Na opravu katedrály Notre-Dame se už sešla skoro miliarda eur

U katedrály Notre-Dame se stále scházejí davy, budovu hlídají hasiči a policisté

U katedrály Notre-Dame se stále scházejí davy, budovu hlídají hasiči a policisté Zdroj: Reuters

U katedrály Notre-Dame se stále scházejí davy, budovu hlídají hasiči a policisté
U katedrály Notre-Dame se stále scházejí davy, budovu hlídají hasiči a policisté
Požár katedrály Notre-Dame sledoval celý svět
Kouř kolem oltáře v Notre-Dame
Kouř kolem oltáře v Notre-Dame
27
Fotogalerie

Hodnota přislíbených darů na rekonstrukci pařížské katedrály Notre-Dame poničené požárem dosáhla téměř miliardy eur (25,7 miliardy korun). Uvedl to francouzský novinář a moderátor Stéphane Bern, který se ve svých rozhlasových a televizních pořadech věnuje francouzské historii a památkám.

Díky sbírce vyhlášené soukromou neziskovou nadací Fondation du patrimoine se již v úterý večer shromáždilo 136,3 milionu eur. Dalšími částkami chtějí přispět významné francouzské firmy a podnikatelé, 200 milionů eur shodně přislíbily rodina dědičky kosmetické firmy L'Oréal Françoise Bettencourtové Meyersové a rodina Arnaultových, které patří koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží.

Po 100 milionech eur hodlají věnovat miliardář François-Henri Pinault, šéf mezinárodní luxusní skupiny Kering, a energetická společnost Total.

Pařížská radnice na renovaci chrámu uvolnila 50 milionů eur a region Île-de-France deset milionů eur. Peníze na opravu slavné gotické památky vybírají i další nadace, uvedla na svém webu rozhlasová a televizní stanice RTL.

Rekonstrukce katedrály poškozené požárem bude podle prvních odhadů stát více než miliardu eur. Francouzské sdružení pojišťoven dnes podle deníku Le Monde potvrdilo, že chrám pojištěný nebyl, neboť jej vlastní stát, který je tím pádem i pojišťovatelem. Tento systém je ve Francii uplatňován od konce 19. století. Břímě financování renovace tak připadne na stát.

Podíl pojišťoven ale nelze vyloučit, protože požár podle předběžných zjištění souvisel se současnými opravami památky. Na nich se podílelo pět firem, a ty pojištění uzavřené mají.