reklama

"Notre-Dame v Paříži je Notre-Dame celé Evropy," napsal na twitteru Tusk. "Dnes jsme všichni s Paříží," dodal. "Pařížský Notre-Dame patří celému lidstvu. Jaký smutný pohled!" napsal na twitteru předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Německá kancléřka označila katedrálu, známou také jako Chrám Matky Boží, za "symbol Francie a naší evropské kultury". "Hořící Notre-Dame zasáhl i naše srdce," uvedl německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Americký prezident Trump vyjádřil zděšení nad požárem, který zachvátil gotickou katedrálu. "Je to strašné dívat se na masivní požár katedrály Notre-Dame v Paříži. Možná by se daly k uhašení použít létající vodní cisterny. Je třeba jednat rychle," napsal na twitteru šéf Bílého domu. Později označil katedrálu za "součást naší kultury, součást našeho života" a vyjádřil obavu, že vyhoří do základů.

"V myšlenkách jsem dnes večer s francouzským lidem a s bezpečnostními složkami, které bojují s hrozivým požárem katedrály Notre-Dame," uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Starosta Londýna Sadiq Khan uvedl, že jeho město stojí "v zármutku po boku Paříže".

Vatikán vyjádřil "šok a smutek" nad požárem, který zničil "symbol křesťanství ve Francii a ve světě". Ujistil, že v modlitbách je s obyvateli francouzské metropole i s těmi, "kteří dělají vše, co je možné, aby se postavili této dramatické situaci".

Italský premiér Giuseppe Conte označil požár za "ránu do srdce pro Francouze a pro nás, Evropany". Francouze a Pařížany o své podpoře ujistili například i rakouský prezident Alexander Van der Bellen a kancléř Sebastian Kurz nebo španělský premiér Pedro Sánchez.

"Je mi smutno, když vidím ty hrozivé záběry pařížské katedrály Notre-Dame, která je zahlcena plameny. Napsal jsem SMS prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, pro kterého je to stejná tragédie jako pro celý francouzský národ," napsal na twitteru Andrej Babiš.

"A protože sám prožíval utrpení a zkoušky, umí přispět na pomoc těm, na které zkoušky přicházejí," citoval na twitteru z bible mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. "Buďme v modlitbách s Paříží," dodal.

Generální tajemnice UNESCO Audrey Azoulayová uvedla, že její světová kulturní organizace poskytne Francii pomoc, aby "zachránila a zrenovovala toto nedocenitelné dědictví". UNESCO v Paříži sídlí.

„Těžko v těchto chvílích nemyslet na jeden ze skvostů evropské kultury, pařížskou katedrálu Notre Dame, která nyní hoří. Měl jsem možnost mnohokrát ji obdivovat. Zbývá jen doufat, že se požár podaří co nejdříve zvládnout a že škody nebudou velké a nevratné,“ okomentoval požár předseda ODS Petr Fiala.