Kohouta jsme našli. Z trosek po požáru Notre-Dame vytáhli ochránce Pařížanů

ČTK ČTK
16. 4. 2019 22:05
V troskách, které po pondělním požáru katedrály Notre-Dame v Paříži dopadly na zem, se dnes podařilo nalézt měděného kohouta, jenž zdobil špičku štíhlé věže nad chrámovou lodí. Tepaný pták, kterého už mnozí považovali za nenávratně zničeného, se zachoval v relativně dobrém stavu. V jeho útrobách jsou schované relikvie svatých, které mají chránit Paříž a její obyvatele.
Foto: Reuters

"Kohouta jsme našli!" uvedl hlavní církevní správce pařížské katedrály Patrick Chauvet. "Hasiči mi ukázali fotku toho kohouta," dodal v televizním vysílání. "Neuvěřitelné!" napsal na twitteru předseda Francouzské federace stavitelů (FFB) Jacques Chanut, a připojil fotografie jednoho z odborníků na restaurování staveb, který podle něj kohouta v troskách našel.

Kohout z tepané mědi byl až dosud považován za nenávratně ztraceného. Zdobil věžičku nad chrámovou lodí, takzvaný sanktusník, která dosahovala do výšky 93 metrů nad zemí. Na střechu ji přidal architekt Eugéne Viollet-Le-Duc v letech 1859 až 1860. Hořící věžička i s kohoutem se zřítila v pondělí krátce před 20:00 SELČ.

Podle církve obsahuje kohout ostatky patronů francouzské metropole, svaté Jenovéfy (Sainte Geneviéve) a svatého Diviše (Saint Denis), a také část Kristovy trnové koruny. Relikvie mají chránit obyvatele Paříže.

 

Právě se děje

Další zprávy