Hlavní obsah

Pár kapek a dost. Duben může být rekordně suchý, obávají se meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemné denní teploty a obloha bez mráčku sice člověka potěší, pro přírodu to ale nic dobrého není. Letošní duben by totiž podle meteorologů mohl být rekordně suchý. Srážky v prvních dvou týdnech byly minimální a ani výhled na nejbližší dny neslibuje zlepšení. Situaci zhoršuje i vítr, množství slunečního svitu a nadprůměrné teploty, které meteorologové očekávají v příštích dnech.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Výhled počasí na následujících 9 dní podle modelu ECMB

Článek

„V prvním týdnu spadlo v průměru za ČR pouze 0,9 mm srážek (8,7 procenta normálu), druhý týden tuto bilanci příliš nevylepšil (2,2 mm, tj. 19,6 procenta normálu),” upozornil meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martin Tomáš.

Nynější třetí dubnový týden se podle předpovědi bude blížit množstvím srážek tomu prvnímu.

„K tomu přidejme nadnormální teploty, velké množství slunečního svitu, občas silnější vítr a rozpuk vegetace a vyplývá z toho, že toto není úplně dobře,” poznamenal meteorolog, podle něhož je pozitivem alespoň to, že na hřebenech Krkonoš leží stále zhruba 1,5 metru sněhu, což je ve srovnání s loňským rokem výrazně více.

Česko už delší dobu trápí nedostatek srážek. Rozsah takzvaného zemědělského sucha v Česku se za poslední měsíc trvale zvětšuje. Podle bioklimatologa Miroslava Trnky z projektu InterSucho zasáhlo zemědělské sucho v podstatě celou zemi a třemi nejhoršími stupni sucha ze šesti trpí téměř polovina území. Situace zůstává nejhorší na střední a jižní Moravě, v Poohří a Polabí.

Podle posledního měsíčního výhledu ČHMÚ bychom se více srážek měli dočkat až v období od 22. dubna do 5. května, během něhož meteorologové očekávají nadprůměrné srážkové úhrny. Předpovědní modely nicméně na příští týden počítají s teplotami blížícími se letním hodnotám.

Anketa

Znepokojuje vás nedostatek srážek v ČR?
Ano
95,8 %
Ne
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3402 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám