ČSSD má problém za 338 milionů. Ústavní soud vyhověl dědicům právníka Altnera

Kauza Lidový dům

ČSSD má problém za 338 milionů. Ústavní soud vyhověl dědicům právníka AltneraAKTUALIZOVÁNO
Lidový dům Foto:

Foto: Wikimedia Commons / VitVit

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Ústavní soud (ÚS) dnes zrušil odklad verdiktu, podle kterého má ČSSD zaplatit dědicům zemřelého právníka Zdeňka Altnera asi 338 milionů korun. Rozsudek bude po doručení nálezu účastníkům řízení znovu pravomocný a vykonatelný. ČSSD požádá o další odklad, řekl předseda strany Jan Hamáček.

Podle Hamáčka straně bezprostředně nehrozí exekuce, je prý zastavená do rozhodnutí o dovolání ČSSD. Advokát Altnerových Václav Veselý se naopak domnívá, že exekuce, původně zahájená už v roce 2016, nyní opět „automaticky naběhne“. „Je věc exekutora, jak bude postupovat,“ řekl Veselý.

O odkladu vykonatelnosti rozhodl v roce 2016 Nejvyšší soud (NS) poté, co obdržel dovolání ČSSD proti verdiktu pražských soudů. Dovolání dosud nevyřešil.

Podle ústavního soudce Jana Filipa nyní NS buď může opět rozhodnout o odkladu, ovšem zohlednit při tom výtky ÚS a lépe vše zdůvodnit, anebo vynést definitivní verdikt o nároku vůči ČSSD. Filip připomněl, že dovolání bylo podáno už před třemi lety, NS by tedy už měl mít představu, jak rozhodnout.

Původní odklad vykonatelnosti byl podle ÚS nedostatečně odůvodněný, nebyla specifikovaná závažná újma, která by případným výkonem rozhodnutí vznikla ČSSD. ÚS měl výhrady také k rozvrhu práce NS, konkrétně k mechanismu přidělení kauzy soudcům uvnitř jednoho z civilních senátů.

„Nelze dnes specifikovat, jak bude NS na nález reagovat, pokud přesně neví, co všechno ÚS našemu senátu vytýká,“ uvedl mluvčí NS Petr Tomíček.

Pražský městský soud přiznal Altnerovi peníze za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o pražský Lidový dům. Podle rozsudku mu ČSSD měla zaplatit 18,5 milionu korun, hlavní část celkové nárokované sumy pak tvořila smluvní pokuta, která od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů.

V listopadu 2016 právník Altner zemřel a Nejvyšší i Ústavní soud musely čekat na vyjasnění okruhu dědiců. Nyní tak jako stěžovatelé v řízení figurovali právníkovi potomci Patrik a Veronika Altnerovi.

V období mezi rozsudkem odvolacího Městského soudu v Praze a odkladem vykonatelnosti, o kterém rozhodl NS, byl verdikt pravomocný a vykonatelný. ČSSD přesto odmítala Altnerovi peníze poslat. Odůvodňovala to obavou, že v případě úspěchu u NS už by peníze nedostala zpět. Uspokojovala proto jen Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásili.

Hamáček dnes zdůraznil, že ČSSD má potřebné peníze zajištěné a v případě nutnosti je připravena je uhradit. Vedlo by to k úsporným opatřením, ale ČSSD je i vzhledem ke svému nemovitému majetku připravena situaci zvládnout, dodal.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: FOTO: Vaše vláda končí, objevilo se u ministerstev i Hradu. Finále Hry o trůny začíná

Kandidáti na ministry Kremlík a Havlíček se představují Zemanovi

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články