Hlavní obsah

Pár hodin před požárem zpívali v Notre-Dame studenti z Nového Jičína

Právo, Aleš Honus

Jen několik hodin předtím, než pařížskou katedrálu Notre-Dame zachvátily v pondělí plameny, si zde během prohlídky zazpíval novojičínský středoškolský sbor Pullae et Pueri, který je v současnosti na pětidenní návštěvě Francie. O tom, že katedrála hoří, se pak děti dozvěděly poté, co pod ní projely metrem na večerní koncert v Českém centru. Výlet do Francie tak pro studenty získal nečekaně smutnou příchuť.

Foto: Archiv sboru Pullae et Pueri

Sbor před Notre Dame ještě před požárem

Článek

Chrám Matky Boží v Paříži navštívili novojičínští studenti v pondělí dopoledne. „Náš program v pondělí dopoledne začínal právě prohlídkou Notre-Dame. Už když jsme tam šli, plánovali jsme, že si uvnitř chrámu zazpíváme. A tak se i stalo - samozřejmě děti zpívaly velmi potichoučku a citlivě. Akustika těch prostor je výborná a chtěli jsme si to vyzkoušet,“ řekl sbormistr Karel Dostál. V tu dobu byly v chrámu stovky dalších návštěvníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči ohledávají vnitřek katedrály Notre-DameVideo: AP

O několik hodin později pak katedrálu zachvátil oheň. „Zrovna v době, kdy se požár začal šířit, jsme projížděli pod katedrálou metrem na večerní koncert v Českém centru. Když jsme vystoupili z metra, spatřili jsme kouř, který se táhl od jihovýchodu, a děti hned zjistily díky mobilním aplikacím, že hoří Notre-Dame. Bylo to naprosto šílené, neuvěřitelné, nikdo tomu nechtěl věřit,“ popisuje sbormistr.

Foto: Archiv sboru Pullae et Pueri

Sbor Pullae et Pueri v Paříži

Během následného koncertu v Českém centru pak nikdo nedokázal myslet na nic jiného. „Diváci přišli, koncert se uskutečnil a děti to zvládly, ale bylo to pro ně hodně náročné. Bylo vidět, že jsou toho plné, a některé měly slzy v očích. Během koncertu jsme jednu z písní věnovali katedrále. A to píseň s příznačným názvem Ubi caritas, et amor (Kde je dobro, je Bůh),“ doplnil Dostál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči zveřejnili záběry z likvidace požáru katedrály Notre-DameVideo: Reuters

Zážitek z Francie si podle něj budou všichni pamatovat celý život. „Náš program pokračuje, jsme tady až do čtvrtka, ale nikdo nemyslí na nic jiného. Je jasné, že se stalo něco, co se stát nemělo. Pro místní lidi je to neskutečná tragédie, je to opravdu znát na každém kroku,“ dodal sbormistr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám