Kaplan hrdina. Kněz se vrátil do hořící Notre-Dame a zachránil trnovou korunu

Kaplan zachránil trnovou korunu

Kaplan hrdina. Kněz se vrátil do hořící Notre-Dame a zachránil trnovou korunuNOVÉ
Otec Fournier zachránil i Ježíšovu trnovou korunu. Foto:

Zdroj: Reuters

3
Svět
Echo24
Sdílet:

Statečný čin kaplana pařížských hasičů, otce Fourniera vyvolal velký ohlas nejen v médiích. Duchovní totiž neohroženě vběhl do plamenů, aby zachránil některé cenné artefakty z katedrály včetně trnové koruny. To se mu nakonec povedlo. Členové pohotovostních jednotek ho označili za „absolutního hrdinu“.

Kněz Jean-Marc Fournier už toho hodně zažil. Mimo jiné i přepadení na misi v Afghánistánu, kde sloužil jako vojenský kaplan. Pomáhal také po teroristickém útoku v pařížském klubu Bataclan, při němž v roce 2015 zemřelo 89 lidí. Do povědomí veřejnosti se nyní dostal hrdinským činem. Podařilo se mu totiž z hořící katedrály Notre-Dame vynést některé nesmírně cenné artefakt včetně Ježíšovy trnové koruny.

„Ukázal, že má pro strach uděláno. Když dorazil, šel rovnou do plamenů a zajistil, aby se těm relikviím nic nestalo. Na hraně života a smrti se pohybuje každý den, takže se není čemu divit," uvedl pro francouzská média zdroj blízký pařížskému hasičskému sboru.

Poplach zazněl v katedrále v pondělí kolem sedmé hodiny večerní. Všem přítomným členům kongregace se podařilo utéct. Hasiči s plameny bojovali celou noc a v úterý ráno oznámili, že se strukturu Notre-Dame se podařilo zachránit. Lidé také vytvořili lidský řetěz, aby se jim podařilo zachránit co nejvíce cenností včetně obrazů z katedrály. Při požáru nikdo nezemřel, jeden hasič byl přesto vážně zraněn.

Čtěte také: Notre-Dame už nehoří, hledá se příčina i peníze na obnovu

VIDEO: Lidé se u hořící katedrály modlili a zpívali Ave Maria

VIDEO: Požár Notre-Dame je pod kontrolou, katedrála přišla o střechu i věžičku

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články