Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

VELKÝ OMYL Notre-Dame: Nehasili, protože poplach považovali za falešný!

Takhle vypadala katedrála v deset hodin večer.
Zdroj: Twitter
+ Dalších 24 fotografií
požár
V pařížském chrámu Notre-Dame vypukl v pondělí večer požár, který vyděsil a zdrtil celý svět. Boj s plameny trval několik hodin a na místě zasahovalo okolo 500 hasičů. Chrám matky boží mohl být před tak ničivou zkázou uchráněn, nebýt jedné velké chyby.

Katedrála Notre-Dame v pondělí večer vzplála. Celý svět zůstal v šoku nad snímky a videi tragédie, která zasáhla Paříž. Plameny se podařilo uhasit až v úterý a konstrukce chrámu je výrazně poškozená. Zcela úplně je zničen krov, jehož dubové vazníky pocházejí z 13. století. K zemi šla i část klenby v oblasti chóru a věž vysoká 93 metrů nad křížením lodí se rovněž zřítila.

Tak obrovské tragédii se údajně dalo předejít. Když se totiž podle informací serveru Bild.de rozezněl v 18:20 alarm, byl vzhledem k faktu, že z budovy nešlehaly plameny, považován za falešný poplach. Jen o 23 minut později ale začal chrám skutečně hořet.

Když se rozezněl první alarm, pracovníci se údajně pokoušeli najít místo, kde by mělo hořet. To se jim ale nepodařilo a tak dál pokračovali ve své běžné činnosti. Požární expert Serge Delhaye vypověděl, že obyčejná jiskra může doutnat bez povšimnutí i celé hodiny. Není prý tedy na místě vinit pracovníky z toho, že zdroj požáru nenašli. Když se v 18:43 rozezněl alarm podruhé, z katedrály už stoupal dým a šlehaly plameny.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy