Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

54 jako optická iluze. Z loga karlovarského festivalu od ‚Najbrta‘ přechází zrak

Kultura

  13:52
PRAHA - Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) v úterý odtajnil logo pro letošní 54. ročník. Sestává se z bílých a černých svislých pruhů, z nichž vystupuje právě číslo 54. Vizuál je stejně jako v předchozích letech minimalistický. Tradičně pochází z dílny známého Studia Najbrt.

Logo 54. Mezinárodního filmového festivalu od Studia Najbrt. foto: MFF KV

10 důvodů, proč strávit prodloužený víkend na filmovém festivalu ve Varech

Studio Najbrt spolupracuje s karlovarským festivalem na prezentaci již od roku 1995. Za jubilejním 25. logem vypracovaným pro MFF touto společností stojí grafický designér Jakub Spurný.

Proč se rozhodl zrovna pro takovýto černobílý vizuál tvářící se jako optická iluze, prozatím není zřejmé. Zástupci festivalu ani studia se k němu blíže nevyjádřili.

Reakce veřejnosti na logo se liší. Zatímco někteří jej chválí, jiní se shodují, že delší pohled na něj způsobuje bolest očí.

Cenu prezidenta karlovarského festivalu letos dostane kameraman Vladimír Smutný. Držitel sedmi Českých lvů za nejlepší kameru pracoval na oscarovém Koljovi nebo na filmech Smrt krásných srnců, Tmavomodrý svět a Tobruk. Festival uvede film podle kameramanova výběru.

Ve znělce festivalu se objeví herečka Jiřina Bohdalová a přehlídka uvede digitálně zrestaurovaný film ze zlatého fondu české kinematografie, snímek Juraje Herze Spalovač mrtvol.

Opět bez hlavního partnera

Festival ani v letošním ročníku nemá generálního partnera. Má čtyři hlavní partnery, z nichž internetový obchod Mall.cz posiluje svou pozici hlavního partnera a převzal plnění po společnosti EP Industries, uvedl prezident MFF KV Jiří Bartoška.

„Ukázalo se po loňském roce, že model hlavních partnerů vyhovuje a budeme v něm zatím pokračovat,“ řekl Bartoška. Letošní 54. ročník festivalu se bude konat od 28. června do 6. července, jeho hosty pořadatelé oznámí až na příštích tiskových konferencí.

Prezident festivalu Jiří Bartoška v Karlových Varech.

Dalšími hlavními partnery jsou Vodafone, innogy a Accolade, podporuje ho ministerstvo kultury, které letos stejně jako loni přispělo 30 miliony korun. Partnery jsou také Karlovarský kraj a město. EP Industries a internetový obchod Mall.cz, které jsou spojeny s podnikatelem Danielem Křetínským. Obě firmy přispěly zhruba 15 miliony korun.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) na úterní konferenci řekl, že by byl rád, kdyby příspěvek státu pro festival mohl být stálou položkou v rozpočtu ministerstva a nemusel se každoročně, byť úspěšně, zúčastnit dotačního řízení.

Kateřina Brožová a Jaroslav Soukup při slavnostním zahájení 52. ročníku...
Zpěvák Palo Habera s modelkou Danielou Peštovou v Karlových Varech.

Festival nemá generálního partnera od loňska, kdy pár měsíců před zahájením 53. ročníku odřekl své partnerství ČEZ po 16 letech s odůvodněním, že musí šetřit. ČEZ dával v posledních letech karlovarskému festivalu téměř 20 milionů korun ročně, rozpočet akce se pohyboval kolem 135 milionů korun.

Loňského ročníku se podle organizátorů zúčastnilo 13 080 akreditovaných návštěvníků, meziročně o pět procent méně. Z toho bylo 10.857 s festivalovými pasy, 403 filmových tvůrců, 1190 filmových profesionálů a 630 novinářů. Během festivalu se uskutečnilo 501 filmových představení a prodalo se 140.135 vstupenek. Uvedeno bylo 236 filmů.

Loňskými hlavními hvězdami festivalu byli americký herec, scenárista, režisér a producent Tim Robbins, britský herec Robert Pattinson, scenárista, producent a režisér Barry Levinson, herečka Anna Paquinová, režisér Terry Gilliam, herec Caleb Landry Jones nebo producenti John Lesher či Greg Shapiro.

Autoři: ,