Považuji za úspěch, že se katedrála Notre-Dame nezřítila celá, řekl mluvčí pražských hasičů

„Naše Paní v plamenech“ nebo „Tragická noc pro Chrám Matky Boží“ – tak zní titulky úterních novin, které rozebírají požár v katedrále Notre-Dame v Paříži.„Považuji za úspěch, že se stavba nezřítila celá, i když historické stavby mají velmi dobrou požární odolnost," řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka ve speciálu Českého rozhlasu Plus.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížská katedrála Notre-Dame v úterý ráno

Pařížská katedrála Notre-Dame v úterý ráno | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Příčiny požáru gotické katedrály zatím zůstávají neznámé. Řekl to náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nunez.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý speciál

Pařížská prefektura neštěstí vyšetřuje jako neúmyslné zapálení. Od pondělního večera už ale podle francouzské televize BFM TV vyslechla několik dělníků. Stavba totiž procházela rozsáhlou rekonstrukcí. 

Oheň vypukl krátce před sedmou hodinou v pondělí večer. Poničil většinu chrámové střechy a zhroutila se i 93 metrů vysoká věž v zadní části katedrály. Obě čelní věže i samotnou konstrukci se ale hasičům podařilo zachránit.

„Île de la Cité, na kterém se katedrála nachází, byl včera kompletně uzavřený. Teď už je uzavřená část zhruba 100 metrů kolem katedrály, severní strana ostrova je otevřená. Ke katedrále pouštějí jen zaměstnance policejní prefektury, jinak je pořád obehnaná zátarasy,“ řekl spolupracovník Českého rozhlasu v Paříži Jakub Smetana.

Historický i literární symbol

Podle Marie Sýkorové, další spolupracovnice Českého rozhlasu v Paříži, se dá katedrála Notre-Dame přirovnat k našemu Karlovu mostu nebo katedrále sv. Víta. V literárním světě ji proslavil Victor Hugo svým románem Chrám Matky Boží v Paříži.

„Je to symbol náboženství i francouzské republiky, jak se vyjádřila starostka Anna Hidalgová. Všichni králové byli spojeni s katedrálou Notre-Dame, Napoleon se tam nechal korunovat císařem, generál Charles de Gaulle spojil osvobození Paříže s katedrálou… Zůstává tichým svědkem dějin Francie,“ řekla Sýkorová.

Co hořelo v Notre-Dame? 21 hektarů dubového lesa, obnova krovu potrvá mnoho let, říká odborník

Číst článek

Prezident Emmanuel Macron prohlásil, že katedrálu společně znovu vybudují, zve do Francie největší talenty světa, aby pomohly s obnovou, a už v noci vyhlásil národní sbírku. Pomoc za Českou republiku přislíbili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Hasiči udělali, co mohli

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka řekl, že český hasičský sbor spolupracuje s Národním památkovým ústavem i ministerstvem kultury a pravidelně cvičí na historických památkách. Odhaduje, že se požár bude dohašovat ještě několik dnů.

„Považuji za úspěch, že se stavba nezřítila celá, i když historické stavby mají velmi dobrou požární odolnost – silné stěny a masivní materiál, který vydrží odolávat požáru několik hodin… Hasiči udělali, co mohli, možná se soustředili hodně na záchranu historických věcí z budovy a aby co nejrychleji uhasili střechu,“ řekl Kavka.

Katedrála Notre-Dame trpěla už v minulosti. Jaký je příběh národního symbolu Francie?

Číst článek

Petr Chotěbor, architekt Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky, dodal, že je naprosto zásadní, že klenba, obvodové zdi i přední věže zůstaly zachovány.

„Kdyby došlo ke zřícení kleneb, tak je ohrožena statika celku. Pokud klenby přežily, tak uchránily interiér, včetně části výzdoby a vybavení. Klenba roztlačuje obvodové stěny ven a vnější opěrné oblouky tomu brání a tlačí na stěny opačným směrem. Když jedna z částí povolí, tak se celý systém rozkolísá a může dojít ke zhroucení,“ uvedl.

Jana Přinosilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme