Návrh digitální daně bude již do měsíce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Alena Schillerová
Google
Facebook
Google
5
Fotogalerie

Už příští rok by měly podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) posílit příjmy státního rozpočtu miliardy z digitální daně od internetových gigantů, jako jsou Google nebo Facebook. Tedy firem, které podnikají v Česku, ale sídlí a platí daně v jiném státě. Kvůli nejednotnému názoru ministrů financí EU na jejich zdanění totiž šéfka státní pokladny do měsíce předloží vlastní návrh.

„Nalezení jednotného postoje není otázkou jednoho roku. Proto chceme jít vlastní cestou,“ řekla deníku E15 ministryně.

„Návrh zdanit příjmy, které mají velké technologické společnosti z reklamy, pošlu do legislativního procesu. Usilovně na tom pracujeme,“ dodala. Přesné parametry zákona nyní úřad Schillerové analyzuje. Nová daň by se podle dřívějších odhadů mohla pohybovat v rozmezí od tří do pěti procent.

Šance na schválení předlohy jsou velké. Vládní ČSSD a také KSČM, která menšinovou koalici toleruje, jsou pro. Komunistům ale zamýšlené zdanění připadá nízké.

„Jsme jednoznačně pro digitální daň, ale neměli bychom být příliš při zdi,“ míní šéf strany Vojtěch Filip, který by si dovedl představit sedmiprocentní sazbu. Z opozičních stran záměr obecně podporuje KDU-ČSL nebo Piráti, kteří by však dali přednost celoevropskému řešení.

Česká předloha má kopírovat rakouský nebo francouzský model, kde se opatření dotkne internetových firem, jejichž celosvětové digitální aktivity ročně vynášejí více než 750 milionů eur, tedy přes 19 miliard korun.

Ministerstvo financí musí ještě stanovit limit příjmů v České republice. V Rakousku a Francii se počítá s hranicí 25 milionů eur, což je zhruba 640 milionů korun. Zdanění se tam dotkne i Uberu nebo Airbnb.

Poslanec sociální demokracie a bývalý předseda rozpočtového výboru Václav Votava míní, že je potřeba o návrhu ještě diskutovat. „Spolu s vyšším zdaněním bank je to naše prioritní záležitost. Vidím v tom velice dobrý zdroj příjmů pro státní rozpočet,“ řekl.

Manažerka komunikace Googlu pro Česko a Slovensko Alžběta Houzarová uvedla, že globální zdanění internetových společností se v posledních deseti letech pohybuje kolem šestadvaceti procent.

„Zapojili jsme se do procesu na fóru OECD, kde se tento problém řeší. Proces je zdlouhavý, ale daňovou reformu podporujeme a chceme být v této oblasti konstruktivní,“ uvedla Houzarová s tím, že Google dodržuje daňovou legislativu v každé zemi, kde působí.