Důvodem k jeho přemístění z Brna bylo podle kurátora Roberta Pospíchala nesplnění podmínek požární bezpečnosti. „Muzeum se nacházelo dvě patra pod zemí. Při vstupu do něj byla trafostanice vysokého napětí pro celou Masarykovu ulici, což by v případě požáru působilo velké problémy a lidé by se nemuseli dostat ven. Proto nám daly úřady červenou, i když jsme měli smlouvu na deset let,“ vysvětlil Pospíchal.

Muzeum tortury se v Lednici nachází v Cihlářské ulici za hotelem Štork. Zde by mělo i dlouhodobě setrvat. „Jde o starší sklepení o délce zhruba třiasedmdesáti metrů, které působí více historicky. I zde jsou k vidění mučicí a popravčí nástroje, které jsou z velké části skutečnými používanými originály. Řada lidí mi potvrdila, že je toto sklepení autentičtější a že v něm mají větší pocit strachu,“ nalákal zájemce o návštěvu výstavy její kurátor.

Ilustrační fotografie.
Hřiště dostane nové závlahy i osvětlení. Za půl milionu

Návštěvnost v Lednici bude podle něj vyšší, než jaká byla v loňské sezoně v Brně. „Lednicko-valtický areál dobře známe, konec konců jsme byli několik let ve Valticích. Jde o téma sice morbidní, ale zároveň pro lidi přitažlivé, mučení je přece jen věc, která lidstvo provází odnepaměti. Věřím tedy, že si k nám cestu najdou,“ usmíval se Pospíchal.

O návštěvě muzea nyní uvažuje i Pavla Mikulenková z Brna. „Budeme se brzy s rodinou stěhovat do Bavor, Lednici budeme mít blíž. Manžel má rád historii, tak se do muzea tortury nejspíš vypraví,“ naznačila Mikulenková.