Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Upíří spolubydlící se příliš nemusí. Komediální seriál Co děláme ve stínech u diváků boduje

Kultura

  5:00
NEW YORK - Když jeden byt v New Yorku sdílejí tři upíři, tak to zákonitě nemůže skončit dobře. Komediální seriál v hororovém hávu Co děláme v temnotách (What We Do in the Shadows) navazuje na úspěšný stejnojmenný snímek z roku 2014. Pod obojím je podepsán režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok, Kluk).

„Fuj, lidské jídlo nechápu.“ Seriál Co děláme v temnotách (2019). Režie: Taika Waititi, Jermaine Clement. foto: FX NETWORK

Kvůli ceně dnešních podnájmů žije mnoho lidí v bytě s nějakým tím spolubydlícím. Co se dá ale dělat, když jsou oni spolubydlící upíři, žijí s vámi již několik staletí a občas nechávají nějakou tu krevní zásobu (ještě křičící, samozřejmě) povalovat na stole? Na to odpoví mockumentary (falešný dokumentární) seriál Co děláme v temnotách.

Upíři mají často i lidské sluhy, kterým jako odměnu za jejich služby přislíbí...
Ostré zuby nejsou na škodu. Seriál Co děláme v temnotách (2019). Režie: Taika...

Upír Nandor (Kayvan Novak) byl velitelem v turecké dobyvačné armádě, která svého času obléhala i Vídeň. Laszlo Cravensworth (Matt Berry) je pravý anglický aristokrat, který se ani v novém tisíciletí nevzdal svých ryze viktoriánských zvyků. Nadja (Natasia Demetriouová) je rumunská upírka, která z lásky proměnila na krvesaje svého času právě Laszla. Nyní se ale stýká s člověkem, o kterém věří, že je převtělením jejího bývalého milence. Právě tahle povedená sebranka žije pohromadě v jednom bytě na newyorském předměstí. Podle prvních recenzí je jejich soužití záležitostí k popukání.

„Ti lidi ve sklepě byli zpola vypití,“ osočil se na svého spolubydlícího Nandor. „A kde vzali alkohol?“ podivil se Laszlo. „Ty to nechápeš, byli zpola vypití. Někdo je vypil,“ odvětí upír Nandor. Podobným humorem je seriál napěchovaný.

Seriál navazuje na úspěšný film z roku 2014. Ten představil jinou trojici upírů a místo New Yorku se odehrával ve městě Wellington na Novém Zélandu.  Snímek se i přes omezenou distribucí stal kultem, který oceňují kritici i fanoušci.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!