Bojíte se, že vám ukradnou drahé kolo? Pojistěte se, ale s rozmyslem

Ročně se v Česku ztratí kolem pěti tisíc jízdních kol. Ve skutečnosti je jich mnohem víc, mnozí majitelé totiž krádež tohoto dopravního prostředku neohlásí. V takovém případě může pomoci dobře sjednané pojištění.

Ilustrační foto | foto: iDNES.cz

Hlášení o krádežích jízdních kol, elektrokol a nově i elektrokoloběžek denně přijímá Policie ČR. Jen výjimečně se jí ale podaří zloděje dopadnout. Tam, kde se to vyplatí kvůli výši ceně pořízeného stroje, se jako řešení může jevit pojištění.

Porovnejte si nabídky pojišťoven a vyberte si tu nejlepší.

Tuzemské pojišťovny nabízejí pojištění kol, jak s působností v České republice a dalších evropských státech, tak mimo území Evropy. Mimoevropské pojištění ale bývá dražší a pojišťovny ho schvalují takzvaným úpisem. V praxi to znamená, že musíte navštívit pobočku pojišťovny.

Jak pojistit kolo či elektrokolo?
Jízdní kolo, případně elektrokolo, se nejčastěji pojišťuje jako součást pojištění domácnosti. U většiny pojišťoven je v základu pojištění domácnosti i limit na „věci mimo místo pojištění“. To se vztahuje také na kola uzamčená na místě k tomu určeném, například před obchodem nebo před restaurací. Limity jsou u jednotlivých pojišťoven různé, pohybují se od pěti do padesáti tisíc korun a vztahují se pouze na riziko odcizení. 

Některé pojišťovny nabízejí k pojištění domácnosti připojištění jízdních kol. To znamená, že kolo je přesně specifikované, rizika jsou rozšířená a vztahují se na odcizení, živelné nebezpečí nebo dopravní nehodu.

Co kryje cyklopojištění

Zcela nejširší krytí na trhu nabízí specializované pojištění určené pouze na kola, tedy bez návaznosti na pojištění domácnosti. Jedná se o cyklopojištění. „O něm by měli uvažovat majitelé dražších jízdních kol. Je ale důležité, aby si přesně vymezili podmínky pojistného plnění,“ vysvětluje analytik neživotního pojištění společnosti Partners Jiří Matusík.

Toto samostatné pojištění se většinou uzavírá na škody způsobené krádeží, vandalismem, poškozením při přepravě, nebo nehodě a při zničení ze stejných důvodů. Pojistka se běžně uzavírá na rok nebo na dva. V případě pojistného plnění pojišťovna nevyplácí plnou cenu kola, ale takovou cenu, o níž si myslí, že kolo ve skutečnosti má. To se samozřejmě může rozcházet s tím, co si myslí cyklista.

Pokud majitel kola akceptuje nabídku, pojišťovna s ním bez problému smlouvu uzavře. Stačí, když jí předloží doklad o pořízení a ceně.

U pojištění staršího kola mohou nastat komplikace

Cenu pojištění určuje pořizovací cena kola. Pojistka u nového jízdního kola pro dospělého jezdce za zhruba 35 tisíc korun vyjde ročně na přibližně dva tisíce. Za tyto peníze jezdec dostane krytí rizika krádeže, vandalismu a poškození nehodou. A to většinou, záleží na pojišťovně, při nulové finanční spoluúčasti. Svou roli hraje také jeho věk, respektive věk osoby, která kolo bude užívat.

Určité komplikace může cyklista čekat u pojištění staršího kola. „Tam jsou pojišťovny trochu opatrnější. Majitel musí takové kolo nebo elektrokolo přivézt do smluvní prodejny, kde je odborně posoudí a ocení. I ojetá kola mají dnes cenu ojetých aut, takže se i v tomto případě vyplatí do prodejny zajít,“ upřesňuje Matusík.

Vyplatí se pojistit dětská kola?

Samostatným tématem je pojištění dětských kol, jejichž ceny jsou na dnešním marketingově silně ovládaném trhu stejně nezanedbatelné jako u kol pro dospělé. Podle prodejce z pražské prodejny a opravny kol CykloSeky je to tím, že se dnes téměř všechna kola, respektive jejich rámy, dělají na několika asijských linkách, kde se více než za materiál platí za čas. „To znamená, že i když jsou dětská kola o poznání menší než kola pro dospělé, nejsou zase o tolik levnější,“ říká prodejce a dodává, že v jejich prodejně není problém kolo rovnou i pojistit. „Patří to k naší běžné nabídce,“ vysvětluje.

Na otázku, zda se vyplatí pojistit dětské jízdní kolo, když ho děti často nechají někde pohozené, říká: „Menším dětem by měli rodiče pořídit takzvaně na lítačku raději kolo levnější. Dražší kolo na sebe zbytečně váže pozornost okolí, především pak zlodějů.“ Je přesvědčen, že lepší a dražší kola mají svůj smysl jen u dítěte, které jezdí často na rodinné výlety, prostě jen v případě, kdy je ratolest pod dohledem dospělého.

Jakou roli hraje cykloasistence

Novinkou v nabídce pojištění kol a elektrokol je stejně jako u autoasistence - cykloasistence. Ta zahrnuje dopravu jezdce do a ze zdravotnického zařízení, většinou s limitem pojistného plnění. Důležité je, že může i pokrýt zpětnou úhradu nákladů za odvoz a opravu kola po nehodě v nejbližším servisu. A zatímco odvoz stroje do servisu je často bez limitu, jeho oprava už bývá většinou s limitem. Třeba ve výši dvaceti tisíc korun, což není zanedbatelná částka.

Podle odborníků lze těžko posoudit, zda se taková asistence vyplatí. Vždy logicky záleží na hodnotě kola. „Jezdec by si měl uvědomit, že na dnešních strojích lze opravit leda tak propíchnutou duši, vše ostatní je při poškození na výměnu. Nejdražší na kole bývá rám, systémy odpružení a následně komponenty. To samé platí u elektrokol, kde je ale ještě ke všemu ostatnímu nutné započítat elektropohon. Ten činí z celkové ceny kola většinou 15 až 40 tisíc korun. Záleží na kvalitě, typu i značce elektropohonu.“

S čistou hlavou i pojištěním odpovědnosti

A jak je to s pojištěním samotného cyklisty? „Cyklista je sice považován za účastníka provozu, nevztahuje se na něj ale povinné ručení nebo havarijní pojištění. Je tedy potřeba mít uzavřené úrazové pojištění, případně pojištění odpovědnosti občanů,“ vysvětluje mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Exnerová.

Doplňuje, že ten, kdo na kole způsobí vlastní vinou škody na majetku nebo zdraví, je povinen hradit vyměřenou pokutu za porušení pravidel (jízda na červenou, opomenutí přednosti v jízdě) i vzniklé škody. Za děti nese tuto odpovědnost jejich zákonný zástupce, což je nejčastěji rodič.

Cena pojištění se podle Exnerové odvíjí od nastavených limitů pojistného plnění, které začínají od jednoho milionu korun a šplhají až k 60 milionům. Při sjednávání podmínek si musí dát pojištěnec pozor na územní platnost pojištění. Ne každé pojištění totiž platí pro celou Evropu.

A pozor! Pojistné plnění pojišťovny krátí nebo zcela odmítají vyplatit, pokud způsobil cyklista škodu pod vlivem alkoholu, omamných látek, z hrubé nedbalosti, anebo úmyslně.

Povinnou výbavou každého cyklisty je dnes i helma. Pokud by ji při pojistné události neměl a mohla by prokazatelně snížit rozsah újmy na zdraví, pak pojišťovna sníží úhradu z úrazového pojištění.

Kolik stojí pojištění kola

Nové jízdní kolo pro dospělou osobu, pořizovací cena 35 tisíc korun

Cena za rok: 2 000 Kč

Připojištění cykloasistence: 228 Kč ročně

Celkem: 2 228 Kč ročně

Pojištění kryje rizika krádeže, vandalismu, poškození nehodou při nulové spoluúčasti.

-----------------------------------------------------------------------------------

Nové dětské kolo, dítě 10 let, pořizovací cena kola 15 000 Kč

Cena ročního pojistného: 1 200 Kč

Připojištění cykloasistence: 228 Kč ročně

Celkem: 1 228 Kč ročně

Pojištění kryje rizika krádeže, vandalismu, poškození nebo zničení při nulové spoluúčasti.

Autoři: , pro iDNES.cz
hobby jak usetrit serial poutak klicove slovo

V zimě plně nabijte baterii jednou za čtrnáct dní, ať zůstane v kondici

Takto vypadá střecha Jaroslava Pejchara po dokončení montáže fotovoltaiky.

Baterie pro fotovoltaiku v zimě prožívají krušnou dobu. Když je málo slunečního svitu, nenabíjejí...

Britský startup znovu objevil akumulačky. Měly by pracovat jako kotel

Pro kotel se najde místo i pod schody.

Pro mladou populaci jsou akumulační kamna dnes už vymizelým pojmem. Svého času se však hodně...

Fotovoltaika dodává elektřinu i v zimě. Jen nelezte po zapadané střeše

Sníh sám po panelech sjede.

Během podzimního a zimního období jsou dny kratší, rychle se stmívá a sluneční záření má mnohem...

Vysoutěžené elektrárně snížil deštivý listopad účinnost, i přes to prodávala

Takto vypadá střecha Jaroslava Pejchara po dokončení montáže fotovoltaiky.

Sledovali jsme, jak se chovala fotovoltaická elektrárna, kterou ve spolupráci iDNES.cz a...

PŘEHLEDNĚ: Jak získat peníze od státu z dotací na rekonstrukci bydlení

Sláva, povedlo se.

Šetřím, šetříš, šetříme. Nejlépe za pomocí státní dotace. To je svatý grál každé domácnosti....

  • Nejčtenější

Podnikání střídaly chyby i ztráty. V Babicích dnes mají úspěšné České tropy

23. března 2024

Podnikatelský příběh Pavlíny Molkové začal před více než třicet lety ve Švýcarsku. „Všimli jsme si...

Vyzkoušeli jsme v testu Partners Banku. Obstála skoro na jedničku

21. března 2024

Na bankovním trhu začala v březnu fungovat nová ryze česká Partners Banka. Na startu oznámila, že...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ignoruje vás kolega v práci? Jak poznat pasivního agresora a jak se mu bránit

25. března 2024

Očekáváte a potřebujete od kolegy spolupráci, místo toho se setkáváte jen s tím, že nedodržuje...

Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se mění. K lepšímu, či horšímu?

22. března 2024

Stěhování, rozvod, vážná nemoc nebo jen možnost ušetřit na splátkách, to jsou důvody, proč se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Akciové trhy i kryptoměny jsou na maximech. Ale vydrží tam?

26. března 2024

Mohlo by se zdát, že globální ekonomika jenom vzkvétá a geopolitická rizika v podobě válek a...

Nákup stavebního pozemku na úvěr a bez zástavy? Pomůže stavební spořitelna

28. března 2024

Pořízení stavebního pozemku je dobrá investice. Ať už jako startovací pozice pro děti, pro uchování...

Vyjednávací síla mladých na trhu práce roste, říká personální expertka

27. března 2024

Premium Vyhlídky absolventů jsou nadějné, říká v rozhovoru personální odbornice Jaroslava Rezlerová. Komu...

Akciové trhy i kryptoměny jsou na maximech. Ale vydrží tam?

26. března 2024

Mohlo by se zdát, že globální ekonomika jenom vzkvétá a geopolitická rizika v podobě válek a...

Ignoruje vás kolega v práci? Jak poznat pasivního agresora a jak se mu bránit

25. března 2024

Očekáváte a potřebujete od kolegy spolupráci, místo toho se setkáváte jen s tím, že nedodržuje...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...