Zemřel peruánský exprezident. Střelil se do hlavy, když ho přišla zatknout policie

ČTK ČTK
17. 4. 2019 18:38
Bývalý peruánský prezident Alan García ve středu zemřel po pokusu o sebevraždu. Střelil se do hlavy, když ho přišla zatknout policie, a v kritickém stavu byl operován. Jeho příbuzní v nemocnici později uvedli, že zemřel, uvedla místní média. Devětašedesátiletý politik, který stál v čele jihoamerické země v druhé polovině 80. let a poté znovu v letech 2006 až 2011, se obrácením zbraně proti sobě vyhnul zatčení v souvislosti s podezřením z úplatkářství.
Bývalý peruánský prezident Alan García.
Bývalý peruánský prezident Alan García. | Foto: Reuters

Policie přijela ke Garcíovi domů, aby ho zatkla v souvislosti s vyšetřováním úplatkářství, uvedl policejní zdroj, na nějž se odvolává Reuters. Exprezident byl okamžitě převezen do nemocnice.

Místní televize America informovala, že García byl operován v kritickém stavu. Zveřejnila také záběry Garcíova syna a jeho podporovatelů, jak míří do nemocnice.

Později přišla zpráva o úmrtí. "Jsme zdrceni smrtí bývalého prezidenta Alana Garcíi," napsal už na twitteru současný peruánský prezident Martín Vizcarra a zaslal kondolence rodině.

Podle agentury DPA justice nařídila desetidenní vyšetřovací vazbu na exprezidenta v rámci vyšetřování korupčního skandálu kolem brazilského stavebního koncernu Odebrecht. Státní zastupitelství politika vyšetřovalo kvůli údajně ilegálnímu financování prezidentské volební kampaně z roku 2006.

Zdatný řečník García, který stál desítky let v čele kdysi mocné strany Apra, byl v době svého prvního prezidentského funkčního období nacionalistou, ale poté se stal zastáncem volného trhu.

García byl vyšetřován kvůli podezření z přijetí úplatků od brazilské firmy Odebrecht, obvinění ale odmítá a označuje je za politicky motivovaná.

Stavební firma Odebrecht figuruje v centru obřího korupčního skandálu v Brazílii, v roce 2016 ale vyšlo najevo, že uplácela vysoké politiky ve více než desítce zemí Latinské Ameriky. V Peru čelí podezření z přijímání úplatků od ní všichni prezidenti, kteří stáli v čele země od roku 2001.

Loni García požádal o politický azyl Uruguay, když mu bylo zakázáno opustit Peru v obavě, že uprchne nebo bude mařit vyšetřování. Uruguay jeho žádost odmítla.

 

Právě se děje

Další zprávy