Hlavní obsah

Požár katedrály Notre-Dame se podařilo uhasit

– Paříž • Aktualizováno

Požár pařížské katedrály Notre-Dame, která začala hořet v pondělí večer, se podařilo v úterý dopoledne zcela uhasit, uvedli hasiči. Budou dál v pohotovosti, zaměří se na statiku stavby a cenné předměty. Objevují se již i první nabídky finanční pomoci na její obnovu.

ŽIVĚ: Požár katedrály Notre-DameVideo: Reuters/AP

 
Článek

Požár vypukl v pondělí okolo 18:50 SELČ. Zhruba po pěti hodinách od jeho vypuknutí francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že to nejhorší se podařilo odvrátit a slíbil obnovu katedrály. „Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme,” uvedl viditelně pohnutým hlasem Macron přímo na místě neštěstí. Vyhlásil rovněž i mezinárodní sbírku.

Foto: Mapy.cz

Krátce poté se objevily i první nabídky finanční pomoci z domova i ze zahraničí. Francouzský miliardář François-Henri Pinault, ředitel mezinárodní luxusní skupiny Kering, slíbil na obnovu katedrály 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Kering vlastní několik luxusních módních značek, včetně Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga a Alexander McQueen. Časopis Forbes odhaduje výši majetku rodiny Pinaultových na 35 miliard USD (794,3 miliardy Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár katedrály Notre-DameVideo: AP

Newyorská nezisková organizace French Heritage Society, která se věnuje ochraně francouzských architektonických a kulturních pokladů, spustila v pondělí internetové stránky s cílem získat peníze na obnovu katedrály. Na internetových stránkách pro organizování pomoci dobrovolných dárců GoFundMe bylo v pondělí zahájeno více než 50 kampaní na pomoc v souvislosti s požárem katedrály, uvedl mluvčí provozovatele stránek John Coventry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád věže Notre-DameVideo: Reuters

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Hořící katedrála Notre-Dame v pondělí v podvečer.

Průčelí zachráněno 

Přesná příčina požáru zatím není známá. Francouzská média citují zástupce pařížských hasičů, podle kterých by mohl souviset s projektem renovace špičky kostelní věže za šest milionů eur. Úřad pařížského prokurátora vyloučil žhářství či souvislost s terorismem a uvedl, že případ považuje za nehodu.

Snímek z vnitřku katedrály

Náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuněz původně uvedl, že se katedrálu zřejmě nepodaří zachránit. Hasiči však zachránili dvě čelní věže chrámu poté, co se špička na střeše zhroutila.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Požár katedrály Notre-Dame.

Okolí památky i její interiér byly evakuovány. Na místě je podle tisku kolem 400 hasičů, kteří zahájili rozsáhlou operaci a uzavřeli okolí. S požárem bojují pomocí 18 vodních děl.

Představený chrámu uvedl, že se hasičům podařilo zachránit trnovou korunu a roucho svatého Ludvíka, což jsou pro věřící velmi významné předměty.

Reklama

Výběr článků

Načítám