Spolumajiteľ firmy Michal Adamča mladší TRENDU vysvetlil, že to nie žiadny problém, ale výsledok premysleného rozhodnutia, ktoré firme výrazne zvýšilo ziskovosť. Adamčovci na prelome rokov zavŕšili aj prechod manažérskych kompetencií z otca na synov. Zakladateľ firmy Michal Adamča starší posúva vlastnícke podiely aj zvyšok riadenia svojim synom Marekovi a Michalovi. Ani na rozhovore s týždenníkom už preto nebol prítomný otec, ale len syn Michal.

Menšia spádová oblasť

Spomínaným strategickým rozhodnutím bolo zbavenie sa zákaziek s nižšími maržami. Firma prestala vykupovať šrot zo vzdialených lokalít, ktorých nevýhodou boli vysoké prepravné náklady. „Naša spádová oblasť bola predtým od Žiliny po Komárno, ťahali sme sa až do Košíc, ale uvedomili sme si, že pri určitom počte kilometrov to už nemá význam,“ vraví M. Adamča. Šrot pritom vykupovali od fyzických osôb, iných výkupných miest alebo aj od výrobných podnikov, kde bol šrot odpadom z produkcie.

Zvažovali aj možnosť, že by problém vyriešili kúpou nejakej lokálnej firmy. „Ale kto by dohliadol na to, aby to šlo adamčovsky? Je to ťažký biznis, musíte byť pri tom,“ vysvetľuje manažér, prečo sa napokon do akvizícií nepúšťali. On ani ostatní členovia rodiny by na to nemali čas – dosť sú vyťažení vo svojich prevádzkach v Galante, Šintave a v Seredi.

A tak si povedali,

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa