Hlavní obsah

První snímky vnitřku vyhořelé katedrály Notre-Dame

Paříž
Aktualizováno

Pařížskou katedrálu Notre-Dame v pondělí zpustošil rozsáhlý požár, který zničil celou střechu i se špičkou. Obvodové zdi však zůstaly zachovány a podařilo se také zachránit cenné artefakty. V úterý zveřejněné první snímky zachycují, jak vypadala katedrála zevnitř během požáru, který propukl v pondělí kolem 18:30.

ŽIVĚ: Požár katedrály Notre-DameVideo: Reuters/AP

 
Článek

Na první fotografii je vidět kouř okolo oltáře, další zachycuje, jak kouř houstne. Zbylé ukazují hořící střechu.

Foto: Reuters

Snímek z chrámové lodě vyhořelé katedrály Notre-Dame.

Požár, který propukl v pondělí odpoledne, se rychle šířil a pěti stovkám hasičů se nepodařilo zachránit renovovanou dřevěnou střechu, která se propadla. Zřítila se i špička věže na střeše. Hasiči se snažili především zachránit vstupní část katedrály, aby oheň nezničil dvě věže v průčelí, kde jsou zvony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První snímky vnitřku vyhořelé katedrály Notre-DameVideo: Reuters

Soustředili se na záchranu cenných artefaktů, do bezpečí se podařilo dostat trnovou korunu, kterou měl mít na hlavě Ježíš při ukřižování, a tuniku, kterou měl na sobě Ludvík IX. při korunovaci. Požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě. Historik Camille Pascal však řekl televizi BFMTC, že „nevyčíslitelné dědictví“ bylo zničeno.

Osud mnoha dalších artefaktů je však stále neznámý, podle francouzských novinářů se dosud neví, jestli a jak plameny poškodily varhany, sousoší Piety na hlavním oltáři nebo zvony.

Ověřený seznam zachráněných uměleckých děl zatím neexistuje, o osudu některých artefaktů se navíc stále vedou debaty. Například není jasné, zda požár přečkala rozetová vitrážová okna na západní a jižní fasádě. Nejsou ani zprávy o tom, zda spolu s trnovou korunou byly z hořící stavby vyneseny i další uctívané relikvie jako například úlomek z Kristova kříže a hřeb. Nikdo dosud nepotvrdil ani to, zda je v pořádku socha Madony s dítětem ze 14. století či portrét Tomáše Akvinského ze 17. století.

Příčina požáru dosud není známa a vyšetřování pokračuje, uvedl v úterý na tiskové konferenci přímo u poškozeného objektu náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuňez. Pařížská prokuratura již v pondělí oznámila, že požár podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním.

Nuňez po více než dvanáctihodinovém zásahu řekl, že „oheň je pod kontrolou, není však zcela uhašen“. Podle něj je nyní otázkou, do jaké míry byla narušena konstrukce stavby. To mají posoudit statici a architekti, kteří rozhodnou, zda hasiči mohou vstoupit do katedrály, aby v hašení pokračovali přímo tam.

Foto: Reuters

Vyhořelá střecha katedrály Notre-Dame.

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl už v noci, že se „nejhoršímu podařilo vyhnout“. „Všichni společně tuto katedrálu opravíme,“ dodal s tím, že šlo o „hroznou tragédii“.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak vyhořela katedrála Notre-Dame v PařížiVideo: Reuters, AP

Šestnáct měděných soch bylo naštěstí sňato minulý týden v rámci probíhající rekonstrukce. Jeden hasič se při hašení požáru vážně zranil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Katedrála Notre-Dame na archivních záběrech před požáremVideo: Reuters

Foto: Mapy.cz

Anketa

Navštívili jste někdy katedrálu Notre-Dame?
Ano
59,7 %
Byl/byla jsem u ní, ale viděl/viděla jsem ji jen zvenku
11,8 %
Ne
28,5 %
Celkem hlasovalo 3292 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám