Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Žalostný pohled na vnitřek katedrály. Kříž v Notre-Dame ale zůstal stát

Vnitřek katedrály
Zdroj: profimedia.cz
+ Dalších 24 fotografií
fotogalerie
Katedrálu Notre-Dame se povedlo v úterý dopoledne zcela uhasit. V chrámu, který v pondělí večer zasáhl silný požár, se nacházely jedny z nejposvátnějších křesťanských památek. Díky včasnému zásahu hasičů se podařilo cenné artefakty zachránit. Jde například o trnovou korunu, která, jak věří katolíci, byla položena na hlavu Ježíše Krista těsně před ukřižováním. Tento klenot se v pondělí podařilo zachránit z plamenů stejně jako roucho sv. Ludvíka.

Příčina požáru dosud není známá a vyšetřování i nadále pokračuje. Poničenou katedrálu nyní bude hlídat asi stovka hasičů, kteří budou dohlížet na statiku stavby a bezpečnost místa po požáru.

Zatím není zjištěna příčina požáru. Pařížská prokuratura již v pondělí oznámila, že oheň pravděpodobně nevznikl úmyslným zaviněním. Podle nezávislých odborníků šlo o nešťastnou náhodu související s renovací špičky kostelní věže. Rektor katedrály biskup Patrick Chauvet uvedl, že všechna protipožární opatření v katedrále byla v pořádku.

Škody na křesťanském symbolu Francie jsou značné. Generální vikář pařížské arcidiecéze Philippe Marsset, který do chrámu nahlédl, uvedl, že prostor vypadá jako po bombardování „Je to 850 let, co byl tento chrám vystavěn, přečkal války, přečkal bombardování, přečkal všechno,“ citovala posmutnělého katolického hodnostáře agentura AFP.

Na památce se zřítila i část klenby v místě chóru a 93 metrů vysoká věž nad křížením lodí. Dvě hlavní věže oheň nezachvátil. Značná část interiéru kostela se poničila i kvůli kouři a vodě při hašení.

Hrstku lidí, kteří měli možnost dovnitř kostela nahlédnout, fascinoval zlatý kříž, jehož záře je vidět přes celou délku kostela.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy