Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ústavní soud zrušil odklad verdiktu ve sporu ČSSD s dědici právníka Altnera o 338 milionů

Česko

  9:14aktualizováno  9:47
Brno - Ústavní soud (ÚS) vyhověl dědicům právníka Zdeňka Altnera a zrušil odklad vykonatelnosti verdiktu, podle kterého jim má ČSSD vyplatit asi 338 milionů korun. O odkladu rozhodl v roce 2016 Nejvyšší soud (NS), který stále řeší dovolání ČSSD. Odklad, který byl podle ústavních soudců nedostatečně odůvodněný, a tedy nepřezkoumatelný, může NS sociálním demokratům přiznat znovu. Strana o odklad požádá, uvedl její předseda Jan Hamáček. Zemřelý právník Altner pracoval pro ČSSD ve sporu o Lidový dům.

Advokát Zdeněk Altner. foto: Lidové noviny

Děti zesnulého advokáta Altnera budou pokračovat ve sporu s ČSSD

Po doručení dnešního nálezu bude verdikt o nároku Altnerových vůči ČSSD znovu pravomocný a vykonatelný. Opět se tak rozběhne exekuce, zahájená už v roce 2016. Dosud byla přerušená, řekl novinářům advokát Altnerových Václav Veselý.

Podle ústavního soudce Jana Filipa má nyní NS dvě možnosti. Buď může opět rozhodnout o odkladu vykonatelnosti, ovšem zohlednit při tom výtky ÚS a lépe vše zdůvodnit, anebo vynést definitivní verdikt o nároku vůči ČSSD. Filip připomněl, že dovolání bylo podáno už před třemi lety. „Nejvyšší soud už má nepochybně představu, jak by mělo být o samotném dovolání rozhodnuto,“ řekl Filip.

Advokát Veselý nález ÚS označil za důležitou zprávu a očekává rychlou reakci NS, ať už bude jakákoliv. „Je to otázka týdnů, možná měsíců,“ míní Veselý. Mluvčí NS Petr Tomíček se nechce zatím vyjadřovat. Soud se musí s nálezem nejprve důkladně seznámit, uvedl.

Soud porušil Altnerova práva

Usnesení o odkladu vykonatelnosti bylo z 6. června 2016. NS tehdy konstatoval, že neprodleným výkonem rozhodnutí by mohla vzniknout ČSSD závažná újma, kterou ale nespecifikoval.

Podle ústavních soudců skutečně NS porušil Altnerova práva, respektive jeho dědiců. Konkrétně šlo o právo na řádný proces a právo na zákonného soudce. ÚS zkritizoval také rozvrh práce NS pro rok 2016, který dával širokou pravomoc řídícímu předsedovi senátu. Přidělení kauzy konkrétním soudcům uvnitř senátu tak nebylo dostatečně transparentní.

Altnerovi dědicové vyzývají ČSSD k ukončení kauzy Lidový dům, strana prý návrh neobdržela

„Pravidla přidělování soudní agendy musí být stanovena přímo v rozvrhu práce, musí být transparentní, obecná a obsahovat záruky proti možnému zneužití,“ uvedl Filip.

V listopadu 2016 právník Altner zemřel a Nejvyšší i Ústavní soud musely čekat na vyjasnění okruhu dědiců. Nyní tak jako stěžovatelé v řízení figurují právníkovi potomci Patrik a Veronika Altnerovi.

Pražský městský soud přiznal Altnerovi peníze 31. března 2016 za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Podle rozsudku mu ČSSD měla zaplatit 18,5 milionu korun, hlavní část celkové nárokované sumy pak tvořila smluvní pokuta, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun.

V období mezi rozsudkem odvolacího Městského soudu v Praze a odkladem vykonatelnosti, o kterém rozhodl NS, byl verdikt pravomocný a vykonatelný. ČSSD přesto odmítala Altnerovi peníze poslat. Odůvodňovala to obavou, že v případě úspěchu u NS už by peníze nikdy nedostala zpět. Uspokojovala proto jen Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásili.

Výběr událostí v kauze Altner

Leden 2000 - Ústavní soud po šesti letech sporů určil vlastníkem Lidového domu společnost Cíl, která patří ČSSD. Smlouva o zastupování ČSSD byla uzavřel v roce 1997 tehdejší předseda strany Miloš Zeman se Zdeňkem Altnerem, později s Altnerem spolupracovali právníci Zdeněk Hájek a Václav Halbich.

Listopad 2004 - Obvodní soud pro Prahu 1 uznal část Altnerových nároků na odměnu za právní služby - pohledávku 18,5 milionu korun, ČSSD se ale odvolala. Sumu Altner vypočítal jako desetinu z částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Altner později podal mnoho žalob a stížností, jen k Ústavnímu soudu (ÚS) jich přišlo několik desítek.

Červenec 2005 - Altner neuspěl s návrhem na obstavení domu.

29. června 2006 - Altner řekl, že mu ČSSD dluží nejméně 17,5 miliardy korun. Odměna samotná podle něj byla asi 94 milionů, zbytek tvoří smluvní pokuty a penále. Altner také potvrdil, že mu ČSSD v roce 2000 vyplatila 16 milionů korun, zatímco on tehdy požadoval trojnásobek. Zbylé dvě třetiny částky dala do právní úschovy s odůvodněním, že se jich domáhají dva jeho asistenti.

Leden 2007 - Soud zastavil řízení o Altnerově nároku na 72 milionů korun, neboť nezaplatil soudní poplatek.

18. ledna 2007 - Altner podal návrh na prohlášení konkurzu na majetek ČSSD. Soud návrh zamítl.

13. března 2007 - Altner podal trestní oznámení na tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a další lidi z ČSSD, a to kvůli údajnému zkreslování výše majetku strany.

Březen 2007 - Bývalý předseda ČSSD Zeman opustil stranu. Příčinou byl konflikt mezi ním a Paroubkem, smlouvu s Altnerem podepsal Zeman a podle Paroubka byl za kauzu zodpovědný.

18. května 2007 - Městský soud v Praze odmítl Altnerovo odvolání a ukončil spor, ve kterém vymáhal 72 milionů korun.

11. listopadu 2009 - ÚS vyhověl stížnosti Halbicha, jenž se domáhá peněz za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům.

10. května 2010 - Altner uvedl, že dal v roce 2008 své pohledávky vůči ČSSD do zástavy švýcarské firmě H-Holding. Firma je později získala jako takzvanou propadnou zástavu.

16. června 2010 - Altner podal žalobu proti ČSSD, společnosti Cíl a Paroubkovi. Požadoval, aby společně zaplatili 176 milionů korun jako náhradu škody. Altner řekl, že honorář, který mu, respektive firmě H-Holding, ČSSD dluží, se už vyšplhal s pokutami na 30 miliard korun.

19. ledna 2011 - Altner byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů České advokátní komory.

30. října 2012 - Soud na Altnerův návrh zahájil insolvenční řízení s ČSSD. V listopadu 2012 soud insolvenční návrh odmítl.

31. března 2016 - Pražský městský soud rozhodl, že ČSSD musí zaplatit Altnerovi přes 18,5 milionu korun. Kromě toho mu má strana zaplatit také pokutu za 16 let, celkem 337 milionů korun.

6. dubna 2016 - Vedení ČSSD rozhodlo, že si strana vezme úvěr 338 milionů korun. Schválilo návrh úsporných opatření.

14. dubna 2016 - Skončila lhůta pro zaplacení dluhu. ČSSD oznámila, že zatím nezaplatí, nejprve uspokojí Altnerovy věřitele.

23. dubna 2016 - Altner potvrdil, že podal exekuční návrh na ČSSD.

24. května 2016 - Prezident Miloš Zeman u Obvodního soudu pro Prahu 1 jako svědek řekl, že pro sociální demokracii byl ve sporu o Lidový dům jediným partnerem právník Zdeněk Altner.

7. června 2016 - Nejvyšší soud vyhověl námitkám sociálních demokratů a odložil vykonatelnost pravomocného rozhodnutí, podle kterého má ČSSD zaplatit Altnerovi téměř 338 milionů korun.

25. června 2016 - Radiožurnál informoval, že sociální demokraté koupili Altnerův pětimilionový dluh a vedou proti němu exekuci.

7. listopadu 2016 - Altner (69) zemřel.

8. listopadu 2016 - Soud nepřiznal Halbichovi nárok na 17 milionů korun za zastupování ČSSD. Právník se odvolal.

6. ledna 2017 - Deník E15 napsal, že ČSSD nesmí nakládat s Lidovým domem ani se sousedním Lannovým palácem. Exekutor zablokoval majetek strany kvůli dluhu vůči Altnerovi.

20. března 2017 - Pozůstalí po advokátovi Hájkovi napadli verdikt o odměnách za Lidový dům. Podali odvolání.

21. září 2017 - Radiožurnál uvedl, že ČSSD nabídla Altnerovým dědicům mimosoudní vyrovnání.

31. ledna 2018 - Odvolací pražský městský soud pravomocně rozhodl, že Halbich nemá nárok na 17 milionů korun. Spor však bude ještě řešit Nejvyšší soud, v červenci bylo podáno dovolání.

18. října 2018 - Altnerovi dědicové vyzvali ČSSD k ukončení kauzy. Straně nabídli čtyřměsíční lhůtu k zaplacení dlužné částky, pokud sociální demokracie stáhne dovolání.

16. dubna 2019 - Ústavní soud (ÚS) vyhověl Altnerovým dědicům a zrušil odklad vykonatelnosti verdiktu, podle kterého jim má ČSSD vyplatit asi 338 milionů korun. Nejvyšší soud, který stále řeší dovolání ČSSD, může sociálním demokratům teoreticky odklad přiznat znovu.

Autor: