Notre-Dame: Nehoda? Nechápu, řekl jasně odborník

17.04.2019 8:43

Historik architektury a profesor na katedře architektury ČVUT Pavel Kalina se v rozhovoru pro Echo24.cz vyjádřil k požáru katedrály Notre-Dame. Pokud šlo o neopatrnost, podle svých slov to nechápe. Zároveň se velmi kriticky vyjádřil k veškerým výdobytkům techniky a pracovních technologií. „Máme tisíce norem na všechno možné a jak je vidět, ve výsledku jsou k ničemu,“ uvedl Kalina.

Notre-Dame: Nehoda? Nechápu, řekl jasně odborník
Foto: Repro Facebook
Popisek: Požár francouzské katedrály Nortre Dame

Kalina v rozhovoru shrnul, co vlastně na místě shořelo, a podotkl, že to mohlo postihnout i cennější části stavby. „Mohly se zřítit i další klenby. Teoreticky se mohla zřítit i některá z těch velkých prosklených stěn, třeba jedno z průčelí příčné lodi. To by pak byla skutečná katastrofa,“ dodal Kalina. 

Původní text ZDE

„V létě 1989, když se opravoval pražský Belvedér, byl následující scénář: klempíři, co pracovali na opravě střechy, šli domů, na cosi pozapomněli… A už to jelo. Požáru padl za oběť kus měděné krytiny a část bednění renesančního krovu. Pokud vím, nešlo o úmysl, ale o neopatrnost. Pokud ale šlo o neopatrnost a zanedbání i v Paříži, pak to opravdu nechápu,“ poznamenal dále k požáru Kalina.

„Jak je možné, že na jedné z největších a nejznámějších staveb v Paříži nepřijali opatření, která by takové situaci předešla? K čemu nám jsou veškeré výdobytky techniky a pracovních technologií? Srovnejme nároky na bezpečnost práce před třiceti lety a dnes. Máme tisíce norem na všechno možné a jak je vidět, ve výsledku jsou k ničemu. Stejně jako všechna ta úžasná technika, kterou disponujeme. Ale nemůžeme předbíhat,“ uzavřel v závěru Kalina s tím, že příčiny se budou jistě ještě dlouho vyšetřovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …