Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oslavující muslimové a boží znamení. Lži a pověry kolem požáru v Notre-Dame

  20:01
Požár pařížské katedrály Notre-Dame vyvolal na internetu záplavu lživých zpráv a spikleneckých teorií. Koordinované dezinformační kampaně se začaly šířit sociálními sítěmi. Založeny byly falešné twitterové účty, a „konspirátoři se v zásadě snažili připsat oheň svým politickým protivníkům“. Ultravěřící zase v události hledali boží znamení.
Z pařížské katedrály Notre-Dame se valí plameny (15. dubna 2019)

Z pařížské katedrály Notre-Dame se valí plameny (15. dubna 2019) | foto: Reuters

Internetová stránka InfoWars, známá šířením spikleneckých teorií, jako jedna z prvních bez důkazů tvrdila, že požár byl založen úmyslně. Přispěvatel webu Paul Joseph Watson upozornil na video tvrdící, že požár katedrály oslavují muslimové. Ve skutečnosti z videa není zřejmé, co je to za lidi, jaké jsou víry a co vlastně dělají.

Dezinformace o požáru „způsobeném teroristickým útokem“ hlásal i falešný účet televize CNN na twitteru, než jej společnost Twitter zrušila.

Koordinovaná kampaň z desítek účtů na twitteru podle BuzzFeed šířila odkazy na novinový článek, podle kterého se v autě u katedrály našly plynové bomby a „arabské dokumenty“. Vše budilo dojem, že incident souvisel s požárem, ale ve skutečnosti byl novinový článek tři roky starý. Podobně se uvést v omyl snažil i příspěvek z webu Jihad Watch, který často přináší protiislámské dezinformace, poznamenal BuzzFeed.

Falešný účet televize Fox News připisoval republikánské senátorce somálského původu Ilhaně Omarové reakci na požár ve znění: „Sklízejí, co zaseli.“

Hodně se po sociálních sítí šířily i různé verze falešného videa, ve kterém byly slyšet výkřiky „Allahu akbar“ (arabsky Bůh je veliký), zatímco chrám hořel.

Lidé také v souvislosti s pondělním požárem na sociálních sítích zveřejňovali snímky katedrál, které ale nezachycovaly chrám Notre-Dame v Paříži, ale stejnojmennou baziliku v Montrealu.

Srbské bulvární listy Alo a Informer hned v pondělí shodně zdůraznily ideu, že požár je „boží trest“ za to, že na katedrále byla loni vyvěšena vlajka Kosova při 100. výročí konce první světové války. Oba listy, blízké nynější srbské vládě, tyto články smazaly ještě v pondělí, tvrzení už ale převzaly sociální sítě, poznamenala agentura AFP.

Požár katedrály Notre-Dame

Srbsko neuznává nezávislost Kosova a vyvěšení kosovské vlajky kritizovalo jako skandální. Srbský prezident Aleksandar Vučić nicméně vyjádřil podporu Francii a nabídl pomoc Srbska francouzským přátelům při obnově katedrály jako symbolu francouzské a světové civilizace.

Polské specifikum

V Polsku vyvolal požár kromě projevů solidarity i explozi komentářů politiků a publicistů, hledajících za plameny i „metafyzický rozměr“, povšiml si na sociálních sítích server Fakt.pl. Kupříkladu katolický publicista Tomasz Terlikowski si požár vyložil jako věštbu vybízející Evropany, aby se obrátili k víře. „Znamení jsou od toho, abychom si je vyložili. Hoří katedrála Notre-Dame v Paříži. Hoří církev, hoří Evropa. Temná doba. Jestli se neobrátíme k víře, vzplaneme všichni,“ varoval.

Mezi přívržence paranormálních okolností pohromy se zařadil pravicový novinář a publicista Rafal Ziemkiewicz: „Ta tragédie má metafyzický rozměr. Nevěřím, že by francouzský stát v nynějším stavu mohl zajistit poctivé vyšetřování příčin požáru. Tím končím.“

Politička a moderátorka Magdalena Ogóreková vyjádřila politování nad zničením katolických relikvií v předvečer Velikonoc (ve skutečnosti se je podle představeného katedrály podařilo zachránit - pozn. ČTK) a apokalypsu doplnila předpovědí, že „za rok v okolí určitě přibude nová mešita“.

„Pravdivý popis událostí“ podle ironické poznámky serveru poskytla i poslankyně vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Bernadeta Krynická: „Hoří katedrála Notre-Dame, symbol evropské kultury. Takové následky má úchylná laicizace (světský charakter státu). Stát se musí starat o kulturní dědictví!“

„Je symbolické, že hoří katedrála Notre-Dame, nejslavnější svatyně Francie, která dávno opustila křesťanské hodnoty pro věc multikulturalismu a islámských imigrantů. Těžko najít jasnější symbol úpadku křesťanství na Západě,“ napsal náměstek polského ministra digitalizace Adam Andruszkiewicz.

Pařížský kaplan vynesl z hořící katedrály Ježíšovu trnovou korunu

V podobném duchu se vyslovila další poslankyně PiS Krystyna Pawlowiczová: „Je to ďábelské. Hyne 800 let stará gotická katedrála Notre-Dame v Paříži, pohlcovaná silným požárem. Ve Francii už skoro každý den buď bourají další staré katolické kostely, anebo je předávají muslimům, anebo je přestavují na obchodní domy. Naše evropská civilizace nenávratně umírá.“

Všem „stopařům metafyziky“ podle serveru odpověděl bývalý šéf polské diplomacie Bartlomiej Sienkiewicz: „V jednu neděli roku 1755 zemětřesení zničilo Lisabon. O život přišlo 60 000 modlících se lidí. Od té doby na Západě začali mít podezření, že je za tím možná shoda okolností, a ne hněv boží. Říkalo se tomu osvícenectví.“

„Ve Francii požár katedrály sjednotí lidi v díle solidární obnovy, v Polsku má sjednotit lidi ve strachu,“ usoudil opoziční list Gazeta Wyborcza. Poláci podle deníku mohou Francouzům příležitost spojit síly vlastně závidět, když polská pravice a publicistika se snaží pohromu využít k rozvíjení vize požáru jako důkazu úpadku Evropy, prohry katolictví a postupující gangrény evropské civilizace.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Nejdražší úleva na světě. V San Francisku otevřeli záchodky za 40 milionů

23. dubna 2024  9:43

Radnice v americkém San Francisku slavnostně otevřela veřejné toalety v přepočtu za 40 milionů...

VIDEO: V Malajsii se srazily dva vojenské vrtulníky, nehodu nikdo nepřežil

23. dubna 2024  9:38

Deset mrtvých si vyžádala srážka dvou vojenských vrtulníků v Malajsii. Vrtulníky se srazily ve...

D6 poblíž letiště uzavřela hromadná nehoda. Srazilo se šest aut a autobus

23. dubna 2024  9:09,  aktualizováno  9:36

Hromadná nehoda sedmi vozů na okraji Prahy uzavřela dálnici D6. Na 0,5. kilometru se srazilo šest...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  9:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...