Hlavní obsah

U nás je Notre-Dame v bezpečí, chlubila se před požárem firma, která katedrálu opravovala

Paříž

V našich rukou je katedrála Notre-Dame v bezpečí, prohlásil Julien Le Bras, šéf malé stavební firmy Le Bras Freres specializující se na opravy historických budov, když získal kontrakt na restauraci věže pařížského chrámu. Tvrdil, že firma je jedničkou v ochraně historických míst před požáry.

Záznam: Požár katedrály Notre-DameVideo: Reuters/AP

 
Článek

„Chránit hodnoty historických budov, to máme ve své DNA,“ prohlásil Le Bras. Zaměstnanci firmy Le Bras Freres včetně majitele byli mezi prvními, které vyšetřovatelé začali vyslýchat.

Firma Le Bras Freres získala smlouvu na opravu věže v přepočtu za 150 milionů korun poté, co úspěšně rekonstruovala devět historických památek, mezi nimiž byly například katedrály v Remeši, Poitiers, Verdunu, Štrasburku, Amiens či Pantheon v Paříži. Založena byla v roce 1954 Louisem Le Brasem, dědečkem nynějšího majitele. Firma sídlí v městečku Jarny na východě Francie a zaměstnává 200 řemeslníků.

Foto: Dominique Bichon, ČTK/AP

Pařížskou katedrálu zachvátily 15. dubna krátce před 19.00 plameny.

„Jsme hrdí na naši práci při opravách historických budov. Máme technické schopnosti, máme know-how a tým je připraven,“ prohlásil Julien Le Bras na konci loňského roku.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak vyhořela katedrála Notre-Dame v PařížiVideo: Reuters, AP

Upozorňoval na katastrofální stav věže. „Cílem je zachovat co nejvíce původních artefaktů a neohrozit budovu,“ řekl k budoucím opravám. Experti tehdy zjistili, že mnoho soch a chrličů je v havarijním stavu nebo přímo odpadává. „Nikdo se věže nedotkl 150 let. Naše práce bude trvat, ale budeme se snažit, aby vydržela dalších 150 let,“ žertoval.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Pohled do zničeného interiéru chrámu Notre Dame

Byl nadšený, že „malá firma z Jarny ve východní Francii zvítězila v konkurenci s velkými mezinárodními konsorcii“.

„Náš rodinný podnik pracoval na významných budovách. Tohle bude naše desátá katedrála,“ radoval se Le Bras. Firma se pyšnila i tím, že zaměstnává francouzské pracovníky a odmítla přijmout „levné“ zaměstnance ze zahraničí.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči zveřejnili záběry z likvidace požáru katedrály Notre-Dame

Restaurátorské práce na katedrále Notre-Dame začaly v červenci 2018. V několika etapách měly trvat celkem 20 let.

Pařížský státní zástupce Remy Heitz řekl, že vyšetřování je v rané fázi. Vyšetřovatelé se zatím domnívají, že ničivý požár vypukl v dutině pod věží, kde se prováděly práce „zahrnující elektrické nářadí“.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Hořící katedrála Notre-Dame. Zadní věž (vlevo) se později zřítila.

Le Bras trvá na tom, že „byla dodržena všechna bezpečnostní a protipožární opatření“ a „zaměstnanci se bez jakéhokoliv zaváhání účastní vyšetřování“. Na rekonstrukci věže pracovalo 12 lidí, uvedl. „Chceme více než kdokoli jiný, aby se objasnil důvod této dramatické události,“ dodal.

Foto: ČTK

Jak se šířil požár katedrálou Notre-Dame

Reklama

Výběr článků

Načítám