čtvrtfinále - odvety
16.04.2019 21:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Pohádka pokračuje, Ajax po Realu zaslouženě vyřadil i Juventus

Když se stejně jako v prvním zápase Ajaxu s Juventusem postaral v Turíně o průlom skóre duelu Cristiano Ronaldo, zdálo se, že italský mistr má namířeno do semifinále. Hosté však stejně jako v Amsterdamu dokázali okamžitě zareagovat zásluhou Van de Beeka, a co víc, svou neutuchající ofenzivní aktivitou se po hodině hry dostali De Ligtovou hlavičkou do vedení a slaví tak další skalp evropského giganta.

Domácí do zápasu vstoupili aktivně, což symbolizovala dobrá práce Emreho Cana při napadání brankáře Onany, jehož zablokovaný odkop málem skončil v brance. Poté se však Ajaxu podařilo hru vyrovnat, oplatit soupeři počáteční pressing stejnou mincí a zatlačit jej na vlastní polovině. Po dvaceti minutách měl díky tomu slibnou šanci Donny van de Beek, jenž se procpal do zakončení z hloubi pokutového území, ovšem pod tlakem bránících hráčů v záklonu přestřelil.

Krátce před uplynutím půlhodiny hry se však průlomu skóre přece jen dočkal Juventus. Z Pjanićova rohového kopu se totiž stejně jako v prvním zápase prosadil ze vzduchu Cristiano Ronaldo, jenž využil pádu Veltmana po kolizi s De Ligtem a nekompromisně zabořil míč do sítě.

V tu chvíli se zdálo, že domácí budou na koni, jenže sotva pět minut nato bylo srovnáno. Jen Hakim Ziyech sám ví, zda zpoza šestnáctky z voleje střílel, anebo skutečně chtěl najít volného Van de Beeka, ovšem tak jako tak se forvard Ajaxu tváří v tvář brankáři Szczesnému nemýlil a přesnou ranou placírkou k tyči stanovil skóre 1:1, kterým skončil i duel obou celků v Amsterdam Areně.

Bezprostředně po změně stran naskočil do hry místo pravděpodobně zraněného Dybaly Moise Kean, jenž se v posledních týdnech těší excelentní formě, ovšem šance přibývaly na druhé straně hřiště. Ve středu dění byl vysoce aktivní Van de Beek, jenž nejprve připravil palebnou pozici Ziyechovi a posléze sám nebezpečně pálil pod břevno, ovšem polský brankář Juventusu pokaždé předvedl kvalitní zákrok a podržel svůj tým.

Na přelomu hodiny hry o sobě dali vědět i domácí, když Kean po dobré práci Ronalda napálil boční síť branky, ale poté se zase ujal slova Ajax. Dvě výborné akce tria Tadić-Neres-Ziyech ještě gólem neskončily, ale v 67. minutě se již hosté za svou neutuchající aktivitu dočkali zasloužené odměny. Matthijs de Ligt při Schönově rohovém kopu obstál ve vzdušném souboji dokonce i proti dvojici protivníků a fantastickou hlavičkou k tyči nedal Szczesnému sebemenší šanci zachránit situaci.

Díky vyššímu počtu vstřelených branek na hřišti soupeře měl Ajax rázem k dispozici dvougólový polštář, zatímco Juventusu se povážlivě krátil čas na zvrat. Ani za vedoucího stavu však nizozemský celek nepřestával v ofenzivních choutkách a čtvrthodinu před koncem mohl definitivně rozhodnout David Neres, jenže brazilský záložník po další skvělé kombinaci se Ziyechem sám před Szczesnym netrefil čistě míč a zblízka minul.

Hosty však ani řada neproměněných šancí či neuznaný gól Ziyecha nakonec mrzet nemusí, neboť opaření domácí již nebyli schopní s nastalou situací nic udělat. Ajax tak po vyplenění stadionu Santiaga Bérnabeua dokázal triumfovat i v zdánlivě nedobytném Turíně a je překvapivým, ovšem zároveň i plně zaslouženým semifinalistou Ligy mistrů.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1035)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele