Ústavní soud zasáhl do sporu ČSSD s Altnerovými. Zrušil odklad placení 338 milionů

Ústavní soud vyhověl dědicům právníka Zdeňka Altnera a zrušil odklad vykonatelnosti verdiktu, podle kterého jim má ČSSD vyplatit asi 338 milionů korun. O odkladu rozhodl v roce 2016 Nejvyšší soud, který stále řeší dovolání ČSSD. Ta ale znovu navrhne odložit vykonatelnost rozhodnutí, řekl v úterý předseda strany Jan Hamáček. Zdůraznil, že sociální demokracie má potřebné peníze zajištěné a v případě nutnosti je připravena je uhradit.

Brno (Aktualizováno: 10:54 16. 4. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Advokát Zdeněk Altner na fotografii z roku 2007

Advokát Zdeněk Altner na fotografii z roku 2007 | Foto: Radim Beznoska | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Po doručení úterního nálezu bude verdikt o nároku Altnerových vůči ČSSD znovu pravomocný a vykonatelný. Opět se tak rozběhne exekuce, zahájená už v roce 2016. Dosud byla přerušena, řekl novinářům advokát Altnerových Václav Veselý.

Dědicové po Altnerovi chtějí ukončit spor s ČSSD. Straně nabídli čtyři měsíce na zaplacení dluhu

Číst článek

Podle ústavního soudce Jana Filipa má nyní Nejvyšší soud dvě možnosti. Buď může opět rozhodnout o odkladu vykonatelnosti, ovšem zohlednit při tom výtky Ústavní soud a lépe vše zdůvodnit, anebo vynést definitivní verdikt o nároku vůči ČSSD. Filip připomněl, že dovolání bylo podáno už před třemi lety. „Nejvyšší soud už má nepochybně představu, jak by mělo být o samotném dovolání rozhodnuto,“ řekl Filip.

Advokát Veselý nález Ústavního soudu označil za důležitou zprávu a očekává rychlou reakci Nejvyššího soudu, ať už bude jakákoliv. „Je to otázka týdnů, možná měsíců,“ míní Veselý. Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček se nechce zatím vyjadřovat. Soud se musí s nálezem nejprve důkladně seznámit, uvedl.

Podle Hamáčka strana znovu požádá o odložení. „Samo opodstatnění odkladu vykonatelnosti zpochybněno nebylo. Proto sociální demokracie obratem požádá Nejvyšší soud, aby vykonavatelnost znovu odložil. Chci vás ujistit, že sociální demokracie má nadále úvěrem zajištěny všechny prostředky pro úhradu všech částek v případě, že naše dovolání k Nejvyššímu soudu a další opravné prostředky nebudou úspěšné,“ citoval Hamáčka Radiožurnál.

Usnesení o odkladu vykonatelnosti bylo z 6. června 2016. Nejvyšší soud tehdy konstatoval, že neprodleným výkonem rozhodnutí by mohla vzniknout ČSSD závažná újma, kterou ale nespecifikoval.

Nejvyšší soud musí znovu rozhodnout o návrhu na odložení vykonatelnosti rozhodnutí ve sporu právních nástupců Zdeňka Altnera a České strany sociálně demokratické: bit.ly/2v7GOqg

09:40 – 16. 04. 2019

1 6

Podle ústavních soudců skutečně Nejvyšší soud porušil Altnerova práva, respektive jeho dědiců. Konkrétně šlo o právo na řádný proces a právo na zákonného soudce. Ústavní soud zkritizoval také rozvrh práce Nejvyššího soudu pro rok 2016, který dával širokou pravomoc řídícímu předsedovi senátu. Přidělení kauzy konkrétním soudcům uvnitř senátu tak nebylo dostatečně transparentní.

„Pravidla přidělování soudní agendy musí být stanovena přímo v rozvrhu práce, musí být transparentní, obecná a obsahovat záruky proti možnému zneužití,“ uvedl Filip.

Hamáček: Nevidím důvod, aby dědicové Altnera vystupovali na sjezdu ČSSD

Číst článek

V listopadu 2016 právník Altner zemřel a Nejvyšší i Ústavní soud musely čekat na vyjasnění okruhu dědiců. Nyní tak jako stěžovatelé v řízení figurují právníkovi potomci Patrik a Veronika Altnerovi.

Pražský městský soud přiznal Altnerovi peníze 31. března 2016 za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Podle rozsudku mu ČSSD měla zaplatit 18,5 milionu korun, hlavní část celkové nárokované sumy pak tvořila smluvní pokuta, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun.

V období mezi rozsudkem odvolacího Městského soudu v Praze a odkladem vykonatelnosti, o kterém rozhodl Nejvyšší soud, byl verdikt pravomocný a vykonatelný. ČSSD přesto odmítala Altnerovi peníze poslat. Odůvodňovala to obavou, že v případě úspěchu u NS už by peníze nikdy nedostala zpět. Uspokojovala proto jen Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásili.

Nejvyšší soud se nejprve musí podrobně seznámit s odůvodněním nálezu Ústavního soudu ve sporu dědiců po JUDr. Z. Altnerovi a ČSSD. Nelze dnes specifikovat, jak bude Nejvyšší soud na nález reagovat, pokud přesně neví, co všechno ÚS našemu senátu vytýká.
Petr Tomíček, tisk. mluvčí

09:58 – 16. 04. 2019

1 3

nk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme