HlídacíPes.org má tři nominace v prestižní Novinářské ceně

Napsal/a -pes- 16. dubna 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Reportéři HlídacíPes.org Tereza Engelová a Robert Malecký získali tři nominace v prestižní Novinářské ceně za rok 2018. Seznam nominovaných v pondělí oznámila pořádající Nadace Open Society Fund a vítězové budou známi počátkem května.

Tereza Engelová uspěla ve dvou kategoriích. Její rozhovor s Afgháncem žijícím v Česku Ehsanem Naimem oslovil porotu v kategorii psané žurnalistiky „Nejlepší rozhovor“.

Afghánistán vnímají Češi hlavně prostřednictvím bezpečnostních rizik nebo zpráv o padlých českých vojácích. Z běžného zpravodajství vyplývá pesimistický scénář: 17 let po pádu Tálibánu se válkou zkoušená země propadá zpět pod kontrolu islamistů. Jenže země udělala za poslední léta i velké pokroky, což dokazují také výsledky posledních voleb a vysoký počet kandidujících žen, říká Ehsan Naim v oceněném rozhovoru.

Spolupráce s Reportéry ČT pak Tereze Engelové přinesla nominaci též v kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší reportáž“.

Šlo o reportáž o pákistánské křesťance Asii Bibiové. Ta se dostala do hádky se svými spolupracovnicemi, odmítly se napít vody, kterou přinesla ze studny. V hádce měly zaznít i urážky proroka Mohameda, což je v Pákistánu rouhání s možným následkem trestu smrti. Ten taky dostala. Ve vězení strávila negramotná matka pěti dětí osm let. Během čekání na popravu se jejího případu ujal odvážný pákistánský právník, který na konci října uspěl s odvoláním u nejvyššího soudu. Jenže tím trápení nekončí, Asia Bibiová se musí skrývat před pomstou rozhořčených radikálů a Velká Británie jí odmítla udělit azyl. Těžké časy zažívá i její advokát. Ze země musel uprchnout bez manželky a dcery: právě s ním v Londýně exkluzivně natáčela Tereza Engelová.

Robert Malecký uspěl stejně jako o rok dřív v kategorii regionální žurnalistiky.

Série textů z loňského jara popisovala snahu vedení ústecké radnice kupovat si televizní zpravodajství v regionálních médiích z veřejných prostředků. HlídacíPes.org ukázal, jak si vládnoucí koalice pod vedením tehdejší primátorky Věry Nechybové vylepšovala svůj mediální obraz. Reportáže se přitom tvářily jako běžné zpravodajství, a mátly tak obyvatele města. Reportáže před odvysíláním dokonce putovaly na magistrát, kde je kancelář primátorky schvalovala. To nakonec na popud HlídacíPes.org uznala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která konstatovala porušení zákona. Smlouvy s televizí musely být změněny.

„Hned tři nominace na tuto prestižní cenu ukazují, že naše sázka na nezávislou investigativní žurnalistiku vyšla. Stejně jako náš koncept spolupráce s klíčovými médií. Viz nominace Terezy Engelové za materiál pro Reportéry ČT,“ říká Ondřej Neumann, zakladatel Ústavu nezávislé žurnalistiky, který HlídacíPes.org vydává.

Čtyři silné roky

V Novinářských cenách uspěl HlídacíPes.org v minulosti už několikrát:

Za rok 2016 redakce zvítězila v kategorii Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek za sérii textů k čínské CEFC a jejímu působení v Česku a za unikátní analýzu Pavučiny byznysu Andreje Babiše získala třetí místo v Česko-slovenské ceně veřejnosti.

O rok dříve šéfredaktor Robert Břešťan získal cenu za Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek za článek pro časopis Reportér „Jestli si nás Rusko koupí“.

Za rok 2017 získal HlídacíPes.org Novinářskou cenu v kategorii regionální žurnalistika za sérii textů Roberta Maleckého „Čistky v severočeských galeriích a muzeích“. V hlasování o Česko-slovenskou cenu veřejnosti navíc skončila v rámci ČR na 3. místě Eliška Hradilková Bártová se sérií materiálů o vlastnictví strojírenské skupiny Škoda Transportation, Škoda Investment a pozadí jejich prodeje.

Soutěž Novinářská cena, která jednou ročně veřejně oceňuje kvalitní žurnalistické práce, pořádá od roku 2010 Nadace Open Society Fund Praha. Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční ve čtvrtek 2. května 2019 v pražském divadelním a uměleckém prostoru Jatka 78, v předvečer Mezinárodního dne svobody tisku.

Nominace pro reportéry HlídacíPes.org

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší rozhovor“
Tereza Engelová: Odchod Čechů z Afghánistánu? Byl by to špatný signál (Hlídacípes.org)
Radka Smejkalová: S nadšením se necháme ukamenovat (Interview)
Kateřina Šafaříková: Nelituju se. A děkuju za to Kafkovi (Respekt)

Kategorie regionální žurnalistiky (ve spolupráci s Konrad-Adenauer-Stiftung)
Jakub Čech: série článků o prostějovském stavebním úřadu (tiscali.cz)
Petra Klimková: série příběhů kulaků z Hané (MF Dnes)
Robert Malecký: série článků o ústecké vládní koalici (HlídacíPes.org)

Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší reportáž“
Markéta Dobiášová, Michael Fiala, Roman Šantúr: série o Jánu Kuciakovi (Reportéři ČT –
Česká televize)
Tereza Engelová: Voda z tvých dlaní (Reportéři ČT – Česká televize)
Martin Knitl: série o sudetských dětech (Český rozhlas)

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)