Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Požár světoznámé katedrály Notre-Dame je uhašen. Vnitřek vypadá jako po bombardování, řekl vikář

Svět

  6:14aktualizováno  14:22
Paříž - Požár v pařížské katedrále Notre-Dame, který propukl v pondělí večer, se v úterý dopoledne podařilo zcela uhasit. Informoval o tom velitel zásahu. Na místě bude nyní hlídkovat zhruba stovka hasičů, kteří dohlédnou na bezpečnost požářiště a zaměří se na statiku stavby. Jejich úkolem bude rovněž zaznamenat spolu s odborníky přesný rozsah škod a zajistit převoz cenných artefaktů z chrámu.

Dopoledne byl požár zcela uhašen, informovali hasiči. foto: Reuters

Příčina požáru dosud není známá a vyšetřování pokračuje. Pařížská prokuratura již v pondělí oznámila, že oheň podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním, podle nezávislých odborníků nejspíše v souvislosti s projektem renovace špičky kostelní věže. Podle rektora katedrály, biskupa Patricka Chauveta, byla všechno protipožární opatření v chrámu v pořádku.

Statici nyní budou muset určit, nakolik je konstrukce gotického chrámu porušená a zda vydrží. Náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuňez uvedl, že z prvních obhlídek vyplývá, že slabým místem mohou být zejména klenby. „Celkově se konstrukce drží dobře, ale identifikovali jsme některá zranitelná místa, týká se to zejména kleneb,“ řekl. Podrobné průzkumy podle něj budou probíhat ještě nejméně 48 hodin, teprve poté se do chrámu dostanou odborníci, kteří přesněji zhodnotí rozsah škod a stanoví předběžný postup rekonstrukce.

V centru Paříže hoří Notre-Dame.
Požár pařížské katedrály Notre-Dame

„Vyšetřování zatím nedává žádný důvod domnívat se, že oheň byl založen úmyslně,“ informoval pařížský prokurátor Rémy Heitz. Podle něj nyní na případu pracuje přes 50 lidí a ti stále předpokládají, že oheň způsobila blíže nespecifikovaná nehoda. V katedrále se v době vzniku požáru prováděly rozsáhlé renovační práce. „Na místě pracovalo pět společností. Počínaje dneškem začneme s dotazováním pracovníků těchto firem,“ uvedl prokurátor.

VIDEO: Hrdinové hasičského sboru odjížděli od Notre-Dame za bouřlivého potlesku

Ničivý požár vypukl v pondělí okolo 18:50 SELČ. Zhruba po pěti hodinách francouzský prezident Emmanuele Macron oznámil, že to nejhorší se podařilo odvrátit. Při požáru byli lehce zraněni tři lidé, z toho dva policisté a jeden hasič. 

VIDEO: V Paříži vyhořela slavná katedrála Notre-Dame. Znovu ji vybudujeme, slíbil Macron

Miliardy na záchranu

Macron veřejnosti slíbil, že katedrála bude obnovena a že chystá vyhlášení mezinárodní sbírky. Krátce poté se objevily i první nabídky finanční pomoci z domova i ze zahraničí. Francouzský miliardář François-Henri Pinault, ředitel mezinárodní luxusní skupiny Kering, slíbil na obnovu 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Dalších 200 milionů eur (přes pět miliard korun) chce na rekonstrukci chrámu věnovat rodina Arnaultových a její koncern luxusního zboží LVMH. Starostka Paříže Anne Hidalgová se chystá ve prospěch obnovy katedrály uspořádat dárcovskou konferenci.

Stometrové duby již ve Francii nerostou

Škody na devět století staré památce jsou značné. Generální vikář pařížské arcidiecéze Philippe Marsset, který směl dovnitř kostela v noci nahlédnout, popsal, že prostor vypadá jako po bombardování „Je to 850 let, co byl tento chrám vystavěn, přečkal války, přečkal bombardování, přečkal všechno,“ citovala šokovaného katolického hodnostáře agentura AFP.

Naše dáma v slzách. Co píše francouzský tisk o masivním požáru v Notre-Dame?

Francouzský ministr kultury Franck Riester řekl, že větší část cenných předmětů se z chrámu podařilo zachránit. Výrazně poškozená je konstrukce a téměř kompletně je zničeno střešní trámoví, přičemž některé dubové vazníky pocházely z doby stavby katedrály, tedy ze 13. století.

Zřítila se i část klenby v místě chóru a 93 metrů vysoká věž nad křížením lodí. Dvě hlavní věže oheň nezachvátil. Kromě poškození ohněm a vysokými teplotami, jež dosahovaly až 800 stupňů Celsia, utrpělo vnitřní vybavení i kvůli kouři a vodě při hašení.

Podařilo se zachránit velkou část cenných artefaktů

Velkou část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame podařilo zachránit, oheň nezničil ani rozetová vitrážová okna a ušetřil i obří varhany. Novou bilanci škod po rozsáhlém pondělním požáru, který se v úterý podařilo uhasit, předložil francouzský ministr kultury Franck Riester. Z chrámu se podařilo bezpečně odvézt známé relikvie jako je trnová koruna nebo roucho svatého Ludvíka, oheň podle ministra přečkaly i obrazy, které v pátek převezme muzeum Louvre. Osud některých dalších artefaktů je však stále neznámý.

Podle Riestera se zachráněné artefakty shromažďují na pařížské radnici. Fotografie předmětů vynesených z katedrály na twitteru zveřejnila pařížská starostka Anna Hidalgová. Umělecká díla postupně převezme muzeum Louvre, které zajistí i zrestaurování těch, která byla poškozena.

Ověřený seznam zachráněných uměleckých děl zatím neexistuje, o osudu některých artefaktů se navíc stále vedou debaty. Není například jasné, v jakém stavu je socha Piety z hlavního oltáře nebo socha Madony s dítětem ze 14. století. Neví se ani to, jak z plamenů vyvázly zvony.

Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli požáru dokonce pozastavil kampaň svého hnutí Republika v pohybu (LREM) před květnovými volbami do Evropského parlamentu. „Všichni zažíváme chvíli naprostého smutku... Proto až do odvolání zastavujeme kampaň,“ oznámila exministryně Nathalie Loiseauová, která stojí v čele kandidátky. Podle ní se ruší například celý mítink, kterého se ve čtvrtek v Marseille mělo zúčastnit i několik ministrů vlády.

Trnovou korunu se podařilo zachránit. Jaké historické poklady schraňuje Notre-Dame?

Newyorská nezisková organizace French Heritage Society, která se věnuje ochraně francouzských architektonických a kulturních pokladů, spustila v pondělí internetové stránky s cílem získat peníze na obnovu katedrály. Na internetových stránkách pro organizování pomoci dobrovolných dárců GoFundMe bylo v pondělí zahájeno více než 50 kampaní na pomoc v souvislosti s požárem katedrály, uvedl mluvčí provozovatele stránek John Coventry.

Pomoc z Česka

Česká vláda je připravena pomoci Francii při obnově katedrály Notre-Dame i finančně. Čeká ale na rozhodnutí francouzské vlády o postupu rekonstrukce a organizování sbírky, napsal ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) může Česká republika pro obnovu chrámu nabídnout pomoc odborníků, jeho úřad pracuje na uspořádání veřejné sbírky.

Vláda je připravena pomoci při obnově Notre-Dame i finančně, napsal Babiš

„Ministerstvo kultury nyní řeší organizaci respektive uspořádání veřejné sbírky. Sám úřad ji pořádat nemůže, ale může tak učinit státní příspěvková organizace,“ uvedl Staněk. Zákon podle něj nebrání tomu, aby peníze vybrané na zvláštním bankovním účtu byly převedeny do zahraničí. „O konkrétní možnosti nyní jednáme s ministerstvem financí potažmo s ministerstvem zahraničí a o detailech budeme veřejnost neprodleně informovat,“ podotkl ministr.

Vzkazy podpory adresované francouzským občanům a politickým představitelům přišly také od papeže Františka, amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina, od vrcholných představitelů Evropské unie, ale i z Japonska či Libanonu. Mnoho států včetně Česka už se ozvalo s konkrétními návrhy a chce na obnovu chrámu finančně přispět.

Hlava katolické církve vyjádřila „šok a lítost“ nad zprávami o požáru chrámu, který je podle papeže „symbolem křesťanství ve Francii a v celém světě“, uvedl v oficiálním vyjádření vatikánský mluvčí Alessandro Gisotti.

Mnohaletá rekonstrukce

„Rekonstrukce bude určitě trvat déle než deset let. Záleží na kapacitách, jaká technologie bude použitá,“ řekl restaurátor Zdeněk Fučík. Důležité je nyní zjistit, jak je na tom stabilita klenby. Jako největší nebezpečí vidí zdegradování kamene.

„Tam bude mušlový vápenec, protože téměř celá Paříž je z mušlového vápence, který se tam v okolí těží. Ten kámen je velice měkký, takže požárem asi utrpěl,“ uvedl. Zkušenosti s tímto kamenem má ze stavby české ambasády. S firmou, která prováděla rekonstrukci Notre-Dame, Fučík v minulosti spolupracoval. Požár a jeho následky jsou podle něj strašným neštěstím, co se týče ztráty jedné z nejslavnějších památek na světě.

Podle Michala Patrného z Národního památkového ústavu bude oprava katedrály proveditelná, trvat ale bude velice dlouho. Podobným způsobem podle něj vyhořela za první světové války v roce 1914 i katedrála v Remeši, která byla po rekonstrukci otevřena v roce 1938. Důležité je podle Patrného to, že se oheň nedostal dovnitř pařížské katedrály. „Tomu nejhoršímu se podařilo zabránit,“ zhodnotil. 

V případě rekonstrukce tak významné památky, jako je Chrám Matky Boží, bude podle Patrného kladen důraz na to, aby se používaly původní originální technologie v maximální možné míře. Ve Francii, kde je mnoho významných středověkých památek, bude nabídka firem, které mohou takovou rekonstrukci provést, velká. „Koneckonců nemusí to být francouzská firma, po celém světě je řada odborníků,“ doplnil.

Výběr požárů významných kulturních památek ve světě

48 před naším letopočtem - Vyhořela největší a nejslavnější knihovna starověku, Alexandrijská knihovna.

1577 - Při požáru Dóžecího paláce v Benátkách byla zničena velká část města, ale i díla mistrů jako Tizian či Tintoretto.

29. června 1613 - Zcela vyhořelo divadlo Globe v Londýně, jehož podílníkem byl i William Shakespeare.

11. března 1853 - Obrovský požár zničil budovu Velkého divadla v Moskvě. Po přestavbě otevřeno v srpnu 1856.

21. září 1869 - Při požáru byla zcela zničena Semperova opera v Drážďanech. Po rekonstrukci byla otevřena v roce 1878.

12. srpna 1881 - Před plánovaným definitivním otevřením z velké části vyhořelo Národní divadlo v Praze. Po rekonstrukci bylo slavnostně otevřeno v listopadu 1883.

8. prosince 1881 - Požár zachvátil divadlo Ringtheater ve Vídni, zahynulo při něm kolem 400 lidí.

30. prosince 1903 - Při požáru v Irokézském divadle v Chicagu v USA zahynulo 602 osob.

19. září 1914 - Po německém bombardování vyhořela katedrála Notre-Dame ve francouzském městě Remeš. Po rekonstrukci byla opět otevřena v roce 1938.

27. února 1933 - Požár berlínského Říšského sněmu, který znamenal konec ústavních svobod meziválečného Německa. O tom, kdo skutečně za požárem stál, se dodnes jen spekuluje.

1. května 1951 - Během příprav opery Richarda Wagnera Valkýra požár zničil Velké divadlo v Ženevě. Opět bylo otevřeno v roce 1962.

14. srpna 1974 - Vyhořel Veletržní palác v Praze. Po rekonstrukci byl znovu otevřen v prosinci 1995 a stal se sídlem sbírek moderního a současného umění Národní galerie.

25. srpna 1992 - Při srbském ostřelování prakticky byla zničena a zapálena Národní knihovna v Sarajevu. Exploze a oheň zničily 80 procent ze zhruba dvou milionů knih, dokumentů, vzácných rukopisů a fotografií, které tam byly uloženy. Po rekonstrukci byla otevřena v květnu 2014.

20. listopadu 1992 - V zámku Windsor, letním sídle britské královské rodiny, vypukl rozsáhlý požár. Po rekonstrukci, která stála 37 milionů liber, byl opět otevřen v listopadu 1997.

27. listopadu 1992 - Rozsáhlý požár zničil část císařského paláce Hofburg ve Vídni. Rekonstrukce a obnova trvala pět let.

31. ledna 1994 - Požár téměř zničil jeden z největších operních domů na světě, barcelonské Gran Teatre del Liceu. Po rekonstrukci byl znovu otevřen v říjnu 1999.

29. ledna 1996 - Zcela shořela budova benátského divadla La Fenice. Znovu otevřeno bylo v prosinci 2003.

3. ledna 2003 - Při požáru byla zničena rozsáhlá část francouzského zámku Lunéville z 18. století, který leží poblíž města Nancy a je znám jako lotrinské Versailles.

2. září 2018 - Mohutný požár zničil 200 let staré Národní muzeum v Riu de Janeiro. Plameny zničily sbírku obsahující více než 20 milionů předmětů.

15. dubna 2019 - Rozsáhlý požár v pařížské katedrále Notre-Dame.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!