Macron mobilizuje Francii. Do pěti let chce vybudovat ještě krásnější Notre-Dame

Macron chce obnovit Notre-Dame už do pěti let (zdroj: EBU)

Ikonickou pařížskou katedrálu Notre-Dame v pondělí poničil požár. Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu k národu vyjádřil přesvědčení, že se do pěti let podaří vybudovat „ještě krásnější Notre-Dame“. „Sdílím váš zármutek, vaši bolest, ale i naději, budeme jednat a podaří se nám to,“ prohlásil šéf Elysejského paláce.

Kamenná konstrukce katedrály zatím drží, podle francouzského ministerstva vnitra ale rizika trvají. Ke katastrofě se znovu vyjádřil i prezident Macron, který už v noci slíbil obnovu slavné památky. V projevu zdůraznil, že celá řada památek byla zničena revolucemi či válkami.

„Vždy se nám je podařilo obnovit, vybudovat. Naše historie nekončí, vždy budeme muset překonávat zkoušky. Pokud si myslíme, že je něco nezničitelné, není to pravda, vše je zranitelné,“ upozornil šéf Elysejského paláce.

Společný úkol

Poděkoval zejména hasičům, kteří při záchraně chrámu nasadili své životy. „Jsme stavitelský lid, vybudujeme ještě krásnější katedrálu Notre-Dame, doufám, že do pěti let. Věřím, že jsme schopni se mobilizovat,“ uvedl prezident v projevu. Odborníci ale odhadují spíše deset až dvacet let.

Macron vyzval Francouze k jednotě. Podle něj je klíčové najít společnou celostátní cestu, hovořil o „lidském projektu“. „Máme před sebou společný úkol zajistit kontinuitu, která tvoří francouzský národ,“ podotkl.

Macron také sdělil, že se v následujících dnech na Francouze obrátí znovu, aby jim představil změny, jimiž chce jeho vláda reagovat na protesty hnutí takzvaných žlutých vest. „Ta chvíle ale ještě nenadešla,“ řekl. Původně měl nová opatření oznámit v pondělí, večerní proslov ale zrušil kvůli požáru Notre-Dame.