Stabat Mater ve svatém Vítu. Orchestry na podporu Notre-Dame spojí filharmonie

Kultura Kultura
17. 4. 2019 7:56
Čtyři velké pražské orchestry v čele s Českou filharmonií a kolektivní tělesa Národního divadla budou společně příští úterý 23. dubna spolupracovat na benefičním koncertu pro obnovu pařížské katedrály Notre-Dame.
Koncert se uskuteční v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.
Koncert se uskuteční v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. | Foto: Jiří Koťátko

V katedrále sv. Víta na Pražském hradě zazní Stabat Mater Antonína Dvořáka pod taktovkou Tomáše Netopila, hlavního hostujícího dirigenta České filharmonie.

Koncert povede dirigent Tomáš Netopil.
Koncert povede dirigent Tomáš Netopil. | Foto: www.tomasnetopil.com

Na koncertu se budou podílet Česká filharmonie ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy - FOK, PKF - Prague Philharmonia a kolektivními tělesy Národního divadla a Státní opery.

"V pondělí při sledování záběrů na hořící katedrálu Notre-Dame jsme cítili hluboké pohnutí a potřebu podpořit Francii při obnově jedné z nejvýznamnějších duchovních staveb Evropy," vysvětluje generální ředitel České filharmonie David Mareček.

"Ještě týž večer jsme se proto spolu s dalšími pražskými orchestry rozhodli uspořádat benefiční koncert ve svatovítské katedrále s ikonickým národním duchovním dílem Stabat Mater od Antonína Dvořáka," doplňuje.

Dvořákovo Stabat Mater, které mělo premiéru roku 1880, vychází ze středověké náboženské sekvence. Latinské verše líčí biblickou scénu ukřižování Krista z pohledu matky, které na kříži umírá syn. V souvislosti s Dvořákovým dílem bývá často uváděno, že skladatele k němu inspirovalo úmrtí jeho tří dětí.

Česká filharmonie již Stabat Mater mimořádně zařadila předloni, kdy v Dvořákově síni Rudolfina uctila svého zesnulého šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka. Tehdy filharmoniky vedl Jakub Hrůša.

Koncert na podporu Notre-Dame se uskuteční příští úterý 23. dubna od 21,10 hodin, živě jej ze svatovítské katedrály budou přenášet program ČT art a stanice Český rozhlas Vltava.

Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžek pořadatelé poukážou na obnovu pařížské katedrály Notre-Dame.

 

Právě se děje

Další zprávy