Hlavní obsah

Fiat otevřel nové muzeum se stovkami aut, ukazuje i historii Lancie a Alfy

Plánujete-li letos dovolenou v Itálii, máme pro vás tip na zastávku cestou k moři - nové muzeum Fiatu, Lancie, Abarthu a Alfy Romeo v Turíně. Koncern FCA začátkem dubna otevřel svatyni své historie a ukazuje v ní i auta, která ještě nikdy vystavena nebyla.

Expozice FCA Heritage Hub v italském TuríněVideo: FCA Heritage

 
Článek

Pod názvem Heritage Hub najdete v turínské ulici Via Plava ohromnou halu, která hostí více než 250 starých i relativně moderních vozů značek Fiat, Lancia, Alfa Romeo a Abarth.

Sbírka je označena „edukačním a emočním chrámem”, který nemá být typickým muzeem - byť ve videu vidíme pásky, které těsně k autům zakazují vstup, a ty známe právě z klasických muzeí.

Foto: FCA Heritage 2x

Některá auta v Heritage Hubu jsou více než století stará.

Výstava má nabízet komentované prohlídky, jako nejedno běžné muzeum, a také má, mimo jiných expozic, osm tematických částí, v nichž návštěvníci najdou po osmi autech z různých dob. Nejstarší auta tu jsou z roku 1908, tedy víc než století stará, nejnovější byla vyrobena v roce 2008. Jako ... no, v běžném muzeu.

Nechme ale popichování, tahle výstava vypadá opravdu lákavě. Nejen svým obsahem, ale také svým umístěním ve zrenovované výrobní hale obrovského industriálního areálu Mirafiori. Historii této části Turína připomínají fotografie zavěšené pod stropem.

Foto: FCA Heritage

Značka Lancia za sebou má obrovskou řádku úspěchů v rallye, mimo jiné s různými verzemi Delty (na snímku).

Heritage Hub ukáže ikony rallye i jiných automobilových závodů, leckdy neproveditelné koncepty, auta inovativní na poli ekologie nebo třeba milníky automobilového designu.

Foto: FCA Heritage

Expozice FCA Heritage Hub v italském Turíně

Video ukazuje ohromný tematický rozsah výstavy, vidíme auta od Lancie 037, soutěžního speciálu skupiny B, po Jeep Renegade, moderní SUV.

Reklama

Výběr článků

Načítám