Hlavní obsah

Velké obchody zavřou jen o Velikonočním pondělí

Právo, Jiří Novotný

Obchody o prodejní ploše nad 200 metrů čtverečních budou mít o velikonočních svátcích zavřeno pouze v pondělí 22. dubna. Svátečním dnem je sice už i Velký pátek, toho se ale zákon o regulaci prodejní doby v maloobchodě netýká. Otevřeno budou tedy obchodní řetězce mít v pátek, sobotu i neděli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nakoupit si v pondělí navíc bude možné v některých malých prodejnách. V souladu se zákonem o regulaci prodejní doby zůstanou celý prodloužený víkend otevřeny rovněž lékárny, čerpací stanice a obchody na letištích či nádražích.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Takový postup zvolí například obchodní řetězec Billa. „Během pondělí zůstanou naše prodejny pro zákazníky uzavřeny. Výjimku však budou tvořit prodejny na pražském hlavním nádraží a ruzyňském letišti Václava Havla,“ uvedla Dana Bratánková, tisková mluvčí Rewe Group ČR, do níž Billa patří.

Silničáři zastaví údržbu dálnic

Velký nápor čeká o Velikonocích hlavní dálniční a silniční tahy.

„Abychom lidem usnadnili cestu, zastavíme od čtvrtečního odpoledne do pátečního dopoledne na dálnicích veškerou běžnou údržbu. Stejné opatření bude pak platit celé pondělí, kdy se lidé budou vracet z velikonočního pobytu domů,“ řekl Právu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Velké opravy, jako je modernizace D1, budou sice pokračovat, jejich zhotovitelé ale ve svých dlouhodobých plánech počítali s tím, že o Velikonocích nedojde v uzavírkách k žádnému dalšímu omezení jízdních pruhů.

„V pohotovosti budou po celé Velikonoce odtahové služby a čekat budou i s technikou na exitech. Například nákladní auto tak budou schopny v případě havárie odtáhnout z dálnice do třiceti minut. Posílíme také naše asistenční hlídky a pohotovostní službu na telefonní lince 800 280 281,“ ujišťuje Rýdl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám