ministerstva dopravy a který ve vládě nahradí Dana Ťoka, jenž se v pondělí vzdal i poslaneckého mandátu. Ve Sněmovně ho nahradí Iva Kalátová.

Po Kremlíkovi zamířil do Lán Havlíček, který se v Babišově blízkosti již nějakou dobu pohybuje. Podílel se na přípravě Inovační strategie České republiky do roku 2030 a byl s premiérem i při jeho cestě po USA.

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Nyní je příští ministr průmyslu a obchodu Havlíček šéfem Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a místopředsedou vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

„Nevyhnuli jsme se energetické koncepci a tomu, co očekáváme, že v roce 2030 až 2045 bude nezbytně nutné z pohledu čerpání zdrojů energetických,“ řekl po setkání se Zemanem v Lánech Havlíček. „Bavili jsme se o telekomunikačních operátorech a cenách za data,“ uvedl. Prvním nutným krokem je podle Havlíčka přijetí legislativního balíčku, který usnadní přechod od jednoho mobilního operátora ke druhému. Druhým nastavení jiných parametrů mezi operátory a třetím aukce na čtvrtého operátora.

15.dubna 2019 v 14:07, příspěvek archivován: 15.dubna 2019 v 14:09

Pan prezident přijal v Lánech kandidáta na funkci ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. https://t.co/EhUJs6fPtc


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video