Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

ONLINE: Zkáza katedrály Notre-Dame: 3 muži a 1 žena poslali 15 miliard, oprava potrvá 15 let

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. dubna 2019
23:59
Autor: všm/čtk - 
15. dubna 2019
19:16

Ve slavné katedrále Notre-Dame vypukl v pondělí odpoledne mohutný požár. Na záběrech z Paříže byla vidět zkáza světoznámé stavby, mohutný dým a šlehající plameny. Hasiči se dlouho obávali nejhoršího, okolo půlnoci se ale podařilo plameny trochu zkrotit, v úterý dopoledne oznámili, že oheň zlikvidovali úplně. Škoda je přesto obrovská, Francie vyhlásí mezinárodní sbírku. Pomoc při obnově chrámu přislíbili významní ponikatelé, François-Henri Pinault nabídl ovšem 2,5 miliardy korun, stejná částka přišla i od šéfa energetické společnosti Total Patricka Pouyanného. Dvojnásobek pak slíbila přispět rodina Arnaultových a její koncern LVMH. Blesk Zprávy sledovaly situaci ONLINE.

  • Rozsáhlý požár nejslavnější katedrály zaměstnal naplno pařížské hasiče – na místě jich bylo až 400. V okolí Notre-Damu probíhala rozsáhlá evakuace, v důsledku požáru se zřítila jedna z věží a střecha. Také byl vážně zraněn jeden hasič.
  • Za ničivým požárem bude zřejmě nešťastná náhoda. Větší část cenných uměleckých a liturgických předmětů se podařilo zachránit. V bezpečí je například trnová koruna nebo roucho svatého Ludvíka, požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě. Osud mnoha dalších artefaktů je však stále neznámý.
  • Okolo půlnoci uvedl prezident Emmanuel Macron, že se snad povedlo zabránit celkovému zřícení. A oznámil vyhlášení mezinárodní sbírky. 
  • Katedrála je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury, leží na ostrově Île de la Cité na řece Seině. Patří k nejnavštěvovanějším památkám francouzské metropole.
  • Požár katedrály mohli hasit z vrtulníku, připustil český expert

Ve slavné pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár

Filtr: Vše Důležité Foto Video Sociální sítě

Zobrazit nové zprávy
23:18
16. 4. 2019

Uhašeným požárem Notre-Dame začíná dlouhá anabáze obnovy této slavné památky. "To, co jsme považovali za nezničitelné, může být zasaženo také," uvedl dnes večer prezident Macron. Další dění kolem vyšetřování ohnivého pařížského dramatu budeme na Blesk.cz sledovat i nadále, děkujeme Vám však nyní za pozornost u našeho online zpravodajství. 

Kouř kolem oltáře v Notre-Dame. (16.4.2019) Kouř kolem oltáře v Notre-Dame. (16.4.2019)
22:38
16. 4. 2019

Lidé, nejen obyvatelé Paříže, se ve večerních hodinách shromaždují na náměstí Place Saint-Michel nedaleko Notre-Dame. Někteří mají vlajky, další zapalují svíčky.

Lidé se shromažďují na náměstí nedaleko Notre-Dame. (16.4.2019) Lidé se shromažďují na náměstí nedaleko Notre-Dame. (16.4.2019) Lidé se shromažďují na náměstí nedaleko Notre-Dame den po požáru. (16.4.2019)
22:16
16. 4. 2019

Vyšetřování pracuje stále s verzí, že šlo o nehodu. Státní zástupce Rémy Heitz přesto řekl, že výslechy a šetřením pověřil 50 lidí ze svého úřadu.

22:06
16. 4. 2019

Šéf Evropského parlamentu Antonio Tajani vyzval všechny europoslance, aby na rekonstrukci Notre-Dame přispěli jedním denním platem. Pokud této výzvy uposlechne všech 751 europoslanců, shromáždí asi 330 tisíc eur (8,4 milionu korun).

Evropský parlament
21:10
16. 4. 2019

„Kohouta jsme našli!"

uvedl hlavní církevní správce pařížské katedrály Patrick Chauvet k radosti ohledně nalezení korouhve zřícené věže. „Hasiči mi ukázali fotku toho kohouta," dodal v televizním vysílání. „Neuvěřitelné!" napsal na twitteru předseda Francouzské federace stavitelů (FFB) Jacques Chanut.

Kohout z tepané mědi byl až dosud považován za nenávratně ztraceného. Zdobil věžičku nad chrámovou lodí, tzv. sanktusník, který dosahoval do výšky 93 metrů nad zemí. Na střechu ji přidal architekt Eugéne Viollet-Le-Duc v letech 1859 až 1860. Hořící věžička i s kohoutem se zřítila v pondělí krátce před 20:00 SELČ.

Podle církve obsahuje kohout ostatky patronů francouzské metropole, svaté Jenovéfy (Sainte Geneviéve) a svatého Diviše (Saint Denis), a také část Kristovy trnové koruny. Relikvie má chránit obyvatele Paříže.

20:33
16. 4. 2019

Macron také dnes opět ocenil hasiče, kteří bojovali s požárem Notre-Dame, podle něj velmi riskovali a jsou hrdiny. Požár známé památky podle Macrona poukázal na schopnost Francouzů se "mobilizovat a sjednotit, abychom zvítězili".

Ředitel sbírek Notre-Dame Laurent Prades potvrdil agentuře AP, že jediným zcela zničeným kusem je hlavní oltář, nainstalovaný v roce 1989.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v proslovu "den poté", co vzplála katedrála Notre-Dame Francouzský prezident Emmanuel Macron v proslovu "den poté", co vzplála katedrála Notre-Dame
20:27
16. 4. 2019

Prezident Macron dnes v projevu uvedl: „Notre-Dame znovu postavíme ještě krásnější. Během našich dějin jsme postavili města, přístavy, kostely. Mnoho z nich vyhořelo, bylo zničeno. Pokaždé jsme je postavili znovu."

20:05
16. 4. 2019
!

V Paříži již našli i korouhev ze zřícené věže.

19:35
16. 4. 2019

Při tragédii se ovšem podařilo zachránit mnoho jedinečných relikvií.

- Dvě čelní věže, ve kterých visí čtyři zvony, zůstaly stát. Podařilo se tak zabránit pádu několika tun bronzu. Slavný zvon zvaný Čmelák váží 13 tun.

- Relikvie včetně té nejvzácnější - trnové koruny, kterou podle věřících vložili na hlavu Ježíše Krista krátce před jeho ukřižováním. Podle stránek katedrály se skládá z věnce o průměru 21 centimetrů z propletených větviček, na kterých byly trny, svázaných zlatými nitěmi. Zachráněny byly také další relikvie: část Kristova kříže, hřeb z kříže a rovněž roucho svatého Ludvíka.

- Všechna umělecká díla uchovávaná v katedrální pokladnici, obraz Navštívení od Jeana Jouveneta z roku 1716, vrcholné dílo 18. století, a zbytky barokního vybavení chóru.

- Mramorová socha Piety sochaře Nicolase Coustoua umístěná před oltářem. Zobrazuje plačící Pannu Marii s tělem Ježíše Krista. Vznikla v letech 1712 až 1728 na zakázku Ludvíka XIV. na základě přání jeho otce Ludvíka XIII.

- Šestnáct soch zobrazujících 12 apoštolů a čtyři evangelisty, které lemovaly střechu. Sochy byly na střechu umístěny ve stejné době jako věžička architekta Violleta-le-Duca. Před časem byly sejmuty kvůli restaurování a nyní jsou už v Périgueuxu na jihozápadě Francie.

- Tři rozety, kruhová okna s vitrážemi, které představují květy ráje, vznikly ve 13. století, několikrát ale byly renovovány. Severní a jižní rozeta jsou největší, mají 13 metrů v průměru.

19:33
16. 4. 2019

Poškozena byla velká část samotné katedrály, ale rovněž varhany - na druhou stranu je považováno za malý zázrak, že unikátní hudební nástroj nebyl zničen úplně.

- Zničena byla dřevěná konstrukce krovu a celá střecha.

- Podle mluvčího hasičů Gabriela Pluse se zřítila část klenby. Ministr kultury Franck Riester ale dnes dopoledne řekl, že její zbytek by měl odolat.

- Velké varhany z 18. století se třemi klaviaturami a téměř osmi tisíci píšťal se podařily zachránit, byly ale poškozeny. Zasypala je suť, prach a natekla do nich voda. Malé varhany, které se nacházely pod sanktusníkem, oheň podle jednoho ze tří katedrálních varhaníků Philippa Lefevra silně poškodil.

19:30
16. 4. 2019

Požár v Notre-Dame nezničil jenom střešní konstrukci.

- Špičatá věžička, takzvaný sanktusník, jeden ze symbolů památky, který dosahoval do výšky 93 metrů nad zemí. Na střechu jej přidal architekt Eugéne Viollet-Le-Duc v letech 1859 až 1860. Věžička se zřítila v pondělí krátce před 20:00.

- Na špici věžičky byl tepaný měděný kohout, který se roztavil: podle církve obsahoval ostatky svaté Jenovéfy (Sainte Genevieve) a svatého Diviše (Saint Denis) a také část Kristovy trnové koruny. Relikvie měly chránit obyvatele Paříže.

19:20
16. 4. 2019

Americký prezident Donald Trump dnes kondoloval svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi v souvislosti s pondělním požárem pařížské katedrály Norte-Dame. Při telefonickém rozhovoru Macronovi nabídl pomoc své země při opravě památky, informoval Bílý dům.

Požár katedrály v Paříži Tragické následky požáru Notre-Dame Tragické následky požáru Notre-Dame
19:09
16. 4. 2019

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou v pondělí večer poničil požár, zřejmě nebyla pojištěna. ČTK to řekl ředitel makléřské pojišťovací společnosti Insia Ivan Špirakus. Takové ikonické historické stavby jsou velmi obtížně ocenitelné, a tudíž se podle něj zpravidla nepojišťují. Uvnitř katedrály byly však obrazy a jiné umělecké předměty. V případě, že byly některé tyto věci zapůjčeny, tak pravděpodobně jsou pojištěny, dodal.

Pokud požár zavinila stavební firma, která v katedrále prováděla opravy, tak asi jistě byla pojištěná na odpovědnost za škodu, ovšem s limitem v řádu desítek milionů eur, míní Špirakus. To je však podle něj proti způsobené škodě jen kapka v moři. Mohla tam být i nějaká omezená pojistka na stavební práce, ale ta by také problém neřešila, podotkl.

18:43
16. 4. 2019

Historický román francouzského romantického básníka a prozaika Victora Huga Chrám Matky Boží v Paříži se po pondělním požáru katedrály Notre-Dame ocitl v čele žebříčku nejprodávanějších knih na francouzské verzi Amazonu. Dva francouzští knihkupci navíc vyzvali své kolegy, aby ziskem z prodeje slavného Hugova díla přispěli na rekonstrukci katedrály.

18:29
16. 4. 2019

Podle viceprezidenta francouzského památkářského ústavu Bertranda de Feydeaua nejsou ve Francii žádné stromy dost velké na to, aby se z nich dala postavit střecha Notre-Dame. Na otázku, zda jsou takové stromy někde v Evropě, odpověděl pouze, že neví.

18:19
16. 4. 2019

Slovensko se přidalo k zemím, které nabídly Francii pomoc při obnově požárem poničeného pařížského chrámu Notre-Dame. Případný slovenský příspěvek ale podle premiéra Petera Pellegriniho musí provázet i vyčlenění vyšší částky na financování komplexní rekonstrukce vyhořelého hradu Krásná Hôrka na východě Slovenska. Tuto národní kulturní památku silně poškodil oheň v roce 2012, její obnova bude z části dokončena nejdříve za dva roky.

„V případě, že bychom byli požádáni a my budeme ochotni nějakou částkou podpořit rekonstrukci této památky v Paříži, tak já budu trvat na tom, abychom nejméně třikrát tolik poslali do naší vyhořelé Krásné Hôrky. Abychom ji konečně zrekonstruovali a aby se i návštěvníci Slovenska mohli těšit z tohoto unikátu," řekl Pellegrini novinářům.

18:04
16. 4. 2019
!

Média sdílejí první skutečně kvalitní fotografie z interiéru katedrály.

Fotografie ukazují reálný rozsah následků ničivého požáru v Notre-Dame Fotografie ukazují reálný rozsah následků ničivého požáru v Notre-Dame Fotografie ukazují reálný rozsah následků ničivého požáru v Notre-Dame
17:54
16. 4. 2019

Média po celém světě dnes oslavují jako hrdinu kaplana pařížských hasičů, který se v pondělí účastnil zásahu při požáru katedrály Notre-Dame. Jean-Marc Fournier se vydal do hořícího chrámu, aby z pokladnice zachránil relikvie včetně trnové koruny, kterou měl podle věřících na hlavě při ukřižování Ježíš Kristus.

Příběh kněze hrdiny si přečtete v našem článku:

Trnovou korunu v Notre-Dame zachránil hrdina z vystříleného klubu! Vynesl z plamenů i vzácnou monstranci!

17:45
16. 4. 2019

Interiér katedrály se pro návštěvníky otevře, a to jistě velmi rychle. Je samozřejmě nutné ověřit stav kleneb. Úřady, ministerstvo a biskupství si přejí uvítat v katedrále věřící i turisty v rozumné době.

17:39
16. 4. 2019

Na tiskovém briefingu k požární ochraně Pražského hradu se řeší podobnost s Notre-Dame. „Standardy protipožární ochrany v katedrále svatého Víta a katedrále Notre-Dame jsou velmi podobné. Nemůžeme nacpat moderní hasicí přístroje do tohoto prostoru. Je snaha oddělovat rizikové prostory, aby nedošlo k rozšíření kouře a tepla do historických prostor, ale nemůžeme na to aplikovat současně platné předpisy, musí se přihlížet k tomu, že katedrála byla stavěna v jiné době,“ řekl Martin Pospíšil, jenž má na starosti požárně bezpečnostní ochranu Pražského hradu.

17:21
16. 4. 2019
!

Oprava katedrály Notre-Dame bude trvat asi patnáct let a spolkne stovky milionů eur - uvedl to na tiskové konferenci Frédéric Létoffé, jeden ze dvou ředitelů francouzského památkářského ústavu.

Škody po ničivém požáru Škody po ničivém požáru
17:14
16. 4. 2019

Mohla by se podobná událost stát i v dominantě hlavního města? V prostorách pražské katedrály svatého Víta je celkem 145 čidel elektrické požární signalizace. V areálu Pražského hradu je také samostatná hasičská jednotka, která nedávno obdržela speciální auto určené pro zjednodušený průjezd památkovou oblastí za více než 10 milionů korun.

„Dojezd hradních hasičů je jedna minuta, zahájit protipožární útok jsou schopni do čtyř minut. V objektu katedrály jsou tři schodiště, ve všech jsou suchovody. Na ty se připojuje hadice s vodou a pomocí nich dochází k hašení celých prostor. Jsou schopny odvést do všech částí katedrály 1200 litrů vody za minutu,“ řekl na tiskovém briefingu v Chrámu svatého Víta Vratislav Mynář.

16:58
16. 4. 2019

Finanční dar katedrále Notre-Dame přislíbil i gigant Apple. Přislíbil to na svém twitteru generální ředitel Tim Cook „na záchranu pro budoucí generace".

16:41
16. 4. 2019

Na veřejnost unikla časová osa událostí. Ochranka katedrály uslyšela požární alarm poprvé v 18:20, požár v tu chvíli ale ještě neviděli - přesto evakuovali celou budovu. Podle mluvčího pařížských hasičů se alarm rozezněl podruhé v 18:43. V tu chvíli už ochranka spatřila plameny, což potvrdil i státní zástupce Rémy Heitz.

16:30
16. 4. 2019

Požár katedrály řeší padesát vyšetřovatelů, místo tragédie je pod neustálým dohledem. Ministr vnitra Christophe Castaner přislíbil, že věc bude řádně prošetřena a „celá pravda" vyjde najevo.

16:09
16. 4. 2019

Ruský projekt Gigarama zveřejnil detailní leteckou fotografii škod, které pondělní požár na pařížské památce způsobil.

15:36
16. 4. 2019

Na obnovu poničené pařížské katedrály se už od velkých dárců z řad francouzských podnikatelů sešlo přes 600 milionů eur (15 360 000 000 Kč). Nejnověji slíbila dar ve výši 200 milionů eur (přes pět miliard korun) rodina dědičky kosmetické firmy L'Oréal Françoise Bettencourtové Meyersové. Už dříve oznámila dar ve stejné výši rodina Arnaultových a její koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží. Po 100 milionech eur (2,6 miliardy korun) hodlají věnovat miliardář François-Henri Pinault, šéf mezinárodní luxusní skupiny Kering, a energetická společnost Total.

Ohořelé trosky uvnitř katedrály
15:25
16. 4. 2019

„Teď je ta konstrukce velice ohrožena, protože krov spojoval dvě proti sobě stojící stěny dohromady (...) Už jenom to, že tam není, vystavuje stavbu nebezpečí. Doufejme, že to přežije tu nejbližší dobu a podaří se rychle vymyslet, co s tím dál, protože tady samozřejmě jde i o čas," upozornil architekt Kalina v pořadu Epicentrum.

15:20
16. 4. 2019

K tragickému požáru se dnes vyjádřil papež František a vyzval věřící k modlitbě: „Dnes se v modlitbě spojíme s obyvateli Francie, během čekání, až se bolest způsobená vážným poškozením promění v naději s rekonstrukcí. Svatá Marie, naše paní, modli se za nás. #NotreDame"

15:03
16. 4. 2019

Velkou část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame podařilo zachránit, oheň nezničil ani rozetová vitrážová okna a ušetřil i obří varhany - jedny z nejznámějších a největších na světě. Nástroj s 8000 píšťalami byl postaven v první polovině 18. století a plameny ho nakonec nezachvátily.  

Umělecká díla postupně převezme muzeum Louvre, které zajistí i zrestaurování těch, která byla poškozena. „Významné malby v pařížské Notre-Dame neutrpěly ohněm, ale kouřem... Budou moci být přemístěny pravděpodobně počínaje pátkem a převezeny do Louvru, kde budou odvlhčeny a zrestaurovány," řekl dnes novinářům francouzský ministr kultury Franck Riester.

15:12
16. 4. 2019

„Zatím to nejhorší zřejmě bylo zažehnáno. Tam je problém v tom, že nevíme všechno v tuto chvíli. A také, že nevíme, co s tou stavbou bude dál,"

řekl v pořadu Epicentrum historik architektury a umění Pavel Kalina. Obává se, co by se stalo, kdyby přišla např. bouřka. A jak dopadla např. vitrážová okna. „Srovnatelná tragédie se odehrála na začátku 70. let, kdy vyhořela katedrála Petra a Pavla v Nantes také ve Francii. Přece jen význam té katedrály v Nantes se nedá asi srovnat s pařížskou katedrálou," pokračoval Kalina. „Ty krovy byly technická památka, návštěvníci katedrály je neviděli (...) Ale technická památka je také památka a samozřejmě je to obrovská ztráta. Všechno, co se stalo, je samozřejmě velká pohroma," dodal.

15:05
16. 4. 2019
!

Vysíláme živě z redakce Blesku: Co se podařilo zachránit před ohněm? Epicentrum s historikem architektury a umění z ČVUT Pavlem Kalinou

14:40
16. 4. 2019
!

O zkáze pařížské katedrály promluvil ve zpravodajství televize Prima i očitý svědek, český dominikánský kněz Benedikt Mohelník: „Těžko se to popisuje, je to šok, překvapení, naprosto nečekaná událost, velké emoce. Strašně silné okamžiky. “ Mohelník zmínil také záchranu artefaktů. „Co se mohlo, to se vyneslo.“

14:23
16. 4. 2019

Necelý týden před požárem bylo ze střechy kolem zřícené věžičky kvůli opravám odstraněno 12 soch apoštolů a 4 sochy evangelistů, čímž se je podařilo zachránit před ničivým ohněm.

Sochy ze střech Notre-Dame se podařilo zachránit, kvůli opravám je sundali již minulý týden, (16.04.2019).
14:18
16. 4. 2019
!

Statici nyní určují, nakolik je konstrukce gotického chrámu porušená a zda vydrží. Náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuňez dnes uvedl, že z prvních obhlídek vyplývá, že slabým místem mohou být zejména klenby. „Celkově se konstrukce drží dobře, ale identifikovali jsme některá zranitelná místa, týká se to zejména kleneb,“ řekl. Podrobné průzkumy podle něj budou probíhat ještě nejméně 48 hodin, teprve poté se do chrámu dostanou odborníci, kteří přesněji zhodnotí rozsah škod a stanoví předběžný postup rekonstrukce. Katastrofy se po děsivém požáru pařížské katedrály bojí také britští poslanci, budova jejich parlamentu je prý v žalostném stavu.

Vyhořelá pařížská katedrála Notre-Dame.
14:13
16. 4. 2019
!

Katedrálu Notre-Dame se podle českých odborníků podaří opravit, potrvá to ale řadu let. Důležité bude využít původní technologie v maximální míře. „Rekonstrukce bude určitě trvat déle než deset let. Záleží na kapacitách, jaká technologie bude použitá,“ řekl restaurátor Zdeněk Fučík. Důležité je nyní zjistit, jak je na tom stabilita klenby. Jako největší nebezpečí vidí Fučík zdegradování kamene.

Požár pařížské katedrály Notre-Dame.
14:07
16. 4. 2019

Hlavní město nechá dnes večer rozsvítit Petřínskou rozhlednu v barvách francouzské trikolory k připomenutí požáru katedrály Notre-Dame. Informoval o tom pražský magistrát. Petřínskou rozhlednu město rozsvěcuje k připomenutí významných okamžiků. „Soucítíme s Paříží! Také Praha poznala, jak je bolestivé vidět národní symbol v plamenech. Požár Notre-Dame se nás proto dotýká o to víc,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

13:52
16. 4. 2019

Francouzský ministr kultury Franck Riester oznámil, že některé umělecké a liturgické předměty z katedrály Notre-Dame budou přemístěny z pařížské radnice do muzea Louvre.

Francouzský ministr kultury Franck Riester. Umělecké předměty z katedrály Notre-Dame. Požár katedrály Notre-Dame.
13:40
16. 4. 2019

Významní francouzští podnikatelé přislíbili darovat peníze na obnovu požárem poničeného pařížského chrámu Notre-Dame.

Rodina Arnaultových a její koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží dnes oznámily, že věnují přes pět miliard korun. Další 2,6 miliardy korun chce darovat francouzská energetická společnost Total, oznámil její šéf Patrick Pouyanné.

Už v pondělí řekl francouzský miliardář François-Henri Pinault, šéf mezinárodní luxusní skupiny Kering, že na opravu chrámu přispěje rovněž 2,6 miliardy korun. Část peněz půjde také z různých státních fondů, prozatímní částka vybraná na opravu Notre-Dame se pohybuje kolem 11,5 miliardy korun.

Pohled do chrámové lodi vyhořelé katedrály Notre-Dame. Kvůli rekonstrukci katedrály Notre-Dame bylo přemístěno několik soch světců. Na snímku socha sv. Jana v pozadí věžička, která nepřežila pondělní požár, (16.04.2019).
13:26
16. 4. 2019

Mezi prvními vstoupil do katedrály po požáru reportér Robert Hardman, který deníku Daily Mail popsal zkázu, kterou požár napáchal. 

13:25
16. 4. 2019

„Nejkrásnější dáma Paříže, Naše Dáma (Notre-Dame), stále stojí, ale…,“ Francouzi a francouzský tisk si připomínají monumentální katedrálu v plné její kráse, po ničivém požáru se chlácholí tím, že Notre-Dame „alespoň“ stále stojí.

Titulky francouzského tisku den po požáru katedrály Notre-Dame, (16.04.2019). Pařížská katedrála Notre-Dame v roce 2016. Katedrála Notre-Dame byla dominantou Paříže.
13:10
16. 4. 2019

Historická budova pražského Národního divadla má požární signalizaci napojenou na dispečink s nepřetržitou službou, hlediště, hlavní a zadní jeviště oddělují dvě protipožární opony. Únikové východy jsou naddimenzované. S případným zásahem proti ohni se počítá také při rekonstrukci budovy Státní opery, uvedl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Rovněž mluvčí pražských hasičů Martin Kavka dnes Blesku potvrdil, že české historické budovy mají kvalitní protipožární ochranu.

Čeští hasiči podle Kavky každoročně absolvují různá cvičení, aby věděli, jak při požáru historických budov postupovat. Uvedl také, že například Pražský hrad má vlastní hasičskou jednotku, která je schopná být do 2 minut u požáru.

Vyhořelá katedrála Notre-Dame. Vyhořelá katedrála Notre-Dame.
12:47
16. 4. 2019
!

Prezident České republiky Miloš Zeman dnes rovněž zaslal dopis francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. „Vaše Excelence, šokován a s hlubokou lítostí jsem přijal zprávu o požáru katedrály Notre-Dame v Paříži. Soucítím s Vámi i s francouzským národem, který čelí ztrátě části svého historického, kulturního i duchovního dědictví,“ začal Zeman.

„My Češi jsme v těchto těžkých chvílích myšlenkami s Vámi, vždyť Česká republika je stejně jako Francie zemí gotických památek a Prahu podobně jako Paříž zdobí významné středověké chrámy a cenné historické a umělecké stavby. Požár Notre-Dame se dotýká nás všech. Představuje obrovskou ztrátu pro středověké umění, ale také pro umění a řemeslo 19. století,“ český prezident připomněl domácí památky.

„Přijměte proto, vážený pane prezidente, jménem mým i jménem občanů ČR vyjádření naší hluboké soustrasti. Dovolte mi, abych Vás ujistil, že Pražský hrad je připraven pomoci Paříži s opravou Notre-Dame zapojením svých restaurátorských dílen a ateliérů, které jsou na špičkové úrovni. Budeme rádi, pokud Vám svou soustrast a sounáležitost budeme moci vyjádřit nejen slovy, nýbrž i činy a konkrétní pomocí. S úctou Miloš Zeman,“ zakončil svůj list.

Prezident Miloš Zeman. Zásah hasičů u požáru katedrály no Zásah hasičů u požáru katedrály no
12:35
16. 4. 2019

Také britská královna Alžběta II. vyjádřila svůj zármutek nad zkázou katedrály Notre-Dame. „Princ Filip a já jsme s hlubokou lítostí sledovali požár, který zahltil katedrálu Notre-Dame,“ uvedla královna ve svém vzkazu pro prezidenta Macrona. Vyzvedla také snahu hasičů zachránit památku.

Britská královna Alžběta II. Vyhořelá katedrála Notre-Dame. Požár katedrály katedrála Notre-Dame.
12:28
16. 4. 2019

Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli požáru pařížské katedrály Notre-Dame pozastavil kampaň svého hnutí Republika v pohybu (LREM) před květnovými volbami do Evropského parlamentu. „Všichni zažíváme chvíli naprostého smutku... Proto až do odvolání zastavujeme kampaň," oznámila exministryně Nathalie Loiseauová, která stojí v čele kandidátky.

12:23
16. 4. 2019

Artefakty zachráněné z hořícího chrámu se shromažďují na pařížské radnici.

Zachráněné předměty z chrámu Notre-Dame. (19.4.2019) Artefakty zachráněné z hořícího chrámu se shromažďují na pařížské radnici. (19.4.2019) Artefakty zachráněné z hořícího chrámu se shromažďují na pařížské radnici. (19.4.2019)
12:15
16. 4. 2019
!

Podívejte se, jakou spoušť udělal požár uvnitř slavné katedrály Notre-Dame.

Vnitřek katedrály Notre-Dame po ničivém požáru (16.4.2019) Vnitřek katedrály Notre-Dame po ničivém požáru (16.4.2019) Vnitřek katedrály Notre-Dame po ničivém požáru (16.4.2019)
12:09
16. 4. 2019

Zástupce pařížské starostky Emmanuel Grégoire stanici BFMTV řekl, že oheň nepoškodil varhany, jedny z nejznámějších a největších na světě. Nástroj s 8000 píšťalami byl postaven v první polovině 18. století a plameny ho nakonec nezachvátily. Spolu s trnovou korunou se podařilo zachránit i další uctívané relikvie jako například úlomek a hřeb z Kristova kříže.

11:52
16. 4. 2019

Francouzský politik Nicolas Dupont-Aignan prohlásil, že obnova Notre-Damu může trvat i několik desetiletí. „Francouzi chtějí znát pravdu, chtějí vědět, co se stalo. Ptají se, jak mohla katedrála shořet! My jim musíme dát odpovědi,“ uvedl Dupont-Aignan. „Rekonstrukce bude stát miliardy, zabere to desítky let, než opravíme škodu,“ sdělil tisku politik.

Katedrála Notre-Dame v roce 2013.
11:40
16. 4. 2019

„Byla to nehoda, požár nebyl úmyslný,“ prohlásila Valérie Pécresseová, guvernérka regionu Île-de-France, ostrovu na Seině, na němž se nachází Notre-Dame. Správa regionu na obnovu katedrály uvolní 10 milionů eur, tedy zhruba 260 milionů korun z fondu na mimořádné události.

Vyhořelá katedrála Notre-Dame. Valérie Pécresseová, guvernérka regionu Île-de-France.
11:30
16. 4. 2019

Zlomení Pařížané a zvědaví turisté od rána přicházejí k vyhořelé katedrále, mnoho z nich na Notre-Dame hledí se slzami v očích. Felix a Marion Sibaudovi ve stínu monumentu žijí už 40 let. „Je to rána do srdce jak pro lidi, tak pro Paříž a naši zemi. Notre-Dame je náš vlastenecký symbol, na její torzo se nemůžu ani podívat,“ sdělila tisku Sibaudová.

Lidé se chodí dívat na vyhořelou katedrálu Notre-Dame, (16.04.2019). Lidé se chodí dívat na vyhořelou katedrálu Notre-Dame, (16.04.2019).
11:20
16. 4. 2019

Pařížská katedrála Notre-Dame schraňuje relikvie uctívané katolíky, pozoruhodné varhany a mnoho uměleckých děl. Nejvzácnější památkou schraňovanou v Notre-Damu je trnová koruna, která, jak věří katolíci, byla položena na hlavu Ježíše Krista těsně před ukřižováním. Kromě trnové koruny katedrála uchovává další dvě relikvie z umučení Krista: část kříže a hřeb z ukřižování. Kromě toho se tři relikvie nacházely v kohoutu na věžičce, zvané sanktusník, která se zhroutila pondělí večer: dílek z trnové koruny a z ostatků sv. Diviše a sv. Jenovéfy.

„Zaměstnanci Notre-Damu, architekti, pracovníci ministerstva kultury se zmobilizovali, aby hasičům objasnili, jaká díla bylo záhodno zachránit za každou cenu,“ řekl dnes stanici RTL náměstek ministra vnitra Laurent Nuñez. Zachráněné předměty byly umístěny na radnici.

11:11
16. 4. 2019

Francouzští hasiči na svém twitteru sdíleli snímky ze zásahu u Notre-Damu.

Snímky z hasičského zásahu při požáru katedrály Notre-Dame. Snímky z hasičského zásahu při požáru katedrály Notre-Dame.
10:38
16. 4. 2019

Krátce poté, co vypukl požár katedrály Notre-Dame, se na sociálních sítích objevily první konspirační teorie. Konspirátoři se domnívají, že za zkázu „nějakým“ způsobem nese vinu prezident Emmanuel Macron. Podobné teorie kolovaly i ve spojitosti s útokem ve Štrasburku. „Může za to Macron, bůh ho trestá za brutalitu vůči žlutým vestám,“ píší konspirátoři na twitteru.

10:32
16. 4. 2019

Oheň podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním, podle nezávislých odborníků nejspíše v souvislosti s projektem renovace špičky kostelní věže. Podle rektora katedrály, biskupa Patricka Chauveta, byla všechna protipožární opatření v chrámu v pořádku. Požár je sice uhašen, ale na místě zůstává zhruba stovka hasičů.

Požár zdevastoval část pařížské katedrály Notre-Dame, (16.04.2019). Požár zdevastoval část pařížské katedrály Notre-Dame, (16.04.2019).
10:23
16. 4. 2019

Srdce v plamenech, tragédie, katastrofa, šok pro národ - taková slova se dnes objevují v titulcích článků francouzských listů o pondělním požáru pařížské katedrály Notre-Dame.

„Tohle místo přežilo staletí a řadu konfliktů, má matka mi vždy říkala, když za války procházela kolem katedrály Notre-Dame: dokud ta stojí, nic nám nehrozí,“ řekl deníku Le Parisien osmapadesátiletý muž, který pondělní požár označil za vzkaz a příležitost pro Francii. Podle něj by se Francouzi měli v této době, kdy „roste napětí a nenávist a země je v plamenech“, sjednotit.

Francouzští hasiči po devíti hodinách zlikvidovali požár pařížské katedrály Notre-Dame, (6.04.2019). Francouzští hasiči po devíti hodinách zlikvidovali požár pařížské katedrály Notre-Dame, (6.04.2019).
10:05
16. 4. 2019

Česká vláda je podle premiéra Andreje Babiše připravena pomoci Francii při obnově Notre-Damu i finančně, čeká ale na rozhodnutí o rekonstrukci a sbírce. Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzval členské státy Evropské unie, aby pomohly Francii.

Premiér Andrej Babiše přichází na jednání vlády (15. 4. 2019)
10:01
16. 4. 2019
!

Požár v pařížské katedrále Notre-Dame se podařilo zcela uhasit, uvedli hasiči. Budou dál v pohotovosti, zaměří se na statiku stavby a cenné předměty.

Unavení hasiči odcházejí z Notre-Dame.
9:56
16. 4. 2019

Hasiči vytvořili lidský řetěz, aby před ohněm zachránili cenné umělecké a liturgické předměty včetně trnové koruny nebo roucha svatého Ludvíka, požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě. Osud mnoha dalších artefaktů je však stále neznámý, podle francouzských novinářů se dosud neví, jestli a jak plameny poškodily varhany, sousoší Piety na hlavním oltáři nebo zvony.

Hasičům se podařilo z hořící Notre-Dame zachránit například i cennou trnovou korunu. Rozetové vitrážové okno na severní fasádě přežilo požár Notre-Dame.
9:46
16. 4. 2019

Britský novinář Robert Hardman měl možnost nahlédnout do vnitřku vyhořelé katedrály Notre-Dame. Scéna, která se mu naskytla, byla podle jeho slov „naprosto zdrcující“. Popsal také šok, když viděl ohněm téměř netknutý kříž, který požár přežil.

První snímky zevnitř katedrály po požáru
9:35
16. 4. 2019

Akci pařížských hasičů označil Kavka za adekvátní, i přestože se v tisku objevila kritika, že se hasilo pomalu. „Je to těžké hodnotit, nemyslím si, že by nic nedělali. Ve chvíli, kdy hoří střecha, je třeba se soustředit, aby se oheň nešířil, tady šlo o to, aby se nedostal na klenby,“ komentoval Kavka, dodal navíc, že bylo třeba speciální techniky, jakou je například i 60metrový žebřík. „Historické budovy s tlustými zdmi dokáží dobře odolávat ohni.“

Podle Kavky budou hasiči k požáru vyjíždět ještě několik dní. „Je to jako u požáru levého křídla Veletržního paláce, tam jsme také jezdili ještě 10 dní a hledali skrytá ohniska.“

Požár Notre-Dame mají hasiči pod kontrolou, podle náměstka ministra vnitra však ještě není zcela uhašen, (16.04.2019). Požár Notre-Dame mají hasiči pod kontrolou, podle náměstka ministra vnitra však ještě není zcela uhašen, (16.04.2019).
9:32
16. 4. 2019

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka pro Blesk popsal události požáru Notre-Damu, poukázal na to, že zásah byl zaměřen na záchranu památek z katedrály a na to, aby se požár nešířil dál. Upozornil, že jelikož se jednalo o historickou budovu v centru města, hasiči měli problém dostat se k požáru, přistavit potřebnou techniku apod.

„Nevím, jestli tam mají suchovody, jako máme u katedrály sv. Víta, ale i kdyby tam byly, musel by se někdo dostat na střechu,“ Kavka doplnil, že historické budovy většinou mají nějakou protipožární ochranu, ta se ale většinou nachází v místech, kde by se mohly nacházet zdroje požáru. „Ve věžičce prakticky žádná nebezpečí nebyla.“

Požár Notre-Dame mají hasiči pod kontrolou, podle náměstka ministra vnitra však ještě není zcela uhašen, (16.04.2019).
9:00
16. 4. 2019
!

Větší část cenných předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame podařilo zachránit, řekl ministr kultury Franck Riester. Osud mnoha artefaktů je však stále neznámý.  

Požár Notre-Dame mají hasiči pod kontrolou, podle náměstka ministra vnitra však ještě není zcela uhašen, (16.04.2019). Požár Notre-Dame mají hasiči pod kontrolou, podle náměstka ministra vnitra však ještě není zcela uhašen, (16.04.2019). Francouzský prezident Macron před katedrálou Notre-Dame.
8:41
16. 4. 2019

Rodina Arnaultových, která vlastní koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží, věnuje na obnovu katedrály Notre-Dame přes 5 miliard korun.

Kdo je nejbohatší Evropan Beranrd Arnault?

Požár Notre-Dame mají hasiči pod kontrolou, podle náměstka ministra vnitra však ještě není zcela uhašen, (16.04.2019). Francouzský podnikatel Bernard Arnault s manželkou Helene Mercierarriveovou v Elysejském paláci. Rodina Arnaultových, která vlastní koncern LVMH, věnuje na obnovu Notre-Dame přes 5 miliard korun.
8:36
16. 4. 2019
!

O tragickém požáru Notre-Damu se pro Radiožurnál vyjádřil český architekt a odborník na katedrálu sv. Víta Petr Chotěbor. „Jako architekt a jako odborník na středověkou architekturu jsem si přál, aby vydržely klenby. Klenba jako nespalná konstrukce jediná izoluje interiér katedrály od hořící střechy. Některé části krovu byly ještě ze 13. století, to je veliká ztráta, ale kdyby došlo ke zřícení kleneb, je ohrožena statika celé stavby, tedy té konstrukční části.

Podle toho, co jsem viděl v televizi či z fotografií, se domnívám, že klenby v zásadě vydržely, ale na jedné nebo dvou fotografiích z dnešního rána bylo vidět skrz klenbu oheň, takže k nějakému zřícení v klenbách určitě došlo. Pravděpodobně to bylo pádem sanktusové věže, té vysoké štíhlé. Její pád způsobil takový náraz, že mohl část klenby prorazit. Oheň se tam patrně dostal, ale ne ve velkém rozsahu.“

Statici a architekti prověřují, do jaké míry byla po požáru narušena konstrukce katedrály Notre-Dame, (16.04.2019).
8:17
16. 4. 2019

V létě pařížskou katedrálu Notre-Dame denně navštíví asi 50 tisíc turistů, ročně krásy majestátní katedrály obdivuje přes 12 milionů lidí. Monumentální stavba přežila francouzskou revoluci i dvě světové války, v poslední době ale nejvíce trpěla kvůli znečištění ovzduší, které značně poškodilo kameny.

Katedrála Notre-Dame byla dominantou Paříže.
8:01
16. 4. 2019

Podle náměstka ministra vnitra je nyní otázkou, do jaké míry byla narušena konstrukce stavby. To mají posoudit statici a architekti, kteří rozhodnou, zda hasiči mohou vstoupit do katedrály, aby v hašení pokračovali přímo tam.

Požár katedrály Notre-Dame mají hasiči pod kontrolou, není však ještě zcela uhašen, (16.04.2019).
7:47
16. 4. 2019
!

Příčina požáru katedrály Notre-Dame podle náměstka ministra vnitra Laurenta Nuňeze zatím není jasná a vyšetřování pokračuje. Oheň podle něj není plně uhašen. Pařížská prokuratura oznámila, že začalo vyslýchání stavbařů a lidí podílejících se na probíhajících opravách. Již včera prokuratura oznámila, že požár podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním.

Video  
Video se připravuje ...
7:44
16. 4. 2019

Paříž se vzpamatovává po hrůzné noci, lidé se dlouho báli, že přijdou o svou dominantu.

7:26
16. 4. 2019

Pařížská katedrála Notre-Dame během děsivého požáru přišla o střechu i věžičku, hlavní konstrukce ale podle hasičů nápor plamenů vydržela. Největším problémem byly podle hasičů dřevěné trámy, kvůli nim museli postupovat velmi pomalu, aby neohrozili stabilitu stavby.

Zničující požár francouzské katedrály Notre-Dame. Co všechno zničil oheň?
7:15
16. 4. 2019

Záběry z hořícího pekla mapující snahu hasičů zachránit „srdce“ Paříže.

Video  
Video se připravuje ...
7:10
16. 4. 2019

„Zázrak,“ tak hasiči i lidé na sociálních sítích komentovali fakt, že i přes devastující požár zůstal v lodi chrámu stát majestátní kříž, který se zdá být nepoškozený.

První snímky zevnitř katedrály po požáru
6:58
16. 4. 2019

Z katedrály Notre-Dame se podařilo zachránit nespočet uměleckých děl, snímky z evakuace sdílel francouzský ministr kultury Franck Riester.

6:53
16. 4. 2019

15. duben je datum spojené s několika světovými tragédiemi. Pojí se mimo jiné také s vražedným atentátem na amerického prezidenta Abrahama Lincolna, který tento den roku 1865 zemřel na následky střelné rány. 15. duben je současně dnem, kdy ke dnu roku 1912 klesl britský zaoceánský parník Titanic, tragédie si vyžádala více než 1500 obětí.

Před 6 lety, 15. dubna 2013, světem otřásl bombový útok na Bostonský maraton, dvojitá exploze si tehdy vyžádala 3 lidské životy a dalších 264 lidí bylo zraněno. Katastrofická bilance pokračuje i letos, 15. duben se zapíše do dějin jako den, kdy Paříž málem přišla o svou dominantu – katedrálu Notre-Dame.

6:30
16. 4. 2019

„Dnešek bude velmi těžký, přišli jsme o důležitou památku, láme mi to srdce,“ popsala své pocity Cathy Widawská, která v Paříži žije více než 15 let. „Není to jen katedrála nebo památka, Notre-Dame představuje pařížskou identitu. Je to srdce i duše Paříže. Bylo těžké pozorovat, jak hoří,“ dodala. „Nejdřív jsem viděla jen trochu kouře, během 15 minut z věže šlehaly plameny,“ řekla stanici CNN.

První snímky zevnitř katedrály po požáru Hasiči bojovali s požárem katedrály celou noc
6:14
16. 4. 2019

Newyorská nezisková organizace French Heritage Society, která se věnuje ochraně francouzských architektonických a kulturních pokladů, spustila v pondělí internetové stránky s cílem získat peníze na obnovu katedrály. Na internetových stránkách pro organizování pomoci dobrovolných dárců GoFundMe bylo v pondělí zahájeno více než 50 kampaní na pomoc v souvislosti s požárem katedrály, uvedl mluvčí provozovatele stránek John Coventry.

5:56
16. 4. 2019
Nejen Francouzi, ale celý svět s nimi sledovali ohnivou zkázu katedrály Notre-Dame Nejen Francouzi, ale celý svět s nimi sledovali ohnivou zkázu katedrály Notre-Dame Nejen Francouzi, ale celý svět s nimi sledovali ohnivou zkázu katedrály Notre-Dame Nejen Francouzi, ale celý svět s nimi sledovali ohnivou zkázu katedrály Notre-Dame Nejen Francouzi, ale celý svět s nimi sledovali ohnivou zkázu katedrály Notre-Dame Nejen Francouzi, ale celý svět s nimi sledovali ohnivou zkázu katedrály Notre-Dame
5:50
16. 4. 2019
!

K ránu se požár pařížské katedrály Notre-Dame podařilo dostat pod kontrolu a částečně uhasit, informovaly o tom světové agentury s odvoláním na zprávy hasičů.

5:45
16. 4. 2019

Dobré ráno, vážení čtenáři. Také dnes pro vás budeme sledovat vývoj okolo požáru katedrály Notre-Dame, kterému stále celý svět nemůže uvěřit, nicméně z celého světa zní směrem k Francii slova podpory a nabídky pomoci. Španělský král Filip VI. je mezi nimi: "Francouzi postaví katedrálu znova. Katedrála znovu povstane. A my budeme u toho. Celý svět bude u toho s Francouzi. Katedrála Notre-Dame povstane z popela."

02:00
16. 4. 2019

Tímto se s Vámi pro dnešní noc loučíme, dále se situaci v Paříži budeme věnovat v následujících dnech. Největší plameny jsou sice uhašeny, podle odborníků ale bude oheň doutnat zřejmě ještě desítky až stovky hodin. 

01:49
16. 4. 2019

Tento muž zachránil z hořící stavby Kristovu trnovou korunu - je to kaplan hasičského oddělení, otec Fournier. 

01:36
16. 4. 2019

Podle zpráv z místa to vypadá, že oheň přežila i nádherná vitrážová okna, alespoň na jedné straně katedrály.

Slavná vitrážová okna
01:06
16. 4. 2019
!

Francouzský miliardář François-Henri Pinault, kterého si vzala herečka Salma Hayeková, přislíbil na opravu Notre-Damu 100 milionů eur (cca 2,5 miliardy korun)!

Herečka Salma Hayek a Francois-Henri Pinault
01:01
16. 4. 2019

Na sociálních sítích se objevila také pohnutá reakce exprezidenta Nicolase Sarkozyho. Cítím hluboký smutek z dnešní tragédie. Francie je zraněná na těle, v srdci, ve svojí identitě i historii. Rád bych sdílel svou bolest s katolíky a všemi Francouzi, pro které je Notre-Dame symbolem. Ať se všichni co nejdříve mobilizují a pomáhají s rekonstrukcí,“ popsal na twitteru. 

00:45
16. 4. 2019

Podívejte se dovnitř katedrály: Na první dojem vypadá o něco lépe, než se dalo při pohledu zvenčí čekat:

00:41
16. 4. 2019

Takhle se lidé shromáždili a zpívali Ave Maria u hořící katedrály:

00:37
16. 4. 2019

"S němým smutkem v srdci sleduji zkázu pařížské katedrály Notre-Dame. Jedná se o jednu z největších evropských kulturních ztrát od zničení starobylého benediktinského opatství v Monte Cassino,"

uvedl na facebooku pražského arcibiskupství Dominik Duka. Dle něj jde o případ "nevyčíslitelné kulturní, umělecké, symbolické i civilizační ztráty, kterou v tomto velikonočním týdnu utrpěla nejenom Paříž a Francie, ale spolu s ní i celá Evropa a svět". "Jsem z toho skutečně hluboce dojat a rozesmutněn," dodal kardinál.

00:30
16. 4. 2019

Svůj zármutek vyjádřil také bývalý prezident USA Barack Obama, k příspěvku připojil i fotografii s rodinou z návštěvy katedrály. „Notre-Dame je jeden ze světových pokladů, myslíme na občany Francie v jejich chvílích smutku. Je přirozené truchlit, když vidíme, jak naše historie mizí, je ale v naší přirozenosti ji znovuvybudovat pro budoucí generace, jak nejlépe umíme,“ uvedl Obama. 

00:17
16. 4. 2019

Macron vyzval k hrdosti na ty, kteří bojovali s požárem a s tím, aby nedošlo k nejhoršímu. „Je to skutečně obrovské drama. Chtěl bych především poděkovat pařížským hasičům. Téměř 500 z nich bojovalo s ohněm, neustále bojují a budou bojovat v následujících hodinách a možná i dnech. Projevili obrovskou odvahu,“ uvedl v proslovu prezident Francie a hasičům děkoval za „celý národ“.

„Podařilo se zabránit tomu nejhoršímu, i když samozřejmě tu bitvu jsme ještě nevyhráli (…) Ale díky jejich odvaze zůstaly stát dvě hlavní věže a obvodové zdivo,“ podotkl. „Velice citlivě vnímám situaci ve Francii i v celém světě a to i s ohledem na blížící se velikonoční svátky,“ pokračoval Macron a označil Notre-Dame za katedrálu Pařížanů, se kterými soucítí, ale i za katedrálu, kde Francouzi prožívali řadu významných událostí. Od veselých po smutnější, jako byly války či epidemie. „Je to takové epicentrum našeho života, je to naše společná historie, která nyní hoří,“ říkal také francouzský prezident.

00:10
16. 4. 2019

Katedrála zveřejnila na twitteru záběry z toho, jak to vypadá na místě. Pohled to je vskutku děsivý. 

00:08
15. 4. 2019

Smutek nad požárem ve Francii vyjádřila i nová slovenská prezidentka:

23:48
15. 4. 2019
!

Prezident Macron uvedl, že se povedlo nejhorší možný scénář odvrátit. „Notre-Dame společně znovu postavíme,“ řekl. Oznámil také spuštění mezinárodní sbírky.

Prezident Macron 15.4.2019 přijíždí na místo požáru
23:41
15. 4. 2019
!

Konstrukce hořící pařížské katedrály Notre-Dame zůstane uchráněna od celkové zkázy, oznámil podle francouzského tisku velitel pařížských hasičů Jean-Claude Gallet. Zachráněny byly i dvě čelní věže chrámu. Jednu z nich sice zachvátily plameny, ale jejich šíření se podařilo zastavit. Oheň ale strávil dvě třetiny střechy. 

23:35
15. 4. 2019

Lidé poblíž katedrály zpívají a modlí se. 

Lidé zpívali u hořící katedrály zatímco se hasiči snažili bojovat s plameny Lidé zpívali u hořící katedrály zatímco se hasiči snažili bojovat s plameny Lidé zpívali u hořící katedrály zatímco se hasiči snažili bojovat s plameny
23:25
15. 4. 2019
!

Podle ministerstva vnitra bude trvat ještě tři nebo čtyři hodiny, než se oheň podaří dostat plně pod kontrolu. Úřad ale vyzval ke "krajní opatrnosti".

23:19
15. 4. 2019

Historička umění zabývající se středověkem Milena Bartlová ČTK řekla, že nejvíce se obává propadnutí klenby a rozšíření ohně v interiéru. Ředitel pražské pobočky Národního památkového úřadu (NPÚ) Ondřej Šefců v ČT uvedl, že v případě požáru ve věžích hrozí pád zvonů do interiéru katedrály a vzácné a staré skleněné vitráže jsou podle něj kvůli žáru nenávratně ztraceny.

23:10
15. 4. 2019
!

Konstrukce hořící pařížské katedrály Notre-Dame zůstane uchráněna od celkové zkázy, uvedl zástupce hasičů. Podle ministerstva vnitra se oheň zmírnil.

Slavná pařížská katedrála Notre-Dame začala 15.4.2019 masivně hořet
23:08
15. 4. 2019

V katedrále Notre-Dame začalo hořet v oblasti střechy, zasaženy tak byly nejprve pozdější prvky, a ne to nejcennější. Požár ale je ničivý, míní experti.

23:03
15. 4. 2019
!

Při hašení požáru Notre-Damu se vážně zranil jeden hasič, uvedl zástupce požárníků. Kvůli možnému zřícení chrámu jsou evakuováni lidé žijící v okolí.

22:56
15. 4. 2019
!

Z hořící katedrály Notre-Dame se hasičům podařilo zachránit trnovou korunu i roucho svatého Ludvíka, uvedl představený chrámu. Jeden hasič je zraněný.

Z hořící katedrály Notre-Dame se hasičům podařilo zachránit trnovou korunu i roucho svatého Ludvíka

drzaaaa ( 17. dubna 2019 10:31 )

sama mám málo a mám ráda hodně ,tož tak

drzaaaa ( 17. dubna 2019 10:29 )

drzaaaa ( 17. dubna 2019 10:27 )

drzaaaa ( 17. dubna 2019 10:21 )

joo tobě se to lehce napíše ,snížit obezitu

drzaaaa ( 17. dubna 2019 10:19 )

Zobrazit celou diskusi