Hlavní obsah

Zisk Penty stoupl na rekordních 7,4 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investiční skupina Penta Investments loni zvýšila čistý zisk o 22 procent na rekordních 288 milionů eur, tedy v přepočtu 7,4 miliardy korun. Tržby stouply o desetinu na 7,5 miliardy eur, což je 193 miliard korun, oznámila firma.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Dospiva

Článek

Ziskové byly zejména společnosti Dr. Max a Penta Real Estate, výsledek pozitivně ovlivnily také Fortuna, pojišťovna Dôvera, Prima banka a Privatbanka.

„Díky zdravé ziskovosti našich strategických podniků a také důvěře bank jsme mohli do našich firem investovat přes 20 miliard korun, což je více než trojnásobek čistého zisku," uvedl partner Penty Marek Dospiva. Ten podle časopisu Forbes patří mezi deset nejbohatších Čechů.

Penta v poslední době zaujala například plány výstavby kancelářské čtvrti u Masarykova nádraží v Praze za víc než sedm miliard korun.

Skupině patří i výrobce letadel Aero Vodochody. Tomu se loni nedařilo a došlo k výměně ředitele.

Penta Investments je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Vedle realit a developmentu podniká ve zdravotnictví, finančních službách, strojírenství, maloobchodu a médiích. Celkem firmy v jejím portfoliu zaměstnávají 41 000 lidí. Penta působí v deseti zemích a má kanceláře v Praze, Bratislavě a Varšavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám