Hlavní obsah

Slovenské firmy stěhují kvůli daním sídlo do Maďarska

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nižší daně, menší byrokracie a další výhody lákají stále víc slovenských podnikatelů, aby přemístili sídlo své firmy do Maďarska. Televize Joj v pondělí uvedla, že loni se do Maďarska přestěhovalo asi 600 slovenských firem a za první čtvrtletí letošního roku tak učinilo dalších 200 firem.

Foto: MTI

Maďarsko za premiéra Viktora Orbána snížilo firemní daň na devět procent.

Článek

Televize upozornila, že před několika lety byl trend opačný a maďarské firmy přicházely na Slovensko. Jenže dnes disponuje Maďarsko nejnižší daní z příjmu právnických osob v celé Evropské unii.

„U nás podnikatel zaplatí 21 procent, za hranicemi je to jen devět procent,“ upozornila televize. Pro srovnání, v Česku je daň právnických osob 19 procent.

Své sídlo přemístily do Maďarska především menší firmy zabývající se administrativní činností, reklamou, účetnictvím a stavebnictvím. Nejvíc slovenských firem odešlo do Maďarska z nitranského, bratislavského a banskobystrického kraje. Odborníci však upozorňují, že v Maďarsku musí firmy platit také další daně do rozpočtů obcí a krajů.

Vládní Slovenská národní strana navrhuje snížení daní na Slovensku ze současných 21 na 15 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám